Skip to content

Γλυκόξινα λαχανικά σωτέ

σεμινάρια μακροβιοτικής διατροφής
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ξηρό μέτριο
  • 1 κούπα λάχανο λευκό
  • 2 κοτσάνια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα) ή/και μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας Μίριν Ρυζιού
  • 2 κουτ. σούπας Ξύδι Καστανού Ρυζιού
  • 2 κουτ. σούπας Αυθεντική Σάλτσα Ταμάρι
  • Τριμμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα ψιλό αλάτι, θαλασσινό και ανεπεξέργαστο
  • ½ κουτ. σούπας Άμυλο Κούζου
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό τζίντζερ
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών
Βιταμινούχο
30'
4

Ένα πιάτο που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τα πιάτα λαχανικών. Τραγανά και γεμάτα γεύση από τα μοναδικά καρυκεύματα, τα λαχανικά αυτά ικανοποιούν με την πολυχρωμία, το άρωμα και την γεμάτη, πλούσια γεύση τους. Μπορούνα να συνοδεύσουν άριστα συνταγές με Σέιταν και Τέμπε, τηγανητά πιάτα, ζυμαρικά (με περισσότερη σάλτσα), ριζότο και γενικά είναι πασπαρτού…

photography©Venthesikimi

 

ΜΕΘΟΔΟΣ
  1. Κόβουμε τα λαχανικά.
    Τα καρότα σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατοστών, το κρεμμύδι σε μεγάλους κύβους, το λάχανο ψιλοκομμένο, το σέλερυ σε λεπτές διαγώνιες φέτες, την γλυκοπατάτα επίσης σε μικρά κυβάκια, το σκόρδο στη μέση.
  2. Σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με λίγους κόκκους αλατιού, μέχρι να γυαλίσει (2-3 λεπτά).
    Προσθέτουμε το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό
  3. Δυναμώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε με το σέλερυ (ή/και μαραθόριζα) και ανακατεύουμε να λαδώσει, άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο μαζί με λίγο ακόμα αλάτι, σωτάρουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε με ένα κουταλάκι λίγο νερό, ώστε να μαλακώνουν τα λαχανικά από τους υδρατμούς. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε λίγους κόκκους αλάτι ακόμη, και ρίχνουμε το μισό Μίριν Ρυζιού και Ξύδι Καστανού Ρυζιού και συνεχίζουμε άλλα 3 λεπτά.
  4. Όλη αυτή την ώρα το μίγμα πρέπει να είναι σχετικά στεγνό και να ανακατεύουμε συνεχώς.
  5. Έπεται το λάχανο και ελάχιστο ακόμη αλάτι. Εδώ αντί για νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο Μίριν και Ξύδι και ανακατεύουμε έντονα να αναμιχθούν τα αρώματα.
    Καρυκεύουμε με την Σάλτσα Ταμάρι και διορθώνουμε σε γεύση, προσθέτοντας όσο θέλουμε με προσοχή μην μας βγει πολύ αλμυρό!
  6. Αν θέλουμε, καρυκεύουμε με χυμό τζίντζερ, για πικάντικη γεύση. Αν θέλουμε να τα κάνουμε σάλτσα για ζυμαρικά ή συνοδεία δημητριακών, μπορούμε να αραιώσουμε σε ½ κούπα ζωμό λαχανικών ή σκέτο νερό, ½ κουταλάκι 'Αμυλο Κούζου και να περιχύσουμε το μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Παραλλαγές: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο λάχανο, για περισσότερο χρώμα, τότε θα πρέπει να το σωτάρετε ξεχωριστά με λίγο λάδι και αλάτι, και να το προσθέσετε στο τέλος, πριν τον χυμό τζίντζερ, ώστε να μην επηρεάσει χρωματικά το μίγμα και να κρατήσουν όλα τα υλικά το χρώμα τους.
Αντί (ή και μαζί) για καρότο, ψάξτε και βρείτε παστινάκι!

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε τα μοναδικά αρώματα του Ξυδιού και την φυσική γλυκάδα του Μίριν, μαζί με το βάθος της γεύσης και του χρώματος του Ταμάρι.
Τέλειος γευστικός συνδυασμός στο εορταστικό τραπέζι, ότι και να σερβίρετε…

Καλή απόλαυση!

Τηγανητό λάχανο
'
Νίσιμε με ρέβα και καρότο
Νίσιμε με ρέβα και καρότο
'
Σάλτσα μίσο-ταχίνι
Σάλτσα μίσο-ταχίνι
'