Πολλές φορές όταν αναρτούμε ειδήσεις ή σχόλια σχετικά με την Μακροβιοτική κουζίνα σε κοινωνικά δίκτυα και σε ομάδες ατόμων που ασχολούνται με βίγκαν διατροφή, πολλοί αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι η Μακροβιοτική δεν είναι βίγκαν αλλά περιέχει ψάρι ή άλλα ζωικά τρόφιμα.
Τότε γίνονται ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε ενημέρωση από πηγές που αναφέρουν την Μακροβιοτική στο διαδίκτυο ή αλλού και πράγματι λένε για την χρήση ζωικών υλικών.

Ποια είναι η πραγματικότητα λοιπόν;
Η πραγματικότητα είναι ανάλογη με την θεώρηση του καθενός μας.

Σας παραθέτω λοιπόν την δική μας άποψη. Την Μακροβιοτική των ONE Project…

Τι θεωρούμε Μακροβιοτική.

H Μακροβιοτική είναι ένας τρόπος ζωής, ένα σύστημα που οδηγεί σε υγιή, ισορροπημένη και χαρούμενη καθημερινότητα. Περιλαμβάνει ένα διατροφικό μοντέλο, καθημερινές δραστηριότητες, τεχνικές αυτοδιάγνωσης και αυτοΐασης, άσκηση, τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης, αστρολογικές προβλέψεις και πολλές άλλες εφαρμογές.

Στον πυρήνα της Μακροβιοτικής βρίσκεται η διατροφή, όπου μαθαίνουμε πώς να παρασκευάζουμε γευστικά, θρεπτικά και υγιεινά γεύματα, βασισμένα σε ανεπεξέργαστες τροφές όπως δημητριακά, βιολογικά-εποχιακά-ντόπια λαχανικά, όσπρια, φύκια, προϊόντα φυσικής ζύμωσης (Μίσο, σάλτσα σόγιας – Ταμάρι, πίκλες, ξυνολάχανο κοκ). Προτείνει την αποχή από τεχνητά-χημικά επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, μη εποχιακά και τροπικά φρούτα και λαχανικά.

Πολλά από τα αρτύματα και τις μαγειρικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται, προέρχονται από την Ιαπωνία, έναν τόπο με μακρά, πλούσια παράδοση στην επεξεργασία και παραγωγή τροφών ωφέλιμων για την υγεία μας.

Αυτά τα συστατικά εμπλουτίζουν με προβιοτικά βακτήρια και ένζυμα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές πρωτεΐνες την διατροφή μας, παράγοντας ένα ενδυναμωτικό, χαλαρωτικό και αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα.

Η Μακροβιοτική διατροφή έχει την ιδιότητα της προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες μας, τον τόπο διαμονής, το κλίμα, την κατάσταση της υγείας μας, τους στόχους μας κα.

Μας μαθαίνει πώς να καταλαβαίνουμε την ενεργειακή ιδιότητα της κάθε τροφής και των τρόπων παρασκευής της, και πως αυτή μας επηρεάζει, ώστε να προσαρμόζουμε ανάλογα την διατροφή μας και να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη μας το περιβάλλον μας.

Δεν βασίζεται σε συναισθηματικά κριτήρια για την επιλογή της τροφής μας, αλλά μάλλον σε πρακτικά.

Έτσι, είναι φυσικό για έναν άνθρωπο που ζει σε πολικό κλίμα να τρέφεται με ζωικές τροφές, τις οποίες ο ίδιος κυνηγά και πιάνει και οι οποίες κυριαρχούν στην περιοχή του (έναντι στην ανυπαρξία φυτικών) και τον κάνουν να προσαρμοσθεί στο κρύο κλίμα. Αντίστοιχα κάποιος που ζει σε τροπικό κλίμα είναι πιο λογικό να μην καταναλώνει καθόλου ζωικές τροφές, αφού αυτές θα τον ανισορροπούσαν, κάνοντάς τον να ζεσταίνεται υπερβολικά και να έχει μεγάλη ψυχική ανησυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας Εσκιμώος είναι λιγότερο άνθρωπος από ένας Έλληνα!

Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος που τρέφονται οι άνθρωποι στον πλανήτη ανά τους αιώνες.

Περαιτέρω, η αλλαγή του τρόπου ζωής σήμερα, αλλάζει και τα διατροφικά δεδομένα αφού δεν είναι το ίδιο να τρώει ζωικές τροφές κάποιος ο οποίος κινείται, κυνηγά, αθλείται, έχει πολύ ενεργητική ζωή, με κάποιον που εργάζεται σε γραφείο, περπατά στο κέντρο της πόλης, πηγαίνει γυμναστήριο ή κάνει γιόγκα 2-3 φορές την εβδομάδα κοκ.

Όσον αφορά τις περιοχές που ορίζονται από εύκρατο κλίμα 4 εποχών, όπως η Ελλάδα, οι προτροπές της Μακροβιοτικής θεώρησης (και των ONE Project), είναι να αποφεύγονται οι ζωικές τροφές από την καθημερινότητα, ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια και θαλασσινά. Σε ανθρώπους που ήδη καταναλώνουν τέτοιες τροφές, προτείνουμε να τις αντικαταστήσουν με φυτικά αντικατάστατα όπως Τέμπε, Σέιταν, Νάττο, βούτυρο/γάλα ξηρών καρπών και δημητριακών ή αν δυσκολεύονται στην αρχή, να προτιμούν λιγότερα βλαπτικά, για την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη, τρόφιμα, όπως λευκόσαρκα ψάρια.

Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους προς την χορτοφαγία και όχι να τους φοβίσουμε -και να απομακρύνουμε- με χαρακτηρισμούς και επικρίσεις. Να τους δείξουμε ότι η μετάβαση σε μία χορτοφαγική διατροφή είναι μία ευχάριστη εμπειρία, για τους ίδιους, τον πλανήτη, τα ζώα. Να τους δώσουμε την δυνατότητα, την ευκαιρία να αλλάξουν ανάλογα με τον βαθμό ετοιμότητάς τους. Όπως ακριβώς δόθηκε σε εμάς αυτό το «περιθώριο» από τους δασκάλους μας, όταν εμείς τρώγαμε ζωικές τροφές ενώ εκείνοι όχι…

Από την άλλη, η Μεσογειακή διατροφή, είναι διάσημη για τις μακροβιοτικές της ιδιότητες και την προστασία της υγείας μας από σύγχρονες παθογένειες, όπως η καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος, παχυσαρκία, γαστρεντερικά ή πεπτικά προβλήματα κοκ, λόγω του πλούτου φυτικών ινών, σύνθετων υδατανθράκων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνουν τα βασικά συστατικά της.

Στην συλλογικότητα των ONE Project λοιπόν, πειραματιζόμαστε για περισσότερο από 6 χρόνια, ακολουθώντας το σύστημα της Μακροβιοτικής, και δημιουργούμε μία συγχώνευση Μεσογειακής και Ιαπωνική κουζίνας, που συνδυάζει τα παραπάνω αναφερθέντα οφέλη.

Αυτό μοιραζόμαστε στα σεμινάρια και εργαστήριά μας. Την εμπειρία μας να ενώνουμε την Μεσογειακή μας κληρονομιά με την μακραίωνη σοφία της Άπω ανατολής.

Σας προσκαλούμε να έρθετε και να μοιρασθείτε αυτή την υπέροχη πρόκληση με περιέργεια, ανοικτό νου και καρδιά.

Λάβετε μέρος στα σεμινάριά μας, ελάτε στις συναντήσεις μας, διαβάστε τα άρθρα και τις συνταγές μας, επικοινωνήστε μαζί μας και αλλάξτε την ζωή σας με φυσικό, ειρηνικό και χαρούμενο τρόπο.

Με εκτίμηση

Η ομάδα ONE Project.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *