Skip to content

Σούσι λαχανικών με καστανό ρύζι

9534db12-dba5-47a9-b96b-d0aef1ffeced-01
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 1 χαλάκι για Σούσι, από μπαμπού
  • 2 φύλλα Σούσι Νόρι
  • 1/2 κούπα καστανό ρύζι
  • 2-3 κουτ. Σούπας Ξύδι Σούσι
  • Μία πρέζα αλάτι

Προτάσεις γέμισης:

  • καρότο + αγγουράκι + Τέμπε + φύλλα ρόκας
  • αβοκάντο + καρότο + κρεμμυδάκι + καβουρντισμένα αμύγδαλα
  • μανιτάρια Σιίτακε + ντάικον + πιπεριά σωτέ
  • καρότο + σωτέ πιπεριά τ. Φλωρίνης με τσίλι + Σέιταν + αγγουράκι τουρσί
'

Πως φτιάνουμε σούσι, βήμα βήμα ...και προτάσεις για κάποιες παραλλαγές.

Φτιάξτε σούσι για την εργασία, εκδρομή ή και για όποιο γεύμα θέλετε κάτι, γευστικό, πολύ θρεπτικό και ξεχωριστό. Μην απογοητευθείτε αν τις πρώτες φορές δεν καταφέρετε να τυλίξετε ικανοποιητικά το σούσι.
Επιμείνετε και θα δείτε ότι σύντομα θα καταφέρνετε να φτιάχνετε πολύ όμορφα, και αισθητικά, ρολά σούσι.

Θρεπτικά στοιχεία: Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
Ένα πλήρες γεύμα σε μορφή ...φορητή! Σαν σνακ...

ΜΕΘΟΔΟΣ

Προετοιμασία

  • Πλένουμε καλά το ρύζι και το μουλιάζουμε σε 1 κούπα νερό (αναλογία 1:2), για μερικές ώρες ή από βραδύς.
  • Το μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά μαζί με το αλάτι.
  • Σβήνουμε και μετά από σε 10 λεπτά αναμιγνύουμε απαλά με το Ξύδι Σούσι. Αφήνουμε να κρυώσει σε ένα βαθύ πιάτο.
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα.
  • Κόβουμε το αγγουράκι και το καρότο σε μακριές. λεπτές λωρίδες. Αφαιρούμε τα σπόρια από το αγγουράκι.
  • Βράζουμε το καρότο σε αλατισμένο νερό που βράζει για ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Στεγνώνουμε σε πετσέτα.

Παρασκευή

  1. Τοποθετούμε στο sushi mat, ένα φύλλο Νόρι, με τη γυαλιστερή επιφάνεια κάτω.
  2. Βρέχουμε τα χέρια μας ή ένα κουτάλι και απλώνουμε μία λεπτή στρώση ρυζιού το ρύζι στο φύλλο Νόρι, σε μία λεπτή στρώση, αφήνοντας ακάλυπτη, μία λεπτή λωρίδα στην κορυφή.
  3. Απλώνουμε στο μέσο του ρυζιού τα λαχανικά, μία γραμμή μουστάρδας  ή λιωμένου Ουμεμπόσι. (SUSHI 1)
  4. Σηκώνουμε το sushi mat από τη μία πλευρά (προς εμάς). (SUSHI 2)
  5. Διπλώνουμε αργά, το sushi mat προς τα εμπρός, κρατώντας τη γέμιση. (SUSHI 3)
  6. Τυλίγουμε το σούσι σιγά-σιγά, φέρνοντας τη μία πλευρά του φυκιού προς την άλλη. (SUSHI 4)
  7. Ανασηκώνουμε το sushi mat ελαφρά, και πιέζουμε απαλά ώστε να σφίξουμε τη γέμιση. (SUSHI 5)
  8. Συνεχίζουμε το στρίψιμο μέχρι να διπλωθεί εντελώς το ρολλό, Τότε το διπλώνουμε μέσα στο sushi mat και πιέζουμε ελαφρά για να κλείσει καλά. (SUSHI 6)
  9. Ανοίγουμε το sushi mat , αν έχει βγει γέμιση τη βάζουμε πίσω με τα δάκτυλά μας και τοποθετούμε το σούσι με το κλείσιμο ν’ ακουμπάει κάτω. (SUSHI 7)
  10. Βρέχουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε σε κομμάτια. (SUSHI 8)

Όπου SUSHI 1-8 δείτε τις αντίστοιχες εικονογραφήσεις:

[sliders_pack id="6176"]
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σερβίρουμε με ΝΑΜΑ Σάλτσα Σόγιας ή σάλτσα wasabi, χυμό τζίντζερ κοκ.

seitan-hijiki
Χιζίκι με Σέιταν
'
Kukicha-grain-coffee
Τσάι Κουκίτσα
'
gluten nuggets
Σέιταν σνίτσελ
Πρωτεϊνούχο
20'