Φύκια. Αυτός ο θρεπτικός θησαυρός!

Όλοι έχουμε την εικόνα από όγκους μαύρων φυκιών στην άκρη μίας παραλίας, αλλά και μέσα στην θάλασσα καθώς μπλέκονται στα πόδια μας όταν μπαίνουμε.
Κάποιες φορές δε, μπορεί να έχουμε γλυστρίσει επάνω σε κάποιο βράχο καλυμμένο από ένα …πράσινο “χαλί”! ή θυμόμαστε την αίσθηση ¨δέους” που έχουμε νιώσει, κολυμπώντας πάνω από τα λιβάδια της Ποσειδωνίας.

Όλα αυτά τα φύκια, πολλές φορές μας φαίνονται ενοχλητικά ή και ανατριχιαστικά!
Αχ και να ξέραμε… Τι;
Ότι τα φύκια είναι ΤOOΟΣΟ πολύτιμα. Καταρχάς, η Ποσειδωνία είναι ο πνεύμονας της Γης!
Ναι, τα λιβάδια Ποσειδωνίας απορροφούν έως και το 25% των αερίων του θερμοκηπίου!

Μα τρώγονται τα φύκια;

Τα φύκια είναι και αυτά λαχανικά, αλλά θαλάσσια. Χρειάζονται και αυτά Διοξείδιο του άνθρακα για να αναπτυχθούν. Όμως οι περισσότεροι δεν τα βλέπουν ως τροφή.
Το θέμα λοιπόν, είναι ότι πολλά είδη φυκιών είναι βρώσιμα.
Και όχι μόνο τρώγονται, αλλά είναι και μία εξαιρετική πηγή πρόσληψης πολύτιμων ιχνοστοιχείων, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων, ωφέλιμων λιπαρών οξέων, εδώδιμων ινών, ολιγοσακχαριτών και πολυσακχαριτών, και βέβαια μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία ευφάνταστων συνταγών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως…

Τι είναι τα φύκια;

Τα φύκια είναι ο όρος που περιγράφει τις άλγες (algae) και τα θαλάσσια φυτά που αναπτύσσονται κατά μήκος των βραχωδών ακτών σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί τύποι, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου (Rhodophyta), του πράσινου (Chlorophyta), του μπλε-πράσινου και του καφέ (Phaeophyceae).

Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής, για κοινότητες που διαβιούν σε παράκτιες περιοχές, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, περισσότερες από 145 ποικιλίες παγκοσμίως, καταναλώνονται από τον άνθρωπο.
Μερικά από τα πιο κοινά βρώσιμα φύκια είναι:

  • Κέλπ (Kelp, Saccharina ή Laminaria, καφέ)
  • Κόμπου (Kombu, είδος kelp, Laminaria japonica , καφέ)
  • Γoυάκαμε (Wakame, Undaria pinnatifida, καφέ)
  • Νόρι (Nori, Porfyra yezoensis, κόκκινο)
  • Αγάρ-αγάρ (Αgar-agar, Gracilaria, κόκκινο)
  • Ιρλανδικά βρύα (Irish moss, Chondrus crispus, κόκκινο)
  • Χιζίκι (Hijiki, Sargassum fusiforme, καφέ)
  • Άραμε (Arame, Eisenia bicyclis, καφέ)
  • Ντούλσε (Dulse, Palmaria palmata, κόκκινο)
  • Μαρούλι της θάλασσας (Sea lettuce, Ulva, πράσινο)

Αν και τα συναντάμε σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη μας, οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, έχουν μεγάλη γαστρονομική παράδοση στην χρήση φυκιών. Όλοι γνωρίζουμε το Σούσι, αλλά χρησιμοποιούνται και σε σούπες, ζωμούς, σαλάτες, μαγειρευτά, ακόμη και σε γλυκά!

Διατροφικά οφέλη των φυκιών

Τα φύκια είναι πλούσια σε πολυσακχαρίτες, ένα είδος υδατάνθρακα, που δρουν ως πρεβιοτικά και προάγουν την υγεία του εντέρου, όπου και δεσμεύονται από το νερό, μειώνουν την ταχύτητα της πέψης, η οποία στην περίπτωση των περισσότερων ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση του κορεσμού και του βάρους.
Τα φύκια έχουν χαρακτηριστεί ως λειτουργικό τρόφιμο, λόγω των συστατικών τους που δρουν προστατευτικά έναντι ασθενειών, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές χημικές ουσίες, που αποδεικνύεται από μελέτες ότι έχουν αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.

Γι’ αυτό και τα φύκια χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα (πρόσθετο) σε άλλα τρόφιμα, προκειμένου να βελτιώσουν το θρεπτικό και αντιοξειδωτικό τους προφίλ.

Τα φύκια είναι ακόμα χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε μέταλλα. Περιέχουν επίσης ένα αμινοξύ που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε γλουταμικό (glutamate) που προσδίδει μια πλούσια γεύση umami στις συνταγές. H περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, εξαρτάται από είδος, την τοποθεσία και την ώρα και εποχή συγκομιδής των φυκιών.

Τα φύκια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ιωδίου. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς σας, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας. Επειδή το σώμα μας δεν παράγει ιώδιο, χρειάζεται να το λαμβάνουμε από τροφές ή συμπληρώματα.

Οφέλη για την υγεία

Τα φύκια λοιπόν συμβάλουν σε;

Καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Το ιώδιο βοηθά στην παραγωγή θυρορμόνης, η οποία με την σειρά της ρυθμίζει αρκετές από τις λειτουργίες του σώματός μας, από τους εμμηνορροϊκούς κύκλους έως την θερμοκρασία μας.

Υγιές μικροβίωμα. Τα φύκια περιέχουν υδατάνθρακες που λειτουργούν ως πρεβιοτικά, οι οποίες είναι μη αφομοιώσιμες ίνες που τρέφουν τα υγιή βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Τα σάκχαρα που βρίσκονται στα φύκια βοηθούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης αυτών των «καλών» βακτηρίων και αυξάνουν το επίπεδο των Λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) που διατηρούν την προστατευτική μεμβράνη του εντέρου μας υγιή.

Υγιές ανοσοποιητικό. Τα φύκια περιέχουν αντιοξειδωτικά και πρεβιοτικά που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά δεν είναι σαφές το πως το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται και χωνεύει αυτά τα συστατικά από τα φύκια.

Πιθανή αντικαρκινική δράση. Το Fucoidan (φουκοειδίνη), ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα καφέ φύκια έχει βρεθεί σε πρώιμες μελέτες ότι μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, να μειώσει τη χοληστερόλη και μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, όπως και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Προστασία του καρδιαγγειακού. Πρώιμες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυκιών και του χαμηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες των φυκιών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης και των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης.

Εξισορρόπηση του σακχάρου και έλεγχος του βάρους. Οι ίδιες πολυφαινόλες φαίνεται από ορισμένες μελέτες, ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ ένα αντιοξειδωτικό, η φουκοξανθίνη, που βρίσκεται σε ορισμένους τύπους φυκιών, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, το αλγινικό, μια εδώδιμη ίνα στα καφέ φύκια, καταστέλλει την πείνα και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων. Το αλγινικό και η βήτα γλυκάνη στα φύκια, μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να ελέγξουν την όρεξη επιβραδύνοντας την πέψη. Η ζύμωση των ινών φυκιών από προβιοτικά βακτήρια του παχέος εντέρου και η μετατροπή τους σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, σχετίζεται επίσης με τη ρύθμιση του βάρους.

Διατροφική αξία





Η θρεπτική περιεκτικότητα των φυκιών ποικίλλει ανάλογα με το είδος και το πού αναπτύσσεται.
Αλλά κάθε είδος περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β2
Βιταμίνη Β5
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Χαλκός
Βιταμίνη Ε
Ιώδιο
Σίδερο
Μαγνήσιο
Μαγγάνιο
Μολυβδαίνιο
Φώσφορος
Σελήνιο
Βανάδιο
Ψευδάργυρος

  • Τα φύκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μία μερίδα προσφέρει έως και το 1/5 της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας.
  • Το DHA και το EPA είναι οι δύο κύριες μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι απαραίτητα για το σώμα και βρίσκονται σε πολλές κυτταρικές μεμβράνες, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των ματιών. Συνήθως προτείνονται συμπληρώματα με βάση τα ιχθυέλαια, ως πηγή πρόσληψης Ωμέγα 3. Μια φυτική και βιώσιμη εναλλακτική λύση στο ιχθυέλαιο είναι το έλαιο φυκών (algal oil) που περιέχει επίσης ωμέγα-3, κυρίως DHA. Το έλαιο φυκών εξάγεται από φύκια!. Άλλωστε τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, λαμβάνουν DHA και EPA τρώγοντας φύκια. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το όφελος για την υγεία των συμπληρωμάτων ελαίου φυκιών μπορεί να είναι συγκρίσιμο με τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Τι να προσέχουμε

Αν και τα φύκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από την πλειοψηφία των ανθρώπων (και ζώων!), υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρειάζονται προσοχή:

Λήψη ιωδίου. Χρειαζόμαστε ιώδιο μόνο σε μικρές ποσότητες — ιδανικά, λιγότερο από 1.100 μικρογραμμάρια ανά ημέρα. Ειδικότερα, τα παιδιά, τα βρέφη και τα άτομα που έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς, θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη υπερβολικής ποσότητας ιωδίου. Το κόμπου και γενικά τα κελπ είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε ιώδιο.

Βαρέα μέταλλα. Τα φύκια θα μπορούσαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού, καδμίου, υδραργύρου ή μολύβδου, ανάλογα με το πώς και πού καλλιεργήθηκαν. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποφεύγουμε μη επώνυμα φύκια, ειδικά από μολυσμένες περιοχές, όπως κοντά σε βιομηχανικές ζώνες ή σε συστήματα αποχέτευσης.
Ta φρέσκα και αποξηραμένα φύκια παιρνούν από καλύτερο έλεγχο ποιότητας από ότι τα συμπληρώματα με φύκια.

Συντήρηση

Τα αποξηραμένα φύκια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό, ξηρό σημείο. Μπορούν να αποθηκευτούν για πολλά χρόνια, ακόμη μετά την ημερομηνία λήξης. Η έκθεσή τους στο φως, την υγρασία και το οξυγόνο μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, την υφή και τη γεύση. Μην αποθηκεύετε τα αποξηραμένα φύκια στο ψυγείο λόγω της υψηλότερης υγρασίας. Διαρκούν πολλούς μήνες και στην κατάψυξη, εάν συσκευαστούν σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα.

Χρήση

Τα αποξηραμένα φύκια, χρειάζονται απλά να μουλιάσουν για να μαλακώσουν. Ύστερα, ανάλογα με τον τύπο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, σε ζωμούς που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για άλλες παρασκευές, στο μαγείρεμα των οσπρίων, σε σοτέ πιάτα και φυσικά στο Σούσι (όπου δεν χρειάζεται μούλιασμα!
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές χρήσεις ανά είδος:

  • Νόρι – Ψητό, αποξηραμένο και συμπιεσμένο σε φύλλα. Τρώγεται σκέτο, κομμένο σε σαλάτες, μαγειρεμένο σαν σάλτσα με Μίριν και Σάλτσα σόγιας, χρησιμοποιείται στα ρολά σούσι, προστίθεται σε stir-frys ή θρυμματίζεται σε σούπες. Είναι επίσης δημοφιλές ως τσιπς φυκιών για σνακ.
  • Κόμπου – χρησιμοποιείται για την δημιουργία ζωμού (dashi), που αποτελεί την βάση για σούπες, αλλά και στο μαγείρεμα των οσπρίων και πιάτων λαχανικών όπως το nishime.
  • Γουάκαμε – ένα φύκι που όταν ενυδατωθεί έχει πράσινο χρώμα κα ιχρησιμοποιείται σε σούπες μίσο και δροσιστικές, αλκαλικές σαλάτες.
  • Άραμε – αυτά τα σκούρα καφέ “νήματα”, ταιριάζουν σε πιάτα λαχανικών (stir fry), σαλάτες, αλλά και τυλιχτά (λχ με φύλλα ρυζιού).
  • Χιζίκι – Αποξηραμένο φύκι που ομοιάζει με μικρά κλαδάκια. Ταιριάζει σε stir fries, μαγειρευτά, σε μακαρονάδες! αλλά και σε πιάτα με λαχανικά και πρωτεΐνες.
  • Dulse – Ενυδατώνεται γρήγορα στο νερό και μπορεί να προστεθεί σε σούπες ή πιάτα με ζυμαρικά. Μπορεί να γίνει τραγανό φρυγανίζοντας σε τηγάνι ή τηγανίζοντας σε λάδι, δημιουργώντας μια γεύση που μιμείται το μπέικον. Σε μορφή σκόνης χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για σούπες ή σε ψητά και τηγανητά λαχανικά (λ.χ πατάτες, γλυκοπατάτες κα).

Πηγές:

Photo by Kindel Media: https://www.pexels.com/photo/kelp-underwater-8849617/

Λίστα αγορών: Τα απαραίτητα για καλή υγεία

Αγαπητοί φίλοι,

Επειδή τα πράγματα δείχνουν πως θα δυσκολέψουν πολύ περισσότερο σε ότι έχει να κάνει με όλο το φάσμα της ζωής
και της καθημερινότητας όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές διατροφικές προτάσεις,
βασισμένες στην κοινή λογική, για την επερχόμενη περίοδο που πιθανόν θα είναι μεγάλου εγκλεισμού και ελλείψεων στην τροφοδοσία της αγοράς.

Τώρα περισσότερο από ποτέ οι διατροφικές μας επιλογές καθημερινά είναι κρίσιμες και για την δική μας υγεία και για των συνανθρώπων μας.
Οι προμήθειες που θα κάνουμε σήμερα και στο μέλλον θα πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορέσουν να μας βγάλουν από αυτή την ιδιαίτερη περίοδο
πρωτίστως υγιείς και γιατί όχι υγιέστερους απ’ ότι πριν.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Αν υπάρχει μια τροφή που μπορεί  από μόνη της να μας κρατήσει επαρκώς σιτιζόμενους και υγιείς, αυτή είναι τα ολόκληρα δημητριακά.
Όχι τα ζυμαρικά, όχι τα αλεύρια και τα προϊόντα τους (ψωμιά, φρυγανιές, κρακεράκια, πίτες κλπ), όχι τα σιμιγδάλια, όχι οι νιφάδες
αλλά τα ολόκληρα ανεπεξέργαστα δημητριακά.
Στα super market θα βρείτε σίγουρα Καστανό ρύζι όπως επίσης στα περισσότερα θα βρείτε και σιτάρι.
Στα καταστήματα βιολογικών όπως και σε κάποια super market θα βρείτε ακόμα κεχρί, κριθάρι, φαγόπυρο, σίκαλη, βρώμη.
Κινόα δεν συστήνεται για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Όταν όλοι στοκάρουν ζυμαρικά (επειδή μαγειρεύονται γρήγορα αλλά πλέον χρόνος υπάρχει, σωστά;),
δεν συνειδητοποιούν πως με ένα πακέτο μισού κιλού τρώει μία 4μελής οικογένεια ένα γεύμα και μετά από 2 ώρες πεινάει ξανά
ενώ με το αντίστοιχο μισό κιλό καστανού ρυζιού, η ίδια οικογένεια τρώει 2+ γεύματα πλήρους, ομαλά εύπεπτης τροφής.

ΟΣΠΡΙΑ
Τα όσπρια είναι η δεύτερη οικογένεια τροφών που θα πρέπει να έχετε σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Μία μικρή ποσότητα οσπρίων σε κάθε γεύμα δίνει την απαραίτητη πρωτεϊνη και έξτρα γεύση στα πιάτα.
Όπως και τα δημητριακά έχουν το πλεονέκτημα πως αποθηκεύονται σχετικά εύκολα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για τις παρενέργειές τους το minimum που μπορείται να κάνετε είναι μούλιασμα αποβραδίς με μία φέτα λεμόνι ή
με μία ροδέλα τζίντζερ και για τους πιο προχώ, μαγείρεμα με ένα κομμάτι kombu.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η τρίτη οικογένεια τροφών που είναι απαραίτητες, ειδικά τώρα, είναι τα λαχανικά.
Φροντίστε να έχετε σε επαρκείς ποσότητες λαχανικά που δεν αλλοιώνονται εύκολα όπως τα καρότα, οι ρέβες, τα ραπανάκια,
τα παντζάρια, τα daikon (κινέζικες ρέβες), οι σεληνόριζες, τα κρεμμύδια και αν μπορείτε ακόμα να βρείτε κολοκύθες.
Από πράσινα λαχανικά προμηθευτείτε λάχανο, πράσσο, μπρόκολο, kale, κουνουπίδι και αποφύγετε σπανάκι και μαρούλια.
Επίσης ψωνίστε με μικρό βάθος χρόνου πρασινάδες όπως κρεμμυδάκια, μαϊντανός, άνιθος, κόλιανδρος.
Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 3 λαχανικά σε κάθε σας γεύμα.

ΑΛΑΤΙ
Θαλασσινό μόνο. Χωρίς Ε και αντισυσσωματικά.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Πάμε τώρα και στις λίγο πιο εξειδικευμένες τροφές που πιθανόν δεν θα τις βρείτε στα Σούπερ Μάρκετ,
αλλά αξίζει τον κόπο να τις προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα βιολογικών τροφών (ή κατόπιν επικοινωνίας με τους One Project).

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Βοηθήστε το πεπτικό να ανταπεξέλθει σε αυτή την δύσκολη ψυχολογικά και σωματικά περίοδο. Επιλογές:

  • Αν έπρεπε να διαλέξω μία μόνο τροφή που να είναι ταυτόχρονα πλούσια σε προβιοτικά, εύχρηστη και νόστιμη αυτή θα ήταν η Μίσο (miso).
    Επιλέξτε Μίσο καστανού ρυζιού ή Μίσο κριθαριού OΝΕ Project. Η σκέτη Μίσο σόγιας είναι η τρίτη επιλογή.
  • Η δεύτερη επιλογή θα ήταν τα Ουμεμπόσι (umeboshi). Δεν είναι της παρούσης η ακριβής επεξήγηση του τι είναι το umeboshi, άμα το βρείτε πάρτε το!
  • Από εκεί και πέρα το ξινολάχανο και γενικώς οι πίκλες (χωρίς ξύδι) είναι μία πλούσια πηγή προβιοτικών,
  • Tempeh και Natto.
  • H Σάλτσα σόγιας ή το Ταμάρι, καλό είναι να μην λείπει από καμία κουζίνα. Εννοείται βιολογική και χωρίς ζάχαρη.
  • Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το Ξύδι Ούμε (από Ουμεμπόσι). Ισχύει ότι και για το umeboshi, πάρτε το πρώτα και τα λέμε για την χρησιμότητα και τις χρήσεις του.

ΦΥΚΙΑ
Kombu, wakame, nori, hiziki, arame. Με σειρά προτεραιότητας.

ΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
Αφού γράψαμε για τα βασικά που χτίζουν μία τροφοθήκη για καιρό έκτακτης ανάγκης, αλλά και καθημερινότητας,
να δούμε λίγο και τι καλό θα ήταν να αποφεύγετε μέσα στην παράνοια του “ψωνίζω ό,τι βρω μπροστά μου”.
Αποφύγετε ή περιορίστε:

  • φρούτα, ειδικά τα τροπικής προέλεσης (μπανάνα, ανανάς κλπ) και όσα είναι πιο πλούσια σε φρουκτόζη (ζάχαρη)
  • χυμούς πάσης φύσεως
  • κλασικά “καλοκαιρινά” λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες)
  • υπερκατανάλωση ταχινιού, φιστικοβούτυρου, αμυγδαλοβούτυρου και λοιπών λιπαρών αλοιφών
  • υπερβολική χρήση ελαίων στο μαγείρεμα
  • κατανάλωση ωμών τροφών
  • επεξεργασμένες τροφές όπως τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι.
    Αν επιλέξετε ζυμαρικά σε κάποια γεύματα φροντίστε να είναι ολικής άλεσης
  • κατανάλωση ζάχαρης σε όλες τις αποχρώσεις (λευκή, καστανή, μελάσσα κλπ)
  • κατανάλωση γαλακτοκομικών και φυτικών απομιμήσεών τους
  • κρέας και αυγά

Σε γενικές γραμμές οι ζωικές τροφές μας εμποδίζουν από το να χαλαρώσουμε και η αποφυγή συνίσταται, μεταξύ άλλων,
στο να μην γίνουν όλα τα σπίτια “Σπιρτόκουτο”…

Εξηγήσεις για τους λόγους που αποφεύγουμε τα συγκεκριμένα θα δοθούν στη συνέχεια μέσα από σειρά video και άρθρων, που θα ανέβουν στο διαδίκτυο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το κείμενο δεν είναι καθόλου επεξηγηματικό και οι λόγοι είναι προφανείς.
Όσο η αγορά είναι ακόμα ανοιχτή φροντίστε να προμηθευτείτε αυτά στα οποία η πρόσβαση αργότερα θα δυσκολέψει.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας που ελπίζουμε πως θα βοηθήσουν σε μία τόσο ιδιαίτερη περίοδο.

Φιλικά

Κώστας Τζαλλήλας

Νέα σχέση με το Σώμα μας: Μακροβιοτική

*ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ*

Νέα σχέση με το Σώμα μας, μέσω της Μακροβιοτικής
 
Οι ONE Project, σε προσκαλούμε σε μία συνάντηση,
για να μάθουμε πως μπορούμε να διαγνώσουμε 
διάφορα προβλήματα που μας απασχολούν, ιδιαίτερα τον χειμώνα, 
να κατανοήσουμε την φύση τους και να τα 
εξισσοροπίσουμε με φυσικά μέσα, όπως:
η vegan Μακροβιοτική διατροφή, θεραπευτικές συνταγές, 
θεραπευτικά σχήματα εξωτερικής εφαρμογής, κίνηση/άσκηση, 
αυτομάλαξη, ένδυση και γενικότερο με τον τρόπο διαβίωσής μας.
 
Προβλήματα όπως πρηξίματα και φουσκώματα, δερματικοί ερεθισμοί, 
αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία μέσα στην ημέρα και άλλα 
συμπτώματα που μας εμποδίζουν να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας, 
είναι απλό να αντιμετωπισθούν, ακολουθώντας την
Μακροβιοτική διατροφή και έναν φυσικό Μακροβιοτικό τρόπο ζωής.
 
Θα μάθουμε:
  • Επεξήγηση των 5 Μεταστοιχιώσεων της Ενέργειας και
    πως συνδέονται με αυτές, οι τροφές, οι γεύσεις, η εποχικότητα,
    οι τρόποι μαγειρέματος κα.
  • Τεχνικές αυτοδιάγνωσης με οπτική παρατήρηση,
    αλλά και μέσω όσφρησης και αφής.
  • Σωματικές πρακτικές που αυξάνουν την ευεξία.
  • Συνταγές για τον Χειμώνα.
  • Μαγειρική επίδειξη μίας συνταγής για ενδυνάμωση των εντέρων
    και του ανοσοποιητικού. Γευστική δοκιμή.
 
Που και Πότε
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 12-2μμ,
στην αίθουσα Flowidity, Νίκης 30, 2ος όροφος.
 
Κόστος συμμετοχής 
Γενική είσοδος: 15 €
Προπληρωμή: 12 €
Μαθητές ONE Project*: 10 €
Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%.
 
Aπαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής.
Παρακαλούμε συμπληρώστε την στο σύνδεσμο που ακολουθεί: 
https://forms.gle/xSKpswy27h4W3o28A
 
Πληροφορίες
Κινητό: 6972284808
Email: oneprojectgr@gmail.com
 
* Όσες/όσοι έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο Βασικής εκπαίδευσης 4 μαθημάτων

Μακροβιοτικό brunch & Swing party!

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 η ομάδα Wellday-Live Longevity, προσκαλεί τους ONE Project και οργανώνουν στο “ΠΟΛΙΣ in Art” ένα ξεχωριστό Brunch Μακροβιοτικής και Swing Party.

Σε απόλυτα 20’s διάθεση η διευρυμένη ομάδα των Chef μας, Μαριάννα Χρυσικάκου, Λένα Ζάμπογλου, Σταύρος Καραγιλάνης και Μαρία Μιχαλακοπούλου θα σας μαγειρέψουν ένα μοναδικό εορταστικό cocktail party menu πέντε (5) πιάτων για ολόκληρη την οικογένεια.

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά  βιολογικές πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης, χωρίς την προσθήκη επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης και ζωικών συστατικών.

Θυμηθείτε να εν-δυθείτε όμορφα, πολύχρωμα ρούχα, πέρλες, φτερά και κοστούμια, καπέλα τιράντες, φίνες δαντέλες, μεταξωτά γάντια και πουπουλένια βελούδα!

Σκοπός μας είναι να γευτούμε τα πιο θεσπέσια πιάτα, τους πιο εμπνευσμένους ήχους και να ταξιδέψουμε ονειρεμένα στη πιο μαγική μουσική, στιλιστική, χορευτική και ενδυματολογική δεκαετία του περασμένου αιώνα.

Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.

Τρόποι συμμετοχής:
12:00-14:30: σιωπηλή παρακολούθηση προετοιμασίας γευμάτων και συνταγών
14:00: στήσιμο πιάτων/σερβίρισμα brunch
16:00: swing party

Ημερομηνία: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00

Εισφορά:
25€ για τη συμμετοχή σας στο Brunch Μακροβιοτικής και Swing Party
15€ για τη συμμετοχή σας αποκλειστικά στο Swing Party

Πληροφορίες/κράτηση θέσεων: τηλ: 210 8000009 – 210 2770181

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η προ κράτηση και εξόφληση της συμμετοχής σας μέσω viva ή στη γραμματεία του “ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΣ”.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαριάννα Χρυσικάκου, Wellness Expert, Wellday-Live Longevity

Κύκλος εκπαίδευσης στην Μακροβιοτική Διατροφή_Χαλκίδα 2019

Αν η ζωή μας χτίζεται γύρω από το πιάτο μας, το πιάτο μας πώς χτίζεται;

Ένα πρόγραμμα 4 μαθημάτων με Μακροβιοτική θεωρία, φιλοσοφία και πολύ μαγειρική, που στόχο έχει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η ενέργεια γύρω μας,
πώς μας επηρεάζει η τροφή  και πώς να μαγειρεύουμε ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια, υγεία, γεύση και ποικιλία.

Αναλυτικά διδάσκονται:

  • Επίδραση της τροφής στην υγεία και την καθημερινότητά μας.
  • Βασικές αναλογίες, συνταγές και πιάτα.
  • Επιλογή πρώτων υλών.
  • Δόμηση ημερησίων και εβδομαδιαίων μενού.
  • Σνακ, γρήγορα γεύματα και φαγητά για πάρτυ κ.ο.κ..
  • Γλυκά, σάλτσες, συνοδευτικά πιάτα και πιάτα εκτός προγράμματος
  • Πρακτική διαρρύθμιση κουζίνας.
  • Διαφορετικές μέθοδοι μαγειρικής και παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν.
  • Ορθή χρήση αρτυμάτων (λάδι, αλάτι, μπαχαρικά κ.α).
  • Προετοιμασία φαγητών για κατανάλωσή τους εκτός σπιτιού (εργασία, εκδρομή).
  • Διαχείριση χρόνου στο μαγείρεμα.

Σκοπός είναι, να κατανοήσουμε πως:

  • λειτουργεί η ενέργεια γύρω μας
  • μας επηρεάζει η τροφή μας
  • μαγειρεύουμε ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια, υγεία, γεύση και ποικιλία.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να διαμορφώνουμε ένα, εν τέλει, εβδομαδιαίο μενού, χωρίς την χρήση ζωικών υλών, συντηρητικών, χρωστικών και τεχνητών υλικών, ζάχαρης.

ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

  • Α μέρος: Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019
  • Β μέρος: Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ | 12 ώρες
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | 11πμ – 2μμ, θεωρία, μαγειρική 2-4μμ διάλλειμμα και γεύμα 4-7μμ, θεωρία, μαγειρική, γευστική δοκιμή

ΧΩΡΟΣ | “Περί Φύσεως Ανθρώπου”, πάροδος Σαλονικιού, Χαλκίδα (οδηγίες)

ΚΟΣΤΟΣ | €130 (πλέον ΦΠΑ 24%)
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ | Πρόγραμμα, 2 γεύματα, 2 γευστικές δοκιμές, έντυπο σημειώσεων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50€

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κιν | 6990440 5810 (Καλή),  6972 284808 (Σταύρος), 6974 505549 (Κώστας)
Email | kali@onepoject.grcontact@oneproject.gr | Φόρμα Επικοινωνίας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ | Φόρμα εγγραφής

Μίσο, το γευστικό καρύκευμα που χαρίζει υγεία

Το Μίσο, είναι ένα από τα πιο νόστιμα, πολύχρηστικά και θεραπευτικά καρυκεύματα στον κόσμο.

Θεωρείται μία Υπερτροφή από την αρχαιότητα, αλλά και από πολλούς σύγχρονους θεραπευτές.
Σήμερα, το Μίσο είναι σημαντικό συστατικό στην Ασιατική κουζίνα, ενώ πλέον χρησιμοποιείται ευρέως από εναλλακτικά εστιατόρια, πωλείται σε καταστήματα βιολογικών και υγιεινών προϊόντων και αποτελεί σημαντικό συστατικό για μία υγιεινή διατροφή.

Χρησιμοποιείται για να νοστιμέψει κάθε είδους πιάτων, από σούπες και ορεκτικά, σάλτσες και κύρια πιάτα, μέχρι και γλυκά!
Αποτελεί πηγή πρόσληψης αμινοξέων, μετάλλων και βιταμινών, προβιοτικών και ενζύμων, ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά.

Πλέον υπάρχουν πάμπολες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών και την ενίσχυση της υγείας γενικότερα.

Γιατί το Μίσο κάνει καλό;

Το Μίσο περιέχει έναν συνδυασμό συστατικών που το κάνουν μοναδικό, τα οποία ενισχύονται από την μακρά διαδικασία ζύμωσης, που το μετατρέπει σε ένα δυνατό φάρμακο!
Εν τούτοις ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει την αξία του για την υγεία, παρά μόνο για την γευστική του δυναμική…

Διατροφικά οφέλη

Πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φώσφορου, καλίου, βιταμινών Β, και πρωτεϊνών. Το Μίσο με βάση την Σόγια, περιέχει όλα τα βασικά και απαραίτητααμινοξέα, οπότε θεωρείται μία πλήρης πρωτεΐνη.
Επίσης είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά (EFA), λεκιθίνη, σπωνίνες, προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και ισοφλαβόνες.

Ένα θεραπευτικό τρόφιμο

Από πολύ παλιά, το Μίσο θεωρείται ως παραδοσιακό φάρμακο για αδύναμη πέψη, καρκίνο, δηλητηρίαση, οξείδωση, χαμηλή λίμπιντο, για πολλές μολύνσεις του πεπτικού και άλλες παθήσεις. Πλέον, σήμερα, η σύγχρονηξ επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι παλαιοί θεραπευτές γνώριζαν για αιώνες.

Έτσι, έρευνα με δείγμα 250.000 ανδρών και γυναικών, απέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση σούπας με Μίσο, μειώνει δραστικά την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, στεφανιαίας νόσου, καρδιακών παθήσεων, κίρρωσης του ήπατος, εγκεφαλοαγγειακών αλλοιώσεων και  έλκους. Άλλη έρευνα σε 20.000 γυναίκες έδειξε ότι η  κατανάλωση τριών μπωλ σούπα με Μίσο καθημερινά, μειώνει τον καρκίνο του στήθους κατά 40%!

Ραδιενέργεια και Βαρέα μέταλλα. 

Το 1989, Εργαστήριο Ατομικής Ραδιενέργειας του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση Μίσο σε αρουραίους, μείωσε την εμφάνιση καρκίνου και φλεγμονών κατά 100-200%, μετά την έκθεσή τους σε ραδιενεργή ακτινοβολία. Αυτό επιβεβαιώνει γιατί οι Αρχές της ΕΣΣΔ προμηθεύτηκαν τεράστιες ποσότητες Μίσο από την Ιαπωνία μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, καθώς και την πρακτική του διευθυντή του νοσοκομείου St. Francis στο Ναγκασάκι, λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου έπεσε η ατομική βόμβα το 1945, δόκτωρα Shinichiro Akizuki, να χορηγεί σε ασθενείς και προσωπικό ένα μπωλ με μίσο σούπα καθημερινά.

Ισοφλαβόνες

Οι φυτικές ισοφλαβόνες, όπως η Γενιστεΐνη, είναι ισχυροί αντικαρκινικοί παράγοντες, που μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων, ενώ συνδέονται με την βελτίωση στην νοητική λειτουργία, την δράση έναντι της οστεοπόρωσης, την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς. Η διαδικασία της ζύμωσης αυξάνει -έως και 30 φορές!- την συγκέντρωσης ισοφλαβονών στα προϊόντα ζύμωσης από σόγια σε σύγκριση με τα φασόλια σόγιας, το γάλα σόγιας και το τόφου. Οι ισοφλαβόνες μπορούν επίσης να μειώσουν την διαμόρφωση θρόμβων, άρα και τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, καθώς και τον σχηματισμό αρτηριακών πλακών, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Στεφανιαία νόσος

Η πρωτεΐνη της σόγιας θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο Στεφανιαίας νόσου, μειώνοντας την ολική χοληστερόλη και την “κακή” χοληστερόλη (LDL). Από το 1999,  η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.  ενέκρινε σε προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνη σόγιας να ισχυρίζονται το παραπάνω. Επειδή το Μίσο περιέχει αρκετές ισοφλαβόνες, αρκεί ένα γραμμάριο την ημέρα για να μειώσει κάποιος την χοληστερόλη, έναντι 25γρ από μη ζυμωμένα τρόφιμα σόγιας (τόφου, γάλα, εναλλακτικά κρέατος). 

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Αν και υψηλό σε περιεκτικότητα σε αλάτι και Νάτριο, το Μίσο σε σούπα που συνδυάζει φύκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καρότα (πιάτο πλούσιο σε  κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο), βρέθηκε ότι χαμηλώνει την πίεση, ενώ την διατηρεί σε λογικά επίπεδα σε άτομα με κανονική πίεση. η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Showa στο Τόκυο, αποκάλυψε με μελέτη ότι 2 μπωλ σούπας Μίσο καθημερινά εμποδίζει την ανάπτυξη της Αρτηριακής Πίεσης, ενώ όσοι απέχουν από την κατανάλωσή της είχαν 3,5 φορές περισσότερη θνησιμότητα από παθήσεις σχετικές με την πίεση.

Παντοδύναμο αντιοξειδωτικό

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Οκαγιάμα, απέδειξαν ότι το Μίσο είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και η μελανοειδίνες, οι χρωστικές που δίνουν το σκούρο χρώμα στο Μίσο μακράς ζύμωσης. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, που βρίσκονται σε ααφθονία στο Μίσο είναι η Γενιστεΐνη, η Νταϊντζεΐνη, η Α-Τοκοφερόλη. Πολλές μελέτες σε Ιαπωνία και Κίνα αποδεικνύουν ότι το Μϊσο προστατεύει τα κύτταρα από την γήρανση, καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλει την οξειδωτική αποικοδόμηση των λιπιδίων.

Αλλεργίες

Η κατανάλωση σύνθετων πρωτεϊνών ερεθίζει την αλλεργική αντίδραση στο σώμα. Το Μίσο περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν των πρωτεΐνη στην πιο εύπεπτη μορφή των αμινοξέων, ώστε να είναι πιο εύκολα να αφομοιωθούν.

Το θαύμα της ζύμωσης

Η διαδικασία παραγωγής και ωρίμανσης του Μίσο, βασίζεται στην λακτοβακτηριδιακή ζύμωση, κατά την οποία αναπτύσονται λακτοβάκιλλοι, οι οποίοι με την σειρά τους αυξάνουν την ποσότητα, διαθεσιμότητα, και απορροφησιμότητα των θρεπτικών συστατικών ενώ ρυθμίζουν ωφέλιμα το pH στο πεπτικό σύστημα, ενισχύοντάς το. Ταυτόχρονα, σκοτώνουν επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια που εισέρχονται μέσω της τροφής στο σώμα.

Οστεοπόρωση

Η πλειοψηφία του πληθυσμού σε Ευρώπη και Β.Αμερική λαμβάνει τις νανγκαίες ποσότητες ασβεστίου κυρίως από τα γαλακτοκομικά. Εν τούτοις, έκθεση του Συνδέσμου Παραγωγών Μίσο της Ιαπωνίας, αναφέρει ότι το 90% της πρόσληψης ασβεστίου στην παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή προέρχεται από μη ζωικές πηγές, και συγκεκριμένα πό την Σούπα Μίσο!  Επιπλέον, το Μίσο διευκολύνει την απορρόφηση ασβεστίου και άλλων μετάλλων.

Μακράς ή σύντομης ζύμωσης;

Τα Μίσο μακράς ζύμωσης όπως Σόγιας (Hatcho), Καστανού Ρυζιού και Κριθαριού, περιέχουν περισσότερη σόγια και έχουν περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω. Τα Μίσο σύντομης ζύμωσης όπως το Λευκό Γλυκό Μίσο, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού και λιγότερη αλατιού, και έχει βρεθεί ότι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ορισμένων βιταμινών, πιο απλών σακχάρων και ωφέλιμων Λακτοβακτηρίων.

Πως επιλέγουμε

Όταν αγοράζουμε Μϊσο προσέχουμε να αποτελείται από βιολογικά συσταικά, να αναγράφει ότι είναι παραγμένο Παραδοσιακά ή με Φυσικές μεθόδους ζύμωση, ότι περιέχει θαλασσινό αλάτι και καλλιέργεια Aspergilus oryzae ή koji.

Που το βρίσκουμε

Πως να το χρησιμοποιούμε

Για να γνωρίσουμε περισσότερα για τα οφέλη του Μίσο, τρόπους χρήσης όλων των ειδών Μϊσο και μοναδικές συνταγές, αλλά και να πάρουμε μία σφαιρική άποψη για την ωφελιμότητα της Μακροβιοτική κουζίνας, μπορούμε να ακολουθήσουμε σεμινάρια Μακροβιοτικής Διατροφής, όπως ο Κύκλος Εκπαίδευσης στην Μακροβιοτική Διατροφή, των ONE Project.

Εις Υγείαν! Kanpai!

 

Empowerment weekend: Δυναμική Μακροβιοτική διατροφή

«Διατροφή που ενεργοποιεί τον οργανισμό»

Ώρες Σεμιναρίου Κυριακή: 11:00 – 13:30

Ο Χειμώνας είναι η περίοδος που η ενέργεια πάει προς τα μέσα. Αυτό παρατηρούμε και στην Φύση.
 
Αυτή η διεργασία είναι αναγκαία για να ανακτήσουμε δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να “ανθίσουμε” την Άνοιξη και να “λάμψουμε” το καλοκαίρι.
 
Για να “εκμεταλλευθούμε” αυτή την περίοδο, χρειαζόμαστε:
  • δυναμικό τρόπο μαγειρέματος
  • τροφές που δυναμώνουν και δεν ανοίγουν την ενέργειά μας
  • καρυκεύματα με βάση το αλάτι που θα μας ενισχύσουν σε πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
Ελάτε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στο Dolce Riviera και μάθετε πως να χρησιμοποιείτε την τροφή και την μαγειρική για να δυναμώσετε και να είστε ήρεμοι.
 
Ο Σταύρος Καραγιλάνης (βιογραφικό, LinkedIn) των ONE Project, θα μοιραστεί τα μυστικά της Μακροβιοτικής διατροφής για τον χειμώνα και το ανοσοποιητικό.
 

ONE Project Βασιλόπιτα 2019

*ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ*

Οι One Project, σας προσκαλούμε στην κοπή Βασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί στο Βαζάκι την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 15:00.

Δώρο θα δοθεί σε όποιον κερδίσει το φλουρί !!!

Κι επειδή οι One Project δε μπορούν να αντισταθούν στο να διαδίδουν τη #μακροβιοτική όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, θα μάθουμε πως να «διαβάζουμε» την κατάσταση της υγείας μας παρατηρώντας το πρόσωπό μας!
Μια ματιά στον καθρέφτη μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία μας.

Η στάση μας, ο τόνος και το χρώμα του δέρματος, οι δομές του προσώπου και άλλα, αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της διατροφής μας, τη ζωτικότητα καθώς και τις δυνάμεις και αδυναμίες των οργάνων του σώματος.

Η αυτοδιάγνωση, όπως μας διδάσκει ο δάσκαλος της Μακροβιοτικής #MichioKushi είναι το εργαλείο το οποίο μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τη σχέση μας με τη φύση.

Όλα τα καλούδια που φτιάχνουν οι φίλοι μας στο Βαζάκι, θα έχουν έκπτωση 10% για όλους τους καλεσμένους μας.

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής.
Παρακαλούμε συμπληρώστε την στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Κύκλος εκπαίδευσης στην Μακροβιοτική Διατροφή_Χειμώνας 2019

Αν η ζωή μας χτίζεται γύρω από το πιάτο μας, το πιάτο μας πώς χτίζεται;

Ένα πρόγραμμα 4 μαθημάτων με Μακροβιοτική θεωρία, φιλοσοφία και πολύ μαγειρική, που στόχο έχει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η ενέργεια γύρω μας,
πώς μας επηρεάζει η τροφή  και πώς να μαγειρεύουμε ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια, υγεία, γεύση και ποικιλία.

Αναλυτικά διδάσκονται:

  • Επίδραση της τροφής στην υγεία και την καθημερινότητά μας.
  • Βασικές αναλογίες, συνταγές και πιάτα.
  • Επιλογή πρώτων υλών.
  • Δόμηση ημερησίων και εβδομαδιαίων μενού.
  • Σνακ, γρήγορα γεύματα και φαγητά για πάρτυ κ.ο.κ..
  • Γλυκά, σάλτσες, συνοδευτικά πιάτα και πιάτα εκτός προγράμματος
  • Πρακτική διαρρύθμιση κουζίνας.
  • Διαφορετικές μέθοδοι μαγειρικής και παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν.
  • Ορθή χρήση αρτυμάτων (λάδι, αλάτι, μπαχαρικά κ.α).
  • Προετοιμασία φαγητών για κατανάλωσή τους εκτός σπιτιού (εργασία, εκδρομή).
  • Διαχείριση χρόνου στο μαγείρεμα.

Σκοπός είναι, να κατανοήσουμε πως:

  • λειτουργεί η ενέργεια γύρω μας
  • μας επηρεάζει η τροφή μας
  • μαγειρεύουμε ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια, υγεία, γεύση και ποικιλία.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να διαμορφώνουμε ένα, εν τέλει, εβδομαδιαίο μενού, χωρίς την χρήση ζωικών υλών, συντηρητικών, χρωστικών και τεχνητών υλικών, ζάχαρης.

ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

  • Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019
  • Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ | 12 ώρες
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | 11πμ – 2μμ, θεωρία, μαγειρική 2-4μμ διάλλειμμα και γεύμα 4-7μμ, θεωρία, μαγειρική, γευστική δοκιμή

ΧΩΡΟΣ | Orionas Yoga, Αγνάντων 18, Φιλοπάππου, Αθήνα

ΚΟΣΤΟΣ | €140 (πλέον ΦΠΑ 24%)
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ | Πρόγραμμα, 2 γεύματα, 2 γευστικές δοκιμές, ηλεκτρονικές σημειώσεις, πιστοποιητικό παρακολούθησης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50€

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κιν | 6990440 5810 (Καλή)  6972 284808 (Σταύρος)
Email | kali@onepoject.grcontact@oneproject.gr | Φόρμα Επικοινωνίας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ |

Wellday & Πόλις μας υποδέχονται στο Christmas Brunch_15/12/2018

To Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 σας περιμένουμε στο “ΠΟΛΙΣ in Art” για το τελευταίο Brunch Μακροβιοτικής Διατροφής για το 2018! 

Θα είναι πολύ ξεχωριστό, φυσικά Χριστουγεννιάτικο και ταυτόχρονα θα υπάρχει Bazaar προϊόντων Μακροβιοτικής Διατροφής,
για να μπορέσετε να προμηθευτείτε για το σπίτι και τους αγαπημένους σας υλικά και προϊόντα που θα γευτείτε εδώ! 

Η ομάδα των Chef μας Λένα Ζάμπογλου, Σταύρος Καραγιλάνης και Μαρία Μιχαλακοπούλου θα σας μαγειρέψουν ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο menu πέντε (5) πιάτων για ολόκληρη την οικογένεια, αποκλειστικά με χρήση βιολογικών πρώτων υλών φυτικής προέλευσης, χωρίς την προσθήκη επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης και ζωικών συστατικών. 

Αναλυτικά το μενού του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου:

  • Entrées: 
    Κορμός από κιμά seitan, φακές, ρύζι, καρύδι και λιναρόσπορο.
  • Κύριο γεύμα: 
    Λαχανικά με κυδώνια στο φούρνο.
    Ριζότο με κάστανα και βασιλομανίταρα (porcini). 
    Pressed σαλάτα με ραπανάκι, κινέζικο λάχανο, καρότο, σέλερι και ρόδι 
  • Επιδόρπιο: 
    Πουτίγκα σοκολάτας με χουρμά tempura, γεμιστό με ξυνολάχανο.

    Μετά την ολοκλήρωση του Brunch μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε:
    – υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα από τους One Project 
    – φρέσκα ζυμαρικά σε ποικιλία γεύσεων και υλικών από την Alfresco
    – αιθέρια έλαια οργανικής προέλευσης από την Katherine Kotopoulos και την Doterra

    Τρόποι συμμετοχής:
    – 12:00-14:00: σιωπηλή παρακολούθηση προετοιμασίας γευμάτων και συνταγών
    – 14:00: στήσιμο πιάτων/σερβίρισμα brunch 

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: 
    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 12:00-14:00
    ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 25€ – Ειδικές προσφορές για κρατήσεις 2 ατόμων κ άνω
    Κρατήσεις μέσω viva.gr και στη γραμματεία του ΠΟΛΙΣ

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαριάννα Χρυσικάκου, Wellness Expert, Wellday-Live Longevity

Μακροβιοτική και γιορτινό τραπέζι – Beyond veganism (B)

Πώς και γιατί δεν συνάδουν όλες οι vegan επιλογές με την ηθική φυτοφαγία;
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα εξετάσουμε την έννοια της γιορτής και τις διατροφικές επιλογές που συνήθως τη συνοδεύουν. 
Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει εργαστήριο, όπου θα δείξουμε πώς ετοιμάζουμε ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι με κύριο συστατικό την αγάπη.
Όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους και ολόκληρο τον πλανήτη.
Φυσικά και θα γευτούμε το φαγάκι που θα μαγειρέψουμε!

Ώρα προσέλευσης 11:40.

Θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης και σας ζητάμε να έρθετε λίγο νωρίτερα για την ολοκλήρωση των εγγραφών και την προετοιμασία.

Kόστος συμμετοχής

Mέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου: 34 ευρώ.
Εγγραφή για το (Β) σεμινάριο http://pages.news/BV2

Κόστος και για τα δύο σεμινάρια (Α+B) “Beyond Veganism” : 60 ευρώ
Εγγραφή και για τα δύο σεμινάρια http://pages.news/BV1

Κανονική τιμή: 80 ευρώ

Πληροφορίες για το πρώτο σεμινάριο: “Beyond Veganism” (A) Μακροβιοτική και γλυκά

Μακροβιοτική και γλυκά – Beyond Veganism (A)

Επειδή η γεύση των εορτών είναι γλυκιά, θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβρη με προετοιμασία και δοκιμή συνταγών
που θα μας κάνουν να νιώσουμε πως το γλυκό είναι γιορτή από μόνο του! 
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα συζητήσουμε για την ανθρώπινη ανάγκη για γλυκό.
Θα μιλήσουμε για τις γλυκαντικές ουσίες, για τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης απλών υδατανθράκων σε μία vegan διατροφή
και θα ανακαλύψουμε πώς η Μακροβιοτική αντίληψη μας κατευθύνει σε επιλογές που ωφελούν τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους. 

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει το εργαστήριο “Μακροβιοτική και γλυκά”. 
Θα ανακαλύψουμε μαζί τη Μακροβιοτική πρόταση στις γλυκές γεύσεις και φυσικά θα γευτούμε ότι φτιάξουμε!

Ώρα προσέλευσης 14:40.
Θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης και σας ζητάμε να έρθετε λίγο νωρίτερα για την ολοκλήρωση των εγγραφών και την προετοιμασία.

Kόστος συμμετοχής
Mέχρι την Τρίτη 27  Νοεμβρίου: 34 ευρώ.
Εγγραφή για το (Α) σεμινάριο ΕΔΩ.

Κόστος και για τα δύο σεμινάρια (Α+B) “Beyond Veganism” : 60 ευρώ
Εγγραφή και για τα δύο σεμινάρια http://pages.news/BV1

Κανονική τιμή: 80 ευρώ (Α και Β)

Εγγραφές : http://pages.news/BV1

Σεμινάρια Beyond Veganism: “Η Μακροβιοτική δείχνει τον δρόμο στην ηθική φυτοφαγία”

Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χαρακτηρίζονται συνήθως από… επιπλέον καταναλωτισμό, ο οποίος μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν οι vegan επιλογές είναι πάντα και κατάλληλες/ορθές/αποτελεσματικές, για καλύτερη υγεία, καθαρότερο περιβάλλον, λιγότερα απορρίματα, λιγότερη βία και εκμετάλλευση.

Το Beyond Veganism είναι δύο σεμινάρια τροφής και σκέψης για αυτούς που έχουν κάνει ή σκέφτονται να κάνουν, το βήμα προς μία περισσότερο vegan διατροφή. 
Στη vegan αναδυόμενη αγορά, που προσφέρει όλο και περισσότερες καταναλωτικές επιλογές:

  • Πώς Επιλέγουμε; 
  • Είναι όλες οι vegan επιλογές και ηθικές; 
  • Υπάρχουν ζώα που υποφέρουν από τις vegan επιλογές μας; 
  • Όταν υιοθετούμε συνήθειες εκτός εποχής πόσο βλάπτουμε τον εαυτό μας και το οικοσύστημα; 
  • Είναι ο εθισμός στην γλυκιά γεύση της χορτοφαγίας μία ηθικά ουδέτερη επιλογή; 
  • Είναι τελικά η Μακροβιοτική διατροφή η ενδεδειγμένη για τον άνθρωπο, τα ζώα και τον πλανήτη;

Ερευνούμε την τροφή πέρα από τα στενά όρια της διατροφικής ανάλυσης  (γιατί η τροφή δεν είναι μόνο πρωτεΐνες, βιταμίνες κοκ),
αλλά εμβαθύνουμε στην ενεργειακή υπόστασή της και πως αυτή μας επηρεάζει.

Με την ευκαιρία των εορτών, θα μάθουμε πως ένα εορταστικό γεύμα μπορεί να είναι φυτικής προέλευσης,
πολύ γευστικό, δυναμωτικό και ευπαρουσίαστο.
Και για γλυκά χωρίς ενδοιασμούς… θα μάθουμε πως παρόλη την έλλειψη ζάχαρης ή επεξεργασμένων υδατανθράκων
και με την χρήση κατάλληλων υλικών (λ.χ. σιρόπι ρυζιού, Αμαζάκε), θα νιώθουμε όμορφα και την επόμενη μέρα!

Όσο για το εορταστικό τραπέζι μας: η χρήση υπερτροφών (Τέμπε, Φιλέτο σταριού, Ναττό) και η πρωτότυπη επεξεργασία τους,
θα δώσει ένταση και νοστιμιά, καινοτομία και απόλαυση, χωρίς να … θυσιάσετε τίποτα!

Ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια Beyond Veganism.

Beyond Veganism (Α): Μακροβιοτική και γλυκά https://www.facebook.com/events/342749596519147/

Beyond Veganism (Β): Μακροβιοτική και γιορτινό τραπέζι https://www.facebook.com/events/1166284386868917/

Σας περιμένουμε για συζήτηση, μαγείρεμα και φαγητό.
Μην χάσετε και τα 2 αυτά σεμινάρια, στην μοναδική τιμή των 60€ (25% έκπτωση εφ’ όσον εγγραφείτε μέχρι και τις 27/11)!
Κανονικό κόστος: 80€

Εγγραφές http://pages.news/BV1

 

Vegan… και στα γρήγορα!

Επιτέλους, όχι άλλη σπανακόπιτα ως  κολατσιό!
Ένα σεμινάριο γι’ αυτούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του καθημερινού τους φαγητού, αλλά πάσχουν από έλλειψη χρόνου. 

Τι θα μάθουμε
Μαθαίνουμε να δημιουργούμε πλήρη χορτοφαγικά γεύματα (για το γραφείο, το σχολείο, την εκδρομή, το πάρτυ), θρεπτικά, χορταστικά και νόστιμα, με βάση την κατανόηση της τροφής από την σκοπιά της Μακροβιοτικής.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις γνώσεις μας, μετά από πολυετή, καθημερινή, προσωπική και επαγγελματική εμπειρία στην Μακροβιοτική διατροφή.  

Περιλαμβάνονται
Στο σεμινάριο θα γίνει:

  • θεωρητική παρουσίαση για τους λόγους και τα οφέλη  χρήσης, σημαντικών τροφικών ομάδων όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια
  • πρακτική παρουσίαση για συντήρηση και ποικιλία χρήσεων των παραπάνω τροφών
  • προετοιμασία όλων των γευμάτων της ημέρας σε 15 – 60 λεπτά
  • δημιουργία γεύματος  από το μηδέν σε ελάχιστο χρόνο
  • αναφορά σε νόστιμες και χρηστικές φυσικές τροφές, μακροχρόνιας φυσικής συντήρησης
  • παράθεση ιδεών για σνακ, πλήρη γεύματα, επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και γλυκάκια

Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, 4-7μμ
(προσέλευση 15´ νωρίτερα)

Που: Αίθουσα «Αείφαρον», Λεωχάρους 13, Α όροφος , Αθήνα
(κοντά στον σταθμό μετρό «Πανεπιστήμιο», πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος)

Πόσο: 30€
(χωρίς φόρους, με γευστική δοκιμή των συνταγών)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ 8/11/2018
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ.

Πληροφορίες/Συμμετοχές
ONE Project | Our Natural Evolution
Τ.: 699 440 5810
Email.: kali@oneproject.gr

Σημειώσεις:
Στην αίθουσα δεν φοράμε παπούτσια, ωφέλιμο είναι να φέρετε τετράδιο σημειώσεων, ελάτε τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα για την έγκαιρη εγγραφή σας και έναρξη του μαθήματος.

Τσικνοπέμπτη για ανήσυχους vegan

Ναι! Κάνουμε ένα πάρτυ και γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη για ανήσυχους vegan, χωρίς… θυσίες.
Και βέβαια, ένα καλό πάρτυ θέλει υπέροχο φαγητό! 
Σπέσιαλ παϊδάκια, σουβλάκια, κεφτεδάκια και τηγανιά, όλα vegan! Συνοδευτικά, σαλάτα, ποτά και γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη.

Έλα, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.
Να τσικνίσουμε με τον τρόπο μας, να μάθουμε περισσότερα για την σημασία της vegan διατροφής, να συζητήσουμε με ουσία, να μάθουμε συνταγές έκπληξη, να χορέψουμε, να γελάσουμε…

Ζούμε σε μία εποχή που πολλά έθιμα χρειάζονται αναθεώρηση, επειδή η υγεία μας τα έχει «παίξει», τα ζώα δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά, και ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο.
Ενημερώσου για το πρόγραμμα και κλείσε θέση έγκαιρα.

Επιλογή ανάμεσα σε δύο Μενού:

MENOY 1 ΜΕΝΟΥ 2

Παϊδάκια Σέιταν με BBQ σως

Ζουμερό σουβλάκι με Τέμπε και Τόφου

Κεφτεδάκια πολίτικα (με κιμά έκπληξη)

Κρασάτη τηγανιά πλευρώτους

Ριζότο μπασμάτι, με σταφίδες, κουκουνάρι, λαχανικά, κουρκουμά

Πολέντα φούρνου με κεχρί+κολοκύθα

Μαριναρισμένη φρέσκια σαλάτα (καρότο, ραπανάκι, ξυνολάχανο, ξυνόμηλο, σέλερυ)

Ποτό ποτήρι
Επιδόρπια

Πανακότα από κρέμα Αμαζάκε

Μους σοκολάτας από κρέμα ρεβυθιού

Ποτά
Κρασιά Χατζηβαρύτη, τσικουδιά Κρήτης, φρέσκια μπύρα

Για το καλωσόρισμα, σας περιμένει τζατζίκι και πιτούλες ολικής άλεσης!

Θα ανακοινωθεί σύντομα ένα πρόγραμμα ομιλιών, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων, ενώ το βράδυ θα κλείσουμε με ωραίες μουσικές και χορό!
 

Η εκδήλωση θα προσπαθήσουμε να είναι όσο γίνεται πιο φιλική για το περιβάλλον, οπότε δεν θα χρησιμοποιηθούν πλαστικά σερβίτσια και συσκευασίες.
Αν θέλετε να βοηθήσετε στην μείωση των αναλώσιμων υλικών είστε ευπρόσδεκτοι να φέρετε τα δικά σας σερβίτσια!

 Η δήλωση συμμετοχής και κράτηση Μενού είναι απαραίτητες.

Πληροφορίες-επικοινωνία:
Ζαννής: 6932685165, zzannis@gmail.com
Σταύρος: 6972284808, oneprojectgr@gmail.com 

Διοργάνωση:
Σοφια Κανέλλου, Διατροφολόγος Msc (Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής)
Ζαννής Ζουγανέλης, Vegan αλχημιστής (alternATE | the alternative way of eating)
Σταύρος Καραγιλάνης, Μακροβιοτική κουζίνα (ONE Project | our natural evolution)

Vegan γιορτινό τραπέζι με Μακροβιοτικές Υπερτροφές

4 Seasons | 4.12.2017

Σε κάθε γιορτινό τραπέζι, έχουμε την ίδια αγωνία: “Πως θα πρωτοτυπήσουμε;”
Με τα προϊόντα Μακροβιοτικής διατροφής, βρίσκετε τις λύσεις που ταιριάζουν στις διατροφικές ανάγκες σας.

Χρησιμοποιώντας τα μοναδικά Μακροβιοτικά καρυκεύματα, μπορούμε να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε νέες συνταγές ή να δώσουμε άλλο χρώμα και γεύση σε γνωστές συνταγές, κάνοντάς τες πιο ενδιαφέρουμσες και δυνατές.

Το μενού περιλαμβάνει:

  • Κολοκυθόσπουπα βελουτέ, με Γλυκό Μίσο και Ουμεμπόσι.
    Η γλυκιά κρεμώδης γεύση της κολοκύθας, απογειώνεται με τον ξυνό και αλμυρό χαρακτήρα του Ουμεμπόσι
  •  
    Ντιπ τόφου με Ξύδι Ούμε
    Για ότι χρειάζεται την συνοδεία μίας vegan σάλτσας με κρεμώδη και υπόξινη “τυρένια” γεύση
  • Ρόφημα Μήλο-Τζίντζερ με άμυλο Κούζου
    Θερμαντικό και ηρεμιστικό ρόφημα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα
  •  
    Καναπεδάκια ολικής, με αλμυρή κρέμα φυστικοβούτυρου με Σάλτσα Σόγιας
    Για κάθε περίσταση, ακόμη και για σάντουιτς, η κρέμα αυτή δίνει πολύ πλούσια γεύση

H Μακροβιοτική διατροφή είναι μία γευστική, ολιστική προσέγγιση που ασπάζονται χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, για να απολαμβάνουν υγιή και χαρούμενη καθημερινότητα με πολύ γευστικά γεύματα.
Βασίζεται στην χρήση τοπικών, βιολογικών και εποχιακών τροφών, που προετοιμάζονται με ποικιλία μεθόδων και
σε συνδυασμό με καρυκεύματα που προάγουν την υγεία.
Το δυναμικό αποτέλεσμα, ικανοποιεί με τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει η Μακροβιοτική κουζίνα.

 

Γευστική δοκιμή: Γιορτινό τραπέζι με Μακροβιοτικές Υπερτροφές
4/12/2017, 12-3μμ 

Χώρος:

4 Εποχές

Νίκης 30
Σύνταγμα
210 322 9078
 

 

Πληροφορίες

ONE Project | Our Natural Evolution

ONE-Project-Logo-100

Τ.: 6972 284808

E.: one@oneproject.gr

www.oneproject.gr

Ανοσοποιητική ενδυνάμωση με Μακροβιοτική

Ανοσοποιητική ενδυνάμωση με Μακροβιοτική

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ενδυνάμωση: Η Μακροβιοτική προσέγγιση

Τα λειτουργικά Μακροβιοτικά τρόφιμα στην υπηρεσία της υγείας μας

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 12 – 3 μμ
στoν χώρο του “Κήπος Αγγέλων”, στο Χαλάνδρι

Τι χρειαζόμαστε για δυνατό ανοσοποιητικό; Γιατί αρρωσταίνουμε, ειδικά, το Φθινόπωρο και την Άνοιξη;
Τι σημαίνουν τα διάφορα συμπτώματα (μολύνσεις, πυρετός, φλέγματα, διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα και συμφόρηση, δερματικά εξανθήματα, αλλεργίες κοκ);
Πως επηρεάζει η διατροφή την υγεία μας, αλλά και την εμφάνιση συμπτωμάτων; 
Ο μύθος της βιταμίνης C. Χρειάζονται όλοι βιτ. C, για καλό ανοσοποιητικό;

Μαθαίνοντας την ενεργειακή υπόσταση των τροφών και των τρόπων μαγειρικής, μπορούμε να τρεφόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και της δραστηριότητάς μας.

Όταν η τροφή μας είναι σε αρμονία με την εποχή, τότε συντονιζόμαστε με το περιβάλλον μας, αποφεύγουμε τις υπερβολές και την συσσώρευση περιττών στοιχείων μέσα μας. Έτσι δεν αρρωσταίνουμε εύκολα, και με ήπια συμπτώματα αποβάλλουμε τα λιγοστά περιττά και βλαβερά στοιχεία από τον οργανισμό μας.

Ανοσοποιητική ενδυνάμωση με Μακροβιοτική

Η Μακροβιοτική μας μαθαίνει πως να χρησιμοποιούμε τα συστατικά από το άμεσο περιβάλλον μας, καθώς και τα λειτουργικά τρόφιμα (τρόφιμα που έχουν οφέλη για την υγεία), με τρόπους που μας εξισορροπούν. Έτσι έχουμε καλή υγεία, διαύγεια πνεύματος και δυνατή κρίση. Στοιχεία απαραίτητα για να έχουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας και για να λαμβάνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την καθημερινότητά μας.

Η Μεσογειακή και η Ιαπωνική κουζίνα, φημίζονται παγκοσμίως ως μοντέλα διατροφής που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, καθώς και για τις ξεχωριστές γεύσεις του. Η σύγχρονη Μακροβιοτική διατροφή, όπως την ασκούμε στην Ελλάδα, παντρεύει αυτές τις δύο παραδόσεις, με αποτέλεσμα, μοναδικές γεύσεις και αρώματα, αλλά και ιδιαίτερα ευεργετικό για τη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία!
Ο Ιπποκράτης, υποστήριζε ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας, και ότι οι ασθένειες ξεκινούν από τα έντερά μας. Η Μακροβιοτική διατροφή, δίνει έμφαση στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, με τη χρήση προβιοτικών τροφών (Μίσο, σάλτσα σόγιας, Ταμάρι, Ουμεμπόσι κα) και την ορθή χρήση τους σε ποικιλία συνταγών.

Ελάτε να μάθετε:

  1. – θεραπευτικές συνταγές, η κουζίνα μας: ένα φυσικό φαρμακείο με όλες τις λύσεις
  2. – πιάτα για τον χειμώνα, θερμαντικά και δυναμωτικά
  3. – ορθή χρήση των λειτουργικών Μακροβιοτικών τροφίμων

Μενού

  • Σούπα Μίσο με τζίντζερ, για το κρύο και …το κρύωμα
  • ΟύμεΣοΚούζου, το ήπιο αλλά θαυματουργό, φυσικό “αντιβιοτικό”, χωρίς παρενέργειες
  • Ριζότο Ojiya, για αναιμία και επιβάρυνση από το περιβάλλον
  • Σάλτσα από φύκι Νόρι, έντονο καρύκευμα για ενδυνάμωση του αίματος
  • Κρέμα μήλου με κούζου, για χαλάρωση, δυσκοιλιότητα, ήπιο αντιπυρετικό

Ανακαλύψτε:

  • τα ποιοτικά Μακροβιοτικά προϊόντα ΟΝΕ Project και την ορθή χρήση τους
  • πώς να αντικαθιστούμε ζωικές τροφές με φυτικές
  • κριτήρια επιλογών των τροφών, για μείωση του στρες, δυνατό ανοσοποιητικό και χαρά!

Κερδίστε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Μακροβιοτική.
Τη διατροφή των αστέρων του Χόλλυγουντ, αλλά και των μοναχών Ζεν.

Χώρος: Κήπος Αγγέλων
Χίου 18, Χαλάνδρι
Τηλ.: 21 0677 7114
fb: Κήπος Αγγέλων
χάρτης

Πληροφορίες

ONE Project

Τ.: 6972 284808

Email: contact@oneproject.gr

Σεμινάρια Μακροβιοτικής κουζίνας. Δομή

Κύκλος τεσσάρων μαθημάτων για την Μακροβιοτική διατροφή

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ 

  1. Σύνδεση τροφής και υγείας:
    Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου» Ιπποκράτης.
    Η τροφή μεταβολίζεται και θρέφει το σώμα. Ποιοτική τροφή σημαίνει ποιοτικά κύτταρα και καλή υγεία.
  2. Διαρρύθμιση και εξοπλισμός κουζίνας:
    Βασικές οδηγίες για καλύτερη λειτουργικότητα στην κουζίνα.
  3. Βασικές συνταγές:
    Ξεκινώντας την μακροβιοτική εμπειρία με απλά βήματα.
    Καστανό ρύζι που δεν κολλάει και δεν καίγεται, όσπρια που βράζουν στην ώρα τους, σούπες με Μίσο, γεμάτες ένζυμα και προβιοτικά που δεν είναι ούτε αλμυρές, ούτε άνοστες.
  4. Βασικά θεραπευτικά σχήματα (home remedies):
    Πως μετατρέπουμε την κουζίνα μας σε θεραπευτήριο.
    Από έναν απλό πυρετό ή μια απλή υπερένταση, μέχρι την αντιμετώπιση μιας αιμορραγίας.
    Θεραπευτικές συνταγές (remedies) από φυσικά συστατικά που μπορεί και πρέπει να υπάρχουν σε κάθε “Μακροβιοτική» -και όχι μόνο- κουζίνα.
  5. Παλιές και νέες πρώτες ύλες:
    Εξοικείωση με τα υλικά της Μακροβιοτικής διατροφής:

    • Δημητριακά, Αυτά που βάζουμε στο γάλα το πρωί ή κάτι πολύ παραπάνω;
    • Είναι το κριθάρι κάτι διαφορετικό από το κριθαράκι;
    • Το κεχρί δεν είναι για τα πουλιά;
    • Με τι συνδυάσονται τα φύκια εκτός από τις “μεταξωτές κορδέλες”;
    • Tempeh, seitan, natto, umeboshi, miso. Θα μάθουμε και ξένες γλώσσες!
  6. Τρόποι μαγειρέματος:
    Η ποικιλία στο μαγείρεμα, εξασφαλίζει την ισορροπία.
    Από την ωμοφαγία, ως την χύτρα ταχύτητας και τον φούρνο.
    Στον ατμό, βραστά, ζεματιστά, τσιγαρισμένα, βρασμένα για λίγο, για αρκετά, για πολύ, nishime, kinpira και άλλα πολλά.
    Κάθε πιάτο αποκτά διαφορετική ενέργεια αναλόγως του τρόπου επεξεργασίας του.
  7. Το Μακροβιοτικό πιάτο:
    Μαθαίνοντας το Πρότυπο της Μακροβιοτικής Διατροφής.
    Δημητριακά, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ζύμωσης, ξηροί καρποί, φρούτα, φύκια, έλαια, ξύδια, σιρόπια, βότανα, μπαχαρικά, καρυκεύματα, είναι εκεί για να απαντήσουν στο πόσο περιοριστική και μονότονη διατροφή δεν είναι η Μακροβιοτική.
  8. Ενεργειακή ανάλυση τροφών:
    Κάθε τροφή έχει μία ενέργεια που μας επηρεάζει ανάλογα.

    • Βασικές αρχές της γλώσσας yin-yang.
    • Αναγνώριση και κατάταξη τροφών βάσει των χαρακτηριστικών τους: Μέσα-έξω, πάνω-κάτω, ζεστό-κρύο, αρσενικό-θηλυκό κ.ο.κ.
    • Όλα γύρω μας αναλύονται σε σχέση με κάτι άλλο.
    • Η μόνη παγκόσμια γλώσσα που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε σχέση με ό,τι μας περιβάλλει. Το ταξίδι σε αυτή την, απλή σε κατανόηση και συναρπαστική σε δυνατότητες, γλώσσα ξεκινάει από το πιάτο μας.
  9. Γεύματα ενός πιάτου (One dish meals):
    Μακροβιοτικές συνταγές «Όλα-σε-ένα»
    Γίνεται Μακροβιοτική σε μία μόνο κατσαρόλα; Γίνεται και απαιτεί γνώση, κατανόηση και πειραματισμό. Ένα ολόκληρο μάθημα αφιερωμένο στο να δώσει ιδέες.
  10. Γλυκά και επιδόρπια:
    Φυσική γλύκα για φυσική απόλαυση.
    Χωρίς ζάχαρη και ζωικά, χωρίς γαλακτοκομικά. Θρεπτικά και θεραπευτικά. Και νόστιμα. Και εύκολα. Και σε κάθε μάθημα.
  11. Διαμόρφωση Μενού (Menu planning):
    Πως προγραμματίζουμε το μαγείρεμα για να μην περνάμε όλη την ημέρα στην κουζίνα; Πώς διαμορφώνουμε την κουζίνα μας; Πώς κανονίζουμε τις προμήθειές μας; Πώς τις αποθηκεύουμε; Πως μετατρέπουμε το φαγητό της προηγούμενης ημέρας σε ένα νέο πιάτο; Πόσο “κρατάνε” τα φαγητά;
  12. Πρωινό:
    Το σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας με λίγα λόγια.
    Νομίζετε πως ξέρετε τι είναι ένα πρωινό με δημητριακά; Νομίζετε.
  13. Προσαρμογή στην καθημερινότητα:
    Αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες.
    Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, σνακ, επιδόρπια. Γνωρίζουμε ότι δεν έχετε όλη την ημέρα για μαγείρεμα… Εμείς σας δίνουμε ιδέες πώς να κάνετε την μετάβαση στην Μακροβιοτική κουζίνα χωρίς να φέρετε πάνω κάτω τις (εκτός φαγητού) δραστηριότητές σας.
  14. Καθημερινοί μύθοι γύρω από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες:
    Ισχύει ότι μας προβάλλει το σύγχρονο μάρκετινγκ;
    Τροπικά φρούτα τον χειμώνα, άφθονη λήψη υγρών-νερού, Ένα γιαουρτάκι για ελαφρύ βραδινό, η παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη (από τα χωριά της Λατινικής Αμερικής) και η παραδοσιακή Ναπολιτέν μακαρονάδα (Από την Νάπολη …της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής), Η κακιά γλουτένη και η μεταλλαγμένη σόγια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

[add_eventon event_type=”339″ show_et_ft_img=”yes” ux_val=”1″ accord=”yes” hide_so=”yes” etc_override=”yes” ]

 

Σεμινάριο μαγειρικής “Αντί για κρέας”

Αντί για κρέας, τι;!
Υλικά, καρυκεύματα και τρόποι μαγειρικής για πλούσια και γευστική vegan κουζίνα!

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 6 – 8:30 μμ

Χώρος: Yoga Mala, Χαλκίδα

Η μετάβαση σε μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να γίνει παιχνίδι, αρκεί να ετοιμάζουμε πιάτα τόσο ελκυστικά και γευστικά,
που θα δελεάσουν ακόμη και απαιτητικούς κρεατοφάγους.
Ένα γευστικό στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί.
Μαθαίνοντας τα μικρά μυστικά της Μακροβιοτικής διατροφής, για την φύση των υλικών και πώς να τα χρησιμοποιούμε,
μπορούμε εύκολα να γίνουμε οι χορτοφάγοι σεφ που ονειρευόμαστε.

Στο σεμινάριο «Αντί για κρέας, τι;!», στοχεύουμε σε 2 αποτελέσματα:

  1. Μαγειρεύουμε ένα γεύμα χωρίς ζωικά προϊόντα, το οποίο θα απολαύσουν όλοι.
  2. Δίνουμε πρακτικές λύσεις για όποιον θέλει να μειώσει την κρεοφαγία.

Έτσι, βασιζόμαστε σε υλικά και τρόπους μαγειρικής, που:

  • Μοιάζουν σε υφή και παρουσίαση με τα ζωικά τρόφιμα που αντικαθιστούν.
  • Δίνουν δυνατό γευστικό αποτέλεσμα, προς ικανοποίηση του ουρανίσκου.
  • Έχουν έντονη ενέργεια, για να μας γεμίσουν «δυναμικά» .

Συνταγές όπως: Σουβλάκια, σνίτσελ, γύρος χορτοφαγικός, ζυμαρικά με σάλτσα κρέμας, τσίλι σιν κάρνε κι άλλες συνταγές σε νέα έκδοση,
θα ενθουσιάσουν με τη ζωντάνια και την γεύση τους.

Ελάτε να “τσικνίσουμε” λοιπόν!

Περιεχόμενα

  • Φιλοσοφία
    Εισαγωγή στην Μακροβιοτική, η ενεργειακή φύση των τροφών
  • Φυτικές πρωτεΐνες στην Μακροβιοτική κουζίνα
    Νέα υλικά και δυναμικοί τρόποι μαγειρέματος
    Καρυκεύματα για έντονη γεύση
    Συνοδευτικές σάλτσες
  • Παρουσίαση των πιάτων μας
  • Βασικές συνταγές

Διδάσκουν: ONE Project (Σταύρος Καραγιλάνης, Κώστας Τζαλλήλας)

Διάρκεια: 2,5 ώρες (με δοκιμή των συνταγών)

Κόστος: 30 ευρώ ανά άτομο, 50 ευρώ για ζευγάρια
Έκπτωση 25% σε όσες/όσους έχουν παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων των ONE Project.

Πληροφορίες
Τ.:  6972 284808
Ε.: oneprojectgr@gmail.com, one@oneproject.gr

 

Διατροφή, Περιβάλλον & Μακροβιοτική

Τι θα λέγατε για φέτος να μοιραζόμασταν με τους συνανθρώπους μας κάποιους λόγους για να τους βοηθήσουμε να ακολουθήσουν μία περισσότερο χορτοφαγική διατροφή;
Η εκτροφή των ζώων ως διατροφικό είδος απαιτεί γιγαντιαία μεγέθη τροφής, ενέργειας, γης, νερού και άλλων πόρων…

Continue reading

Λιγούρες απ’ το παρελθόν

craving-bondage

Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε, αλλά να τις αντιμετωπίζουμε έξυπνα!

Κάνοντας μία δραστική αλλαγή στην ζωή και την διατροφή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εμπειρία του να τους λείπουν κάποια τρόφιμα από τις παλιές τους συνήθειες ή να έχουν λιγούρα για τρόφιμα που δεν το φανταζόντουσαν πιο πριν…

Continue reading

Μακροβιοτική ή βιγκανισμός

Πολλές φορές όταν αναρτούμε ειδήσεις ή σχόλια σχετικά με την Μακροβιοτική κουζίνα σε κοινωνικά δίκτυα και σε ομάδες ατόμων που ασχολούνται με βίγκαν διατροφή, πολλοί αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι η Μακροβιοτική δεν είναι βίγκαν αλλά περιέχει ψάρι ή άλλα ζωικά τρόφιμα.
Τότε γίνονται ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε ενημέρωση από πηγές που αναφέρουν την Μακροβιοτική στο διαδίκτυο ή αλλού και πράγματι λένε για την χρήση ζωικών υλικών.
Ποια είναι η πραγματικότητα λοιπόν;

Continue reading

Καλό καλοκαίρι…

Καλό καλοκαίρι σημαίνει να ζούμε την κάθε ημέρα των διακοπών μας με νόημα και κάνοντας όλα αυτά που δεν κάνουμε στην υπόλοιπη “καθημερινότητα”…

Continue reading

Κάντε τα όνειρά σας… πραγματικότητα!

Ίσως είναι η ενέργεια της Άνοιξης που εμπνέει τα νέα ξεκινήματα, ίσως είναι η υπενθύμιση του αέρα για να προχωρήσουμε μπροστά, που δημιούργησαν, ανάμεσά μας, συζητήσεις για τα όνειρα.
Πρώτα απ’ όλα: έχετε κάποιο όνειρο;
Μικρό ή μεγάλο, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόσθεσμο; δεν έχει σημασία τι.
Πολλές φορές έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι τα όνειρα είναι για παιδιά. Όταν μεγαλώσουμε αρχίζουμε να βάζουμε στόχους, αλλά όχι να ονειρευόμαστε.Η παρενέργεια του να θέτεις στόχους είναι συχνά η δημιουργία άγχους (πρέπει να τους υλοποιήσεις κάποια στιγμή). Η παρενέργεια του να έχεις ένα όνειρο, είναι η ευτυχία. Παρατηρήστε τον εαυτό σας όταν σκέφτεστε το όνειρό σας ή όταν μιλάτε γι’ αυτό σε κάποιον. Το πρόσωπό σας καλύπτεται από ένα χαμόγελο, τα μάτια λάμπουν. Γιατί πρέπει να στερούμε τον εαυτό μας από τέτοια συναισθήματα; Το πρόβλημα είναι ότι ξεχνάμε (να ονειρευόμαστε) και χρειαζόμαστε κάποιον να μας το υπενθυμίζει, να μας εμπνέει.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τον κύκλο 4 μαθημάτων, για να εμπνευστήτε και να τολμήσετε να έχετε ένα όνειρο και να το κάνετε πραγματικότητα!

 

[add_eventon event_type=”339″ show_et_ft_img=”yes” ux_val=”1″ accord=”yes” hide_so=”yes” etc_override=”yes” ]

 

Ένα Διαζύγιο…

Αγαπημένοι φίλοι,

Σας γράφει η Γιούλια…
Η μικρή μας κόρη, η Αγάπη, έχει μεγαλώσει λίγακι και μου αφήνει λίγο χρόνο να εργασθώ στον υπολογιστή.
Διαβάζω μερικά από τα ενημερωτικά δελτία (newsletter) μας, και τα βρίσκω ενημερωτικά αλλά “στεγνά¨”.
Έτσι αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία να προσθέσω λίγη “σάλτσα” σε αυτά και να γράψω -αυτή την φορά- σχετικά με το διαζύγιο!

Το Διαζύγιο όχι ενός ζεύγους, αλλά αυτό μεταξύ Ανθρώπου και Φύσης.

Πολλοί συνηθίζουν να αποκαλούν την Φύση ως Μητέρα. Πρόσφατα όμως έγινα μάρτυρας – για αρκετές φορές- του πόσο αγενώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στις Μητέρες τους.

Έτσι αναρωτήθηκα, μήπως θα συσχετιζόμασταν καλύτερα με την Φύση αν την θεωρούσαμε ως την Αγαπημένη μας;

Θυμάστε πόσο προσεκτικοί και ευγενικοί ήσασταν με τον/την αγαπημένη σας, όταν ξεκίνησε η σχέση σας;
Δίνοντας προσοχή σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, απορροφώντας κάθε λέξη και κίνηση;

Η Άνοιξη ήρθε, ώρα για να ερωτευθούμε, Ναι, να ερωτευθούμε! Ξανά! Με το Αγαπημένο μας πρόσωπο, τον Εαυτό μας, την Φύση!

Βγείτε έξω, αναπνεύστε, κοιτάξτε ψηλά στον ουρανό (αυτό βοηθά επίσης στην διάταση του λαιμού και διεγείρει την ροή ενέργειας προς τον θυρεοειδή αδένα!).

Φτιάξτε ένα ωραίο, αλλά ελαφρύ γλυκό (θυμάστε την συνταγή με την τούρτα κους κους με χυμό μήλου, που δείξαμε στην τάξη μαγειρικής;)
Αν δεν έχετε συμμετάσχει σε κάποια από τις τάξεις μας, ελάτε τώρα!

Μαζέψτε άγρια χόρτα και κάντε τα με ανοιξιάτικο στυλ, σωτάρετέ τα με μαυρομάτικα φασόλια. Βρείτε την συνταγή στην ιστοσελίδα μας.

Χρειάζεστε αποτοξίνωση; Κάτι απλό; Ορίστε: τσάι κουκίτσα με Ουμεμπόσι!

Ετοιμάστε το τσάι Κουκίτσα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας και σερβίρετε σε κούπα όπου έχετε βάλει μισό ψιλοκομμένο Ουμεμπόσι.

Και  μοιραστείτε την Αγάπη σας! Χαμογελάτε!

 

Με πολλή αγάπη σε όλες και όλους σας,

Γιούλια

Πρώτη συνάντηση Μακροβιοτικής 2016 | Wellday | Κηφισιά

Φίλες και φίλοι,

Σας προσκαλούμε σε μία συνάντηση γνωριμίας, συζήτησης και διδασκαλίας, με επίκεντρο την Μακροβιοτική φιλοσοφία και διατροφή.

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, 12-2ΜΜ
Χώρος: Wellday
Μενάνδρου 6Α, Κηφισιά (300μ από ΗΣΑΠ Κηφισιάς)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Διάλεξη με θέμα : «Άνοιξη και νηστεία, περίοδος αποτοξίνωσης και καθαρισμού.
  • Μακροβιοτικές τροφές που βοηθούν την αποτοξίνωση και διαχείριση του βάρους».
  • Συζήτηση, ερωτήσεις και απαντήσεις
  • Ελαφρύ γεύμα και επιδόρπιο, τσάι / ρόφημα
  • Παρουσίαση των νέων δραστηριοτήτων των ONE Project

Θα πραγματοποιηθεί κλήρωση με δώρα την εκπαίδευση στην Μακροβιοτική κουζίνα. δωρεάν παρακολούθηση του κύκλου 4 σεμιναρίων βασικής εκπαίδευσης «Μακροβιοτική κουζίνα για όλους», καθώς και με έκπτωση 50%.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης, μέσω email ή τηλεφωνικά.
Περιορισμένες θέσεις.

Εθελοντική χρηματική εισφορά στην είσοδο.
Μπορείτε να φέρετε είδη για άπορες οικογένειες/πρόσφυγες, που θα μοιρασθούν από ομάδα εθελοντών.

Πληροφορίες-Συμμετοχή
Email: oneprojectgr@gmail.com
Tηλ.: 6972 284808, Σταύρος Καραγιλάνης
Τηλ.: 6974 505549, Κώστας Τζαλλήλας

PDF Invitation

Αλκαλική διατροφή, Ουμεμπόσι και ενίσχυση του ανοσοποιητικού για τον χειμώνα

Ο χειμώνας είναι η περίοδος που μπορεί εύκολα να αρπάξουμε κάποιο κρύωμα, ειδικά αν δεν προσέχουμε. Οπότε είναι καλή τακτική από μεριάς μας να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κρυώματα και ιώσεις που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο. 

Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστούμε είναι να εξισορροπήσουμε την αλκαλικότητα του αίματός μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε ενισχύοντας την διατροφή μας με αλκαλικές τροφές ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για το ανοσοποιητικό να κάνει την δουλειά του. Και σε αυτό τον τομέα το Ουμεμπόσι (Umeboshi) είναι ο «Βασιλιάς των Αλκαλικών τροφών».

Ο Βρετανός συγγραφέας και ειδικός στην Ιαπωνική γαστρονομία Robbie Swinnerton, περιγράφει το Ουμεμπόσι ως το ανάλογο διατροφικό ισοδύναμο του κρύου ντους! Γράφει «η απότομη, καυστικά ξινή, πικάντικη, αλμυρή γεύση, δονεί τα μάτια ανοιχτά, κλονίζει και ξυπνά το στομάχι, ξύνει την όποια  μπαγιατίλα από τους γευστικούς κάλυκες, και κάνει την ημέρα να ξεκινά με αξέχαστο τρόπο».

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας μιλήσουμε όμως λίγο πιο αναλυτικά για τις ευεργετικές δράσεις του. 
Το Ουμεμπόσι και τα παράγωγά του όπως το Ξύδι Ούμε (Ume Su) είναι πλούσια σε οργανικά οξέα (κιτρικό οξύ, πυροσταφυλικό οξύ, μηλικό οξύ, και ηλεκτρικό οξύ). Το κιτρικό οξύ βοηθά στην αποστείρωση του εντέρου και του στομάχου, ειδικά το πρωί που είναι άδειο και το πυροσταφυλικό οξύ ενεργοποιεί τις λειτουργίες διάφορων σωματικών οργάνων.
Σε πρακτικό επίπεδο, η ισχυρή όξινη γεύση του έχει ένα παράδοξα ισχυρό αλκαλικό αποτέλεσμα στον οργανισμό. Εξουδετερώνει την κούραση, διεγείρει την πέψη, ενισχύει την αποτοξίνωση και την απορρόφηση ασβεστίου. Βοηθά το ήπαρ να απομακρύνει το αλκοόλ, εξισορροπεί το σάκχαρο, εμποδίζει την αναιμία, ανακουφίζει το στομαχόπονο και τους εντερικούς πόνους λόγω αερίων. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού, δυσεντερία και δηλητηρίαση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η διαδικασία επεξεργασίας των Ουμεμπόσι, είναι γνωστή ως «λακτοβακτηριακή ζύμωση», μία από τις παλαιότερες μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων, κατά την οποία τα ωφέλιμα προβιοτικά λακτοβακτήρια αναπτύσσονται αντί για άλλα μη ωφέλιμα.

Τα βερίκοκα Ούμε συλλέγονται στο τέλος Ιουνίου, όταν είναι ακόμη άγουρα και οι χυμοί τους στο απόγειο την ξινίλας τους. Κατόπιν πλένονται, μουλιάζονται για να απομακρυνθεί η πικρίλα, και στοιβάζονται σε δοχεία σε στρώσεις εναλλασσόμενες με αλάτι. Σιγά σιγά τα υγρά τους απομακρύνονται. Στο τέλος Ιουλίου απλώνονται σε δίσκους μπαμπού στον δυνατό ήλιο, για να στεγνώσουν και να αποξηραθούν λίγο. Μετά, επανατοποθετούνται σε δοχεία μαζί με τα υγρά τους και φύλλα Shiso (perilla frutensis) τα οποία δίνουν αυτό το κόκκινο χρώμα, λεμονάτη γεύση, πολλά μέταλλα και αντιβακτηριδιακές και συντηρητικές ιδιότητες. Τέλος, αφαιρούνται από τα δοχεία και τοποθετούνται σε κάδους όπου ωριμάζουν για ένα έτος. Το, κόκκινο πλέον, υγρό εμφιαλώνεται και πωλείται ως Ξύδι Ούμε, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γευστικότατα Ιαπωνικά καρυκεύματα.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σε συνδυασμό με το Κούζου ONE Project, φτιάχνει την κρέμα Κούζου (ΟύμεΣοΚούζου – συνταγή), που ενισχύει την πεπτική λειτουργία και αλκαλοποιεί τον οργανισμό, με πολλαπλά οφέλη. Αναμιγνύεται με αλεσμένους καβουρντισμένους σπόρους, νερό, Μίριν, Σάλτσα Σόγιας και χρησιμοποιείται σε σάλτσες για σαλάτες, στα δημητριακά, σε σοτάρισμα, στο Σούσι και άλλα πιάτα. Με Τσάι Κουκίτσα, εξουδετερώνει την κούραση από την υπερκατανάλωση ζάχαρης.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Η παραδοσιακή μέθοδος, εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του προϊόντος και τις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Πλέον πολλοί παραγωγοί Ουμεμπόσι χρησιμοποιούν ζάχαρη, χρωστικές ύλες, πρόσθετα οργανικά οξέα και κοινό αλάτι για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ελέγξουμε τα συστατικά, τα οποία πρέπει να είναι οργανικής καλλιέργειας και να περιλαμβάνουν βιολογικά βερίκοκα Ούμε, βιολογικά φύλλα Shiso και θαλασσινό αλάτι, όπως και τα Ουμεμπόσι ONE Project.

Μακροβιοτική Κουζίνα + Σεμινάριο | Πάτρα 20-21 Φεβρουαρίου 2016 | X-Saltibagos

Σάββατο 20/2, 4-9μμ στον χώρο X-Saltibagos, θα συναντηθούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε όλοι μαζί, να συζητήσουμε απορίες και να μοιραστούμε εμπειρίες, προσπαθώντας να δώσουμε λίγη έμπνευση για τη συνέχεια.
Εφ’ όσον υπάρξει ενδιαφέρον, θα κάνουμε ένα ολοήμερο σεμινάριο την Κυριακή 21/2, με θέματα που θα προκύψουν από τη συζήτηση.

Continue reading

Σάλτσα Ταμάρι | Ένα από τα καλά διατηρημένα μυστικά της Ιαπωνίας

TAMARI soy sauce | ταμάρι

Αν και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό εκτός Ιαπωνίας, το Ταμάρι, με το βαθύ χρώμα, τις ιδιαίτερες μαγειρικές ιδιότητές του, και την έλλειψη γλουτένης, έχει πλέον γίνει ένα σημαντικό «συστατικό» στα χέρια όσων μαγειρεύουν πιο φυσικές τροφές και πιάτα με Ασιατική επιρροή. Λίγοι όμως κατανοούν την σημασία του ως γευστικό καρύκευμα. Το Ταμάρι είναι ένα από τα καλά διατηρημένα μυστικά της Ιαπωνίας.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Σε αντίθεση με τη Σάλτσα Σόγιας (Σόγιου), το Ταμάρι δεν περιέχει σιτάρι, άρα και γλουτένη.

Μοιράζεται αντίστοιχες ιδιότητες με το Μίσο και τη Σάλτσα Σόγιας, αποφεύγοντας τα προβλήματα που δημιουργούν τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν ζυμωθεί με μύκητες και προβιοτικά βακτήρια. Οι επιστήμονες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στις χρωστικές ουσίες που του χαρίζουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε σόγια, θεωρείται ως η πιο «υγιεινή» και δυναμωτική ποικιλία Σάλτσας Σόγιας.

Πολύ καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, βιταμίνες Β, πλήρεις πρωτεΐνες (με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου. Άριστη πηγή υψηλής ποιότητας πολυακόρεστων λιπαρών και απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως βιτ. Ε, σαπωνίνες, μελανοϊδίνες (το σκούρο χρώμα στο Μίσο, Σάλτσα Σόγιας, Ταμάρι), ισοφλαβόνες, Α-τοκοφερόλη.

Έχει υψηλότερη πυκνότητα πρωτεϊνών από ζωικά τρόφιμα, όπως λχ το αρνί και ο σολωμός.

ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το Ταμάρι έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τα άλλα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί φυσική διαδικασία ζύμωσης, όπως το Μίσο και η Σάλτσα Σόγιας.

Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει στην υγεία μας:

  • Ενισχύει την πεπτική λειτουργία, βοηθά σε μολύνσεις του πεπτικού/εντερικού σωλήνα, δρα αντικαρκινικά, εξουδετερώνει όξινες καταστάσεις του οργανισμού.
  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φαινολικά οξέα (βανιλλικό, συρινγκικό, κουμαρικό, φερουλικό) και φυτικές ισοφλαβόνες (γενιστεΐνη, δαϊδζεΐνη, γλυσιτεΐνη, γενιστίνη), που δρουν αντικαρκινικά, προστατεύουν από οστεοπόρωση και νοητικό εκφυλισμό. Λόγω της ζύμωσης, η συγκέντρωση ισοφλαβόνων αυξάνεται ακόμη και 20 φορές, σε σχέση με τα μη ζυμωμένα φασόλια σόγιας.
  • Πλούσιο σε μελανοϊδίνες, πολυμερή καφέ χρώματος, που θεωρούνται ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, καθώς και ότι βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
  • Περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν τις σύνθετες πρωτεΐνες.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την άποψη ότι βοηθά στη μείωση των όγκων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, το συκώτι, την ορμονική λειτουργία, την απώλεια βάρους, την ανδρική γονιμότητα, την ομαλότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Eίναι ένα εργοστάσιο προβιοτικών βακτηρίων (λακτοβάκκιλοι), τα οποία αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών, ενώ βοηθά στα διατήρηση υγιούς περιβάλλοντος (pH) στο πεπτικό σύστημα.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑΜΑΡΙ

Όπως το σκούρο Μίσο και η Σάλτσα Σόγιας, το Ταμάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Μελανοϊδίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τους καρκινικούς όγκους (Aichi Gakuin University).

  • Lee CYJ, Isaac HB, Wang H et al. Cautions in the use of biomarkers of oxidative damage; the vascular and antioxidant effects of dark soy sauce in humans. Biochemical and Biophysical Research Communications, Volume 344, Issue 3, 9 June 2006, Pages 906-911. 2006.
  • Mashilipa C, Wang Q, Slevin M et al. Antiglycation and antioxidant properties of soy sauces. J Med Food. 2011 Dec;14(12):1647-53. Epub 2011 Aug 23. 2011.
  • Matsushita H, Kobayashi M, Tsukiyama R et al. Stimulatory effect of Shoyu polysaccharides from soy sauce on the intestinal immune system. Int J Mol Med. 2008 Aug;22(2):243-7. 2008.
  • Yang B, Prasad N, Xie H et al. Structural characteristics of oligosaccharides from soy sauce lees and their potential prebiotic effect on lactic acid bacteria. Food Chemistry, Volume 126, Issue 2, 15 May 2011, Pages 590-594. 2011. 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Στην αρχαιότητα το Ταμάρι ήταν το υγρό που παραγόταν από τη διαδικασία του Μίσο. Από τον 13ο αιώνα ξεκίνησε η ανεξάρτητη παραγωγή του στην κεντρική Ιαπωνία. Από τότε η συνταγή ακολουθείται και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Το φθινόπωρο, οι παραδοσιακές μονάδες παραγωγής μουλιάζουν τα φασόλια σόγιας σε αρτεσιανό νερό. Την επόμενη τα μαγειρεύουν στον ατμό και μετά τα λιώνουν και φτιάχνουν μπάλες που σκεπάζονται με αλεύρι κριθαριού και μύκητα Aspergillus. Τοποθετούνται σε ειδικό χώρο για 3 ημέρες. Μετά αφήνονται επάνω σε στρώματα μπαμπού για 2 εβδομάδες να ξεραθούν και κατόπιν αναμιγνύονται με διάλυμα νερού και αλατιού σε τεράστια βαρέλια από κέδρο για να παλαιώσουν για 18 μήνες. Τα ένζυμα και βακτήρια, διασπούν τους σύνθετους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη σε απλά σάκχαρα, γευστικά αμινοξέα και λιπαρά οξέα. Στο τέλος, το μίγμα πιέζεται με υψηλή πίεση και φιλτράρεται μέσα από βαμβακερούς σάκους, δίνοντας το παχύρευστο υγρό Ταμάρι.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Η μοναδική γεύση και υφή του το κάνει ένα γευστικότατο καρύκευμα για πλήθος πιάτων. Μπορεί να μαγειρευθεί περισσότερη ώρα από τη Σάλτσα Σόγιας και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το χειμώνα για να δώσει δύναμη σε πιάτα για χορτοφάγους, τις κρύες ημέρες του. Λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης γλουταμικού οξέως, δίνει πιο έντονη γεύση σε πιο άνοστα υλικά όπως τόφου και τέμπε. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, πίκλες, φαγητά κατσαρόλας, μαρινάδες κα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Το Αυθεντικό Ταμάρι ONE Project, παράγεται από 2 μέρη σόγια και 1 μέρος νερού. Ως εκ τούτου, είναι πολύ παχύ, πλούσιο και συμπυκνωμένο.
Σε αντίθεση, για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, οι σύγχρονοι, συμβατικοί  παραγωγοί Ταμάρι, χρησιμοποιούν μια αναλογία 10 μέρη σόγιας σε 10 μέρη νερού, με αποτέλεσμα ένα πιο αραιό προϊόν, με πιο ελαφρά γεύση. Επίσης, στο Ταμάρι που γίνεται με ταχεία διαδικασία, χρησιμοποιούνται φασόλια σόγιας επεξεργασμένα με εξάνιο, για να απομακρύνουν τα λιπαρά, και έχει υποστεί ζύμωση σε υψηλές θερμοκρασίες για τρεις έως έξι μήνες, ενώ συχνά εμφιαλώνεται με πρόσθετα. Ένα ακόμα προϊόν χαμηλότερου βαθμού, που ονομάζεται συνθετικό Tamari, συχνά πωλείται σε σούπερ μάρκετ. Το προϊόν αυτό δεν είναι καν προϊόν ζύμωσης, αλλά είναι ένα μίγμα από υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, πρόσθετα χρώματος και αρωματικούς παράγοντες. Προσέχουμε να αναφέρονται 100% οργανικά συστατικά (σόγια, νερό, θαλασσινό αλάτι, ίχνη από αλεύρι κριθαριού, καλλιέργεια Aspergillus oryzae/koji) και η φυσική διαδικασία ζύμωσης. Αν αναζητούμε το Αυθεντικό Ταμάρι, τότε πρέπει να προσέχουμε ώστε η χώρα προέλευσης να είναι ΜΟΝΟ η Ιαπωνία.

Μακροβιοτική Χορτοφαγία

Είναι δυνατόν να είσαι χορτοφάγος …και υγιής! Αρκεί να μάθεις πώς να ισορροπείς τις τροφές που τρως ώστε να είσαι και να παραμένεις υγιής.

Εδώ, η Μακροβιοτική μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι προσφέρουν ένα Γιάνγκ αντίβαρο για Γιν τροφές όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά κλπ. Ένα πρόβλημα είναι ότι το σώμα μας δεν μπορεί πάντα να επεξεργαστεί τέτοιες τροφές, εκτός αν είμαστε πολύ ενεργοί ώστε να τα μεταβολίζει κανονικά.

Όταν κάποιος σταματάει να τρώει κρέας, σταδιακά ανακαλύπτει πως πρέπει επίσης να σταματήσει να τρώει και τις Γιν τροφές που αναφέραμε, γιατί αλλιώς δεν θα νιώθε καλά. Αυτό το έχω δει σε ανθρώπους που τους αρέσει η ιδέα της χορτοφαγίας και την δοκιμάζουν, αλλά με τον καιρό αποκτούν πεπτικά προβλήματα κλπ. Ακολουθώντας μια δίαιτα με πολλές Γιν τροφές σιγά σιγά αποδυναμώνει την πεπτική οδό και την καθιστά ανίκανη να αφομοιώσει επαρκή θρεπτικά συστατικά από λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αδυναμία και απώλεια ενέργειας μπορούν να είναι επίσης αποτέλεσμα ανεπαρκούς αφομοίωσης και απορρόφησης των τροφών.

Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι δυνατή εάν βασιστεί σε ολόκληρα δημητριακά, σπόρους, όσπρια, θαλασσινά λαχανικά (για μέταλλά), ξηρούς καρπούς και περιέχει ρίζες όσο και πράσσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτές οι τροφές, όταν προετοιμαστούν/μαγειρευτούν σωστά, μπορούν να παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή για μια υγιή ζωή γεμάτη ενέργεια.

Πολλοί μπορεί να ρωτήσουν γιατί να περάσουν από όλη αυτή την διαδικασία μάθησης που ακολουθεί την επιτυχημένη χορτοφαγία …αλλά τα οφέλη είναι πολλά και όχι περιορισμένα μόνο στην προσωπική υγεία. Το να είσαι χορτοφάγος έχει ένα σαφές και θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είναι πιο οικονομικό, ανθρωπιστικά και κοινωνικά λογικό, μιας και οι διαθέσιμες πηγές φυτικών τροφών είναι πολύ περισσότερες από τις πηγές ζωικών τροφών στις περισσότερες περιοχές.

Η χορτοφαγία είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να λύσει την διατροφική κρίση που διαφαίνεται σε πολλά μέρη στον πλανήτη. Όσο η σπατάλη και τα απόβλητα της κτηνοτροφίας, και η απανθρωπιά της εκμετάλλευσης των ζώων όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε από τα φυτά γίνεται ολοένα και πιο εμφανής …η λογική και η σοφία της χορτοφαγίας αναδύεται όλο και πιο ξεκάθαρα.

Εάν αυτός τρόπος ζωής σας ενδιαφέρει, αλλά νιώθετε ακόμη την ανάγκη να τρώτε ζώα για δύναμη, μπορείτε να κάνετε την μετάβαση στη χορτοφαγία πιο σταδιακά. Πράγματι, αυτός ίσως είναι και ο καλύτερος τρόπος μιας και το σώμα κάποιων ανθρώπων είναι συνηθισμένο να απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται από τα ζώα και χρειάζεται μια ομαλή μετάβαση ώστε η υγεία να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Όσο η γη γίνεται όλο και πιο ακριβή, το κόστος της κτηνοτροφίας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κάποια στιγμή το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας και λίγοι θα μπορούν να το έχουν. Τότε η χορτοφαγία δεν θα είναι απλά επιλογή, αλλά θα είναι ανάγκη.

Fred Pulver

[Μετάφραση | Βασίλειος Μαυρίκιος]

23/5 – Γευθείτε τη Μακροβιοτική κουζίνα, στο Παν Αγαθόν, Χαλάνδρι

ΠΑΝ-ΑΓΑΘΟΝ_Cooking-demo_23052015

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η χορτοφαγία στα νόστιμά της!

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 12:00-15:00 μμ
στoν υπαίθριο χώρο του Παν Aγαθόν, στο Χαλάνδρι!

Η Μεσογειακή και η Ιαπωνική κουζίνα, φημίζονται παγκοσμίως ως μοντέλα διατροφής που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, καθώς και για τις ξεχωριστές γεύσεις του..

Η σύγχρονη Μακροβιοτική διατροφή, όπως την ασκούμε στην Ελλάδα, παντρεύει αυτές τις δύο παραδόσεις, με αποτέλεσμα, μοναδικές γεύσεις και αρώματα, αλλά και ιδιαίτερα ευεργετικό για τη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία!

Ο Ιπποκράτης, υποστήριζε ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας, και ότι οι ασθένειες ξεκινούν από τα έντερά μας. Η Μακροβιοτική, δίνει έμφαση στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, με τη χρήση προβιοτικών τροφών (Μίσο, σάλτσα σόγιας, ουμεμπόσι κα) και την ορθή χρήση τους σε ποικιλία συνταγών.

Ελάτε να μάθετε:

  1. – θεραπευτικές συνταγές, από την κουζίνα μας
  2. – νόστιμες παραλλαγές της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής
  3. – ορθή χρήση των θεραπευτικών Μακροβιοτικών τροφίμων

Ανακαλύψτε:

  • – τα ποιοτικά Μακροβιοτικά προϊόντα ΟΝΕ Project και την ορθή χρήση τους
  • – πώς να αντικαθιστούμε ζωικές τροφές με φυτικές
  • – κριτήρια επιλογών των τροφών, για ζωή χωρίς στρες, με υγεία και χαρά

Κερδίστε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Μακροβιοτική.
Τη διατροφή των αστέρων του Χόλλυγουντ, αλλά και των μοναχών Ζεν.

Πληροφορίες
ΠανΑγαθόν

Γρηγ. Γυφτοπούλου 14, Χαλάνδρι
Τηλ.: 211-7004522
Email: info@panagathon.gr

Τα 7 Στάδια της σχέσης Υγείας-Ασθένειας

Όπως είναι κοινώς αποδεκτό στη Μακροβιοτική Σκέψη, το φαγητό μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε σωματικά κύτταρα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, πρώτα μετασχηματίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια και εν συνεχεία σε σωματικά κύτταρα. Η γνωστή φράση «Ότι τρως είσαι…» έχει ρίζες σε αρχαίες φιλοσοφίες, από τον Ιπποκράτη μέχρι την Από Ανατολή.

Σε γενικές γραμμές, η σχέση της υγείας και της ασθένειας κυβερνάται από την ισορροπία των ποιοτήτων Γιν και Γιανγκ στη ζωή μας και στο σώμα μας. Η πρώτη και βασική αιτία ασθένειας είναι η χαμηλή ποιότητα αίματος, η οποία προέρχεται από φτωχή και ανισόρροπη διατροφή.
Η εξέλιξη της ασθένειας ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά:
Από το φαγητό στο αίμα και μετά στα κύτταρα.

Βάσει αυτής της λογικής παρατηρούνται 7 βασικά στάδια: 

1

Το πρώτο στάδιο της ασθένειας είναι η κούραση ως αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης πολλών γλυκών τροφών και της έλλειψης ηρεμίας και σταθερότητας στις συνθήκες διαβίωσης.

 

2

Το δεύτερο στάδιο της ασθένειας είναι ο πόνος. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, η οποία εμποδίζει την επαρκή παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή κάποια τριχοειδή αγγεία έχουν φράξει ή σπάσει. Μια από τις πιο άμεσες ενδείξεις των παραπάνω είναι ο πόνος στο στήθος όταν τα τριχοειδή αγγεία της καρδιακής στεφάνης έχουν φράξει και δεν φτάνει αρκετό αίμα στα κύτταρα του ιστού της καρδιάς. Όποτε τα κύτταρα δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, νιώθουμε πόνο.

 

3

Το τρίτο στάδιο είναι οι μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό το στάδιο είναι αποτέλεσμα της υπέρμετρα Γιν-ποιότητας των υγρών του σώματος, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκαντικών, φρούτων, μπαχαρικών, αλκοόλ, τοξικών φαρμάκων και ναρκωτικών, τυποποιημένων και ραφιναρισμένων τροφών. Ο έρπητας και το AIDS είναι μια προχωρημένη μορφή αυτού του σταδίου ασθένειας. Τα κύτταρα περιβάλλονται από τα μεσοκυττάρια υγρά, που μοιάζουν πολύ με το νερά του ωκεανού. Αυτά τα υγρά πρέπει να είναι πάντα αλκαλικά και ελαφρώς αλμυρά, όπως τα νερά του ωκεανού. Εάν αυτά τα υγρά γίνουν γλυκά (Γιν), η υγεία των κυττάρων θα αρχίσει να φθίνει λόγο της αύξησης βακτηρίων (τα οποία ευδοκιμούν σε γλυκό-όξινο περιβάλλον). Η παραπάνω αποτελεί μια απλουστευμένη εξήγηση του τι είναι μεταδοτικές ασθένειες.

 

4

Το τέταρτο στάδιο είναι η αδυναμία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει την έκκριση ορμονών και τις λειτουργίες των οργάνων. Αυτό το στάδιο ακολουθεί μετά από την συνεχή υποβάθμιση των πρώτων 3 σταδίων. Συνεχίζοντας να τρώει κάποιος ακατάσχετα γλυκές τροφές, ζωικά προϊόντα και λιπαρά, δημιουργεί όξινο περιβάλλον μέσα στο σώμα (σωματικά υγρά). Κατά συνέπεια, επιβραδύνονται οι λειτουργίες των νευρικών κυττάρων και η έκκριση των ορμονών. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα με τον θυρεοειδή, το πάγκρεας και τα νεφρά/επινεφρίδια. Όταν η έκκρισης των ορμονών είναι διαταραγμένη, τότε διαταράσσεται και η λειτουργία των οργάνων. Τα παραπάνω μπορούν επίσης να προκληθούν από κάποιο ατύχημα που προκάλεσε βλάβη στη σπονδυλική στήλη, εμποδίζοντας έτσι τα νευρικά ερεθίσματα των οργάνων.

 

5

Το πέμπτο στάδιο είναι η ασθένεια των κυττάρων και των οργάνων – καρκίνος. Το αίμα μας πρέπει να είναι αλκαλικό (το αντίθετο του όξινου), με pH συνήθως γύρω στα 7.4. Αυτό το επίπεδο οξύτητας διατηρείται με συνέπεια και ακρίβεια με την ομαλή λειτουργία των οργάνων, ειδικά των νεφρών, τα οποία φιλτράρουν τα πλεονάζοντα οξέα. Όταν τα νεφρά αποδυναμωθούν το αίμα αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο αλκαλικό. Εάν το pH φτάσει 6.9, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Όμως, μεταξύ pH 6.9 και pH 7.0 τα κύτταρα, αντί να πεθάνουν, αρχίζουν και αλλάζουν τη γονιδιακή τους δομή ώστε να επιβιώσουν στο όξινο περιβάλλον. Αυτή είναι η αρχή των καρκινικών κυττάρων. Ο κυρίαρχος λόγος αυτής της όξυνσης είναι τα συνθετικά χημικά στις τροφές όπως οι αρωματικές ύλες, τα συντηρητικά, χρώματα, μαλακτικά και άλλα. Κάποια από αυτά είναι γνωστά καρκινογόνα. Ακόμη και αυτά που ονομάζονται «ασφαλή» χημικά, μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα όταν ενωθούν με άλλα «ασφαλή» χημικά. Οπότε, στην μακροβιοτική πρακτική συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι τροφές που περιέχουν τέτοιου είδους χημικά. Ειδικά οι καρκινοπαθείς ασθενείς.   

 

6

Το έκτο στάδιο είναι ψυχολογικό. Κάποιος που παραπονιέται συχνά, ανήκει σε αυτή την ομάδα (συναισθηματικά προβλήματα, σχιζοφρένια, νευρασθένεια κλπ.). Αυτή η ψυχολογική κατάσταση προκαλείται από την ανισορροπία των φυσιολογικών/σωματικών καταστάσεων που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, ή είναι απλά αποτέλεσμα ανάγωγης παιδικής ηλικίας και ανεπαρκούς οικογενειακής εκπαίδευσης.

 

7

Το έβδομο στάδιο είναι πνευματικό. Περιγράφεται ως μια κατάσταση έλλειψης ευγνωμοσύνης για τη ζωή, μη-εκτίμησης και μη-πίστης στην τάξη που υπάρχει Σύμπαν.

Αυτός ο κύκλος των 7 Σταδίων θα μπορούσαμε να πούμε ότι αρχίζει/πηγάζει από το έβδομο στάδιο (το Πνευματικό) και μεταφέρεται/υλοποιείται στο Φυσικό Πεδίο.

Η ζωή είναι ένα αξιοθαύμαστο φαινόμενο. Ειδικά στις μέρες μας όπου οι αξίες των ανθρώπων έχουν διαφθαρεί και η φυσική ροή έχει διαταραχθεί.

Η έλλειψη εκτίμησης του θαύματος της ζωής είναι η πιο βαθειά αρρώστια από όλες. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μακροβιοτική πρακτική και καταφέρνουν να καταλαγιάσουν πόνους που τους ταλαιπωρούν χρόνια, με το να διατηρούν απλά μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Κάποιοι από αυτούς όμως, δεν εκτιμούν αυτό που έλαβαν μέσα από την καλή διατροφή και με το που φύγουν οι πόνοι ξαναπέφτουν στην φτωχή διατροφή.

Αυτή η νοοτροπία είναι η ασθένεια του έβδομου σταδίου. 

Όπως αναφέρει ο Herman Aihara για τα παραπάνω, ένα άτομο το οποίο τρέφει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη ζωή μπορεί να θεραπεύσει εύκολα όλες τις ασθένειες, ακόμη και τον καρκίνο. 

Υγεία σε όλους. 

Ο Herman Aihara και ο George Oshawa ήταν δυο από τους εδραιωτές της Μακροβιοτικής Σκέψης στην Δύση του περασμένου αιώνα.

Σπούδασαν, έγραψαν βιβλία και αφοσίωσαν την ζωή τους στο να δείξουν στον κόσμο πως μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και τη ζωή τους, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μακροβιοτικής. Τα παραπάνω είναι βασισμένα σε αποσπάσματα από το βιβλίο ‘Basic Macrobiotics’ του Herman Aihara. 

Basic Macrobiotics | by Herman Aihara | Revised edition 1998

Σεμινάριο Μακροβιοτικής Γλυκοπλαστικής

Και ποιος δεν έχει αναζητήσει ένα “γλυκάκι”, είτε σε εορταστικό τραπέζι, είτε για μία απλή καθημερινή περίσταση…
Πολλοί όμως βλέπουν ενοχικά τα γλυκά, λόγω της ζάχαρης, των λιπαρών, των γαλακτοκομικών κοκ. Η σύγχρονη Μακροβιοτική προσέγγιση, παρέχει μία ολοκληρωμένη πρόταση για ένα υγιεινό αλλά και νόστιμο τρόπο διατροφής. Από αυτόν δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά, μια και η Μακροβιοτική διατροφή στηρίζεται στη χρήση και των 5 γεύσεων.

Continue reading

Ναττοκινάση, το ένζυμο της καρδιάς!

Η Ναττοκινάση είναι ένα ένζυμο που μειώνει την δυνατότητα σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Αποτελεί ένα φυσικό συστατικό ενός τροφίμου σόγιας που λέγεται Νάττο. Το Νάττο είναι ένα υπερ-τρόφιμο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και τουλάχιστον 1000 χρόνια στην Ιαπωνική κουζίνα.
Αναφορές δείχνουν ότι οι Σαμουράι το χρησιμοποιούσαν καθημερινά, ενώ το έδιναν και στα άλογά τους για να αυξήσουν την αντοχή και την ταχύτητά τους!

Continue reading

Μετάβαση στο Μακροβιοτικό τρόπο ζωής

Η πιο συνηθισμένη απορία που έχει κάποιος όταν μαθαίνει για τη Μακροβιοτική διατροφή και τρόπο ζωής, είναι “και πως προσαρμόζω την καθημερινότητά μου; πως αλλάζω την ζωή μου, για να έχω τα οφέλη της Μακροβιοτικής;”

Συνήθως, οι απότομες αλλαγές τρομάζουν.

Γι’ αυτό προτείνουμε κάποια βασικά βήματα, για να ξεκινήσει κάποιος στο Μακροβιοτικό μονοπάτι.

Το μονοπάτι που μας κάνει όλους να ζούμε μ εχαμόγελο, υγεία και την αίσθηση της ελευθερίας.

Την αληθινή ελευθερία που μας δίνει η δύναμη του να επιλέγουμε εμείς πως να ζούμε και σε τι κατάσταση υγείας να είμαστε!

Προτροπές για Μακροβιοτικές αλλαγές:
  1. Μασάμε καλά την κάθε μπουκιά μας
    (30-50 φορές για αρχή, μέχρι να γίνει χυλός η τροφή στο στόμα).
  2. Ακολουθούμε το Πρότυπο Μακροβιοτικής Διατροφής
    (περισσότερα βλέπε ΕΔΩ).
  3. Αποφεύγουμε την υπερφαγία.
    Σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε πλήρεις περίπου 70-80%.
  4. Αποφεύγουμε τα ακραία (Γιν-Γιανγκ) τρόφιμα.
    (Ειδικά: Ζάχαρη, σολανοειδή, τροπικά φρούτα+λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας).
  5. Επαφή με τη φύση και καθημερινή άσκηση
    (γιόγκα, τάι τσι, κολύμβηση, περπάτημα στο βουνό ή έστω και λίγο περπάτημα στην πόλη!).
  6. Ξεκινάμε την ημέρα μας με μία ζεστή σούπα μίσο κι ένα χαρούμενο σκοπό στα χείλη μας!
    (Σούπα με Μίσο γιατί προετοιμάζουμε το σώμα μας με τα κατάλληλα ωφέλιμα βακτήρια κι ένζυμα για καλή πέψη,
    και ένα χαρούμενο τραγούδι γιατί θέτουμε τη διάθεσή μας σε θετική τροχιά).
  7. Μαγειρεύουμε σε γκάζι αντί για ηλεκτρικό-μικροκύματα(οι συχνότητες του ηλεκτρισμού διασπούν την μοριά δομή τροφής, κάνοντάς την πολύ Γιν,
    καταστρέφοντας τα συστατικά της. Στο γκάζι η τροφή είναι και πιο νόστιμη!)
  8. Για καλό, ξεκούραστο, ανανεωτικό ύπνο, τρώμε 3 ώρες πριν τον ύπνο και κοιμόμαστε πριν τις 11μμ.
  9. Αποφεύγουμε να ερχόμαστε σ’ επαφή με συνθετικές-χημικές ουσίες, συνθετικά ρούχα και καλλυντικά.
    Μειώνουμε την έκθεσή μας στην Η/Μ ακτινοβολία (κινητά-ασύρματα τηλέφωνα, τηλεόραση, Η/Υ κοκ).
    Έτσι αυξάνουμε την ένωσή μας με την συμπαντική και την γήινη ενέργεια
  10. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα φαινόμενα προερχόμαστε από την ίδια Θεία πηγή.
    Ευγνωμονούμε κι ευχαριστούμε το Σύμπαν για την κάθε νέα ημέρα της ζωής μας.