
- Ζωμός (dashi)
- 4 μεγάλες κούπες νερό
- 1 κομμάτι 7=8 εκ. φύκι κόμπου
- 4 μανιτάρια λεντινούλα (shiitake) αποξηραμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 4 κ.Σ. Σάλτσα Σόγιας
- Λοιπά
- 1 πακέτο ζυμαρικά noodles φαγόπυρου (soba)
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή μαϊντανός
- 1-2 κ.Σ. χυμό από πιπερόριζα (τζίντζερ), προαιρετικά
Ο ζωμός (dashi) αποτελεί την βάση για πολλές συνταγές της ιαπωνικής κουζίνας. Γίνεται βράζοντας φύκι κόμπου και μανιτάρια shiitake (λεντινούλα), τα οποία δίνουν την χαρακτηριστική γεύση ουμάμι, ειδικά όταν καρυκεύσουμε τον ζωμό με Σάλτσα σόγιας ή Μίσο.
Το φύκι κόμπου είναι πλούσιο σε γλουταμινικό οξύ, ένα φυσικό ενισχυτικό γεύσης, ενώ εμπλουτίζει τον ζωμό με πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία με την σειρά τους αυξάνουν την γευστική απόλαυση. Τα μανιτάρια shiitake, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιοενεργά συστατικά τα οποία έχουν και αυτά θεραπευτικές ιδιότητες, όπως την υποστήριξη του ανοσοποιητικού, την μείωση της χοληστερίνης και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Ο ζωμός με σάλτσα σόγιας είναι μία σούπα που θα σε ζεστάνει και θα σε ηρεμήσει μετά από μία έντονη ημέρα. Απόλαυσέ την αχνιστή και θα μας θυμηθείς...
Βήμα 1 Μουλιάζουμε τα σιίτακε για 2 ώρες.
Βήμα 2 Βάζουμε μία κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά και φέρουμε σε σημείο βρασμού.
Βήμα 3 Με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και το πετάμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στην μέση. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, το kombu και το κρεμμύδι στο νερό και σιγοβράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά.
Βήμα 4 Σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα ζυμαρικά noodles, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Βήμα 5 Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό. Στρaγγίζουμε τα noodles, τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρύο νερό.
Βήμα 6 Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο (να μην κοχλάζει). Προσθέτουμε την σάλτσα σόγιας στον ζωμό. Αφαιρούμε το φύκι κόμπου, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές λωρίδες και ρίχνουμε πίσω στον ζωμό.
Μετά από 2-3 λεπτά σβήνουμε την φωτιά.
Βήμα 7 Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε 4 μπολ και προσθέτουμε ζωμό σε κάθε πιάτο.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και αν επιθυμούμε προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό τζίντζερ, έχοντας τρίψει το τζίντζερ και στίβοντάς το.