Η δράση της Ναττοκινάσης

Η Ναττοκινάση είναι ένα ένζυμο που μειώνει την δυνατότητα σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Αποτελεί ένα φυσικό συστατικό ενός τροφίμου σόγιας που λέγεται Νάττο. Το Νάττο είναι ένα υπερ-τρόφιμο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και τουλάχιστον 1000 χρόνια στην Ιαπωνική κουζίνα.
Αναφορές δείχνουν ότι οι Σαμουράι το χρησιμοποιούσαν καθημερινά, ενώ το έδιναν και στα άλογά τους για να αυξήσουν την  αντοχή και την ταχύτητά τους!

Το αντιθρομβωτικό θαύμα

Εάν τραυματιστούμε, τότε το σώμα παράγει ινωδογόνο (μία λευκή ινώδη ουσία-πρωτεΐνη) που «μαζεύει» ερυθρά αιμοσφαίρια, σχηματίζοντας θρόμβους που σταματάνε την αιμορραγία και βοηθάνε στην επούλωση του τραύματος. Αφού θεραπευθεί η περιοχή, το σώμα παράγει ένα ένζυμο την πλασμίνη, που διασπά την λευκή ινώδη πρωτεΐνη και εξαφανίζει τον θρόμβο.
Όσο μεγαλώνουμε όμως, το σώμα μας παράγει λιγότερη πλασμίνη και περισσότερο ινωδογόνο, με αποτέλεσμα τον πιο εύκολο σχηματισμό θρόμβων, αθηροματικών πλακών κοκ. Έτσι, η Ναττοκινάση αποτελεί μία λύση αφού δρα παρόμοια με την πλασμίνη, διαλύοντας τους θρόμβους.

Γενικά οφέλη

Κάνοντας το αίμα «πιο λεπτό», η Ναττοκινάση προστατεύει από συνθήκες που μπορεί να συμβάλουν σε ανακοπή, εγκεφαλικό, στηθάγχη, περιφερειακή αρτηριακή νόσο, βαθιά φλεβική θρόμβωση, αθηροσκλήρωση, υψηλή πίεση, αιμορροΐδες, κιρσούς, κακή κυκλοφορία.

Επίσης, μπορεί να ωφελήσει σε πόνους, ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ενδομητρίωση, ινομυώματα, μυϊκούς σπασμούς, υπογονιμότητα, καρκίνο, μπέρι-μπέρι (πολυνευρίτιδα).

Περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, χρειάζονται για την αξιολόγηση των παραπάνω χρήσεων, όσων αφορά την υγεία.

Αντενδείξεις

Ως αντιθρομβωτική ουσία, χρειάζεται προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα και όσους έχουν συχνές αιμορραγίες. Εφόσον τη λαμβάνουμε στη φυσική της μορφή, μέσω της τροφής μας, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες άλλες ανησυχίες. Ίσως έχει νόημα να μην καταναλώνουμε προϊόντα με Ναττοκινάση, μερικές ημέρες  πριν από κάποια επέμβαση (εγχείριση, οδοντιατρική θεραπεία κα).

Δοσολογία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία, όταν λαμβάνουμε Ναττοκινάση με τη μορφή τροφής.
Στο σπίτι, τρώμε 1 κουταλιά της σούπας Νάττο ανά ημέρα, ανά άτομο, 3-4 φορές την εβδομάδα.

Που βρίσκουμε Ναττοκινάση, στη φυσική της μορφή;

Το ένζυμο το βρίσκουμε στο Νάττο, ένα παραδοσιακό τρόφιμο της Ιαπωνικής γαστρονομίας.
Το Νάττο είναι προϊόν ζύμωσης από σόγια, έχει κολλώδη και γλοιώδη υφή, έντονο άρωμα και γεύση που μοιάζει λίγο με του τυριού Ροκφόρ (Roquefort). Η υφή και το άρωμά του, είναι απωθητικοί παράγοντες για πολλούς, και ελκυστικοί για άλλους, αλλά αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό για την υγεία μας, που αξίζει να βρείτε τον τρόπο καρύκευσής του, ώστε να σας αρέσει και να το καταναλώνεται συχνά.

Τι περιέχει το Νάττο

  1. Περίπου 1 δις ενεργά προβιοτικά βακτήρια ανά γραμμάριο Νάττο!

  2. Το ισχυρό θρομβολυτικό ένζυμο Ναττοκινάση.

  3. Βιταμίνη Κ2 (Μενακινόνη): απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος, την διατήρηση εύκαμπτων αγγείων, και την ρύθμιση του ασβεστίου σε αρτηρίες και οστά, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή και οστική υγεία (βλ. Οστεοπόρωση).

Οφέλη από το Νάττο

  • Προστασία από γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, δυσεντερία, διάρροια από αντιβιοτικά κα)

  • Μειώνει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις.

  • Αυξάνει κυτοκίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό έναντι βακτηριδιακών μολύνσεων, τραυματισμών, οστεοπόρωσης, καρκίνου κα

  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό.

  • Βοηθά στη μείωση της πίεσης.

Άλλα τρόφιμα σόγιας

Ενώ το Νάττο αποτελεί μία υπερ-τροφή για την υγεία μας, υπάρχουν πολλά ακόμη τρόφιμα, από σόγια. Όσα δεν έχουν υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης (βλ. γάλα σόγιας, κιμάς, κεμπάπ, τόφου, έλαιο, μίγματα με άλευρα σόγιας κοκ), δεν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να δημιουργούν προβλήματα πέψης και απορρόφησης συστατικών…

Η σόγια περιέχει φυτικό οξύ το οποίο δεσμεύει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (αντι-θρεπτικό) από άλλες τροφές, ενώ δεν διασπάται από το σώμα μας, κάνοντας τη σόγια δύσπεπτη, εκτός των άλλων.

Τα προϊόντα σόγιας, είναι ωφέλιμα όταν έχουν υποστεί ζύμωση, με ειδικούς μύκητες και βακτήρια, κάνοντας βιοδιαθέσιμα τα σπουδαία συστατικά της σόγιας.
Τέτοια τρόφιμα είναι:

  • Τέμπε, το παραδοσιακό ινδονησιακό τρόφιμο που είναι πιο θρεπτικό από το κρέας.
  • Μίσο, ίσως το πιο προβιοτικό τρόφιμο, από την Ιαπωνική παράδοση.
  • Σάλτσα σόγιας, παραδοσιακά παραγμένη χωρίς χημικά, ζάχαρη και άλλα επεξεργασμένα συστατικά.

Πως τρώμε το Νάττο

Στην αγαπημένη μας συνταγή, βάζουμε μία γερή δόση μουστάρδας, σάλτσας σόγιας, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μισό φύλλο φύκι Νόρι. Κάποιες φορές προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Αν δεν σας αρέσει στην αρχή, επιμείνετε! Σε 4-5 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης (1 κουταλιά της σούπας/ημέρα), θα δείτε ότι θ’ αρχίσετε να το συμπαθείτε και σύντομα θα το λατρέψετε…
Το σίγουρο είναι ότι αν «ακούσετε» το σώμα σας, θα καταλάβετε πόσο το ωφελεί, νιώθοντας το στομάχι σας να σας ευγνωμονεί…!

Ελπίζω να μπείτε κι εσείς στην ομάδα των λατρών του Νάττο και ν’ αποκομίσετε τα αναρίθμητα οφέλη του…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *