Skip to content
seitan

Φιλέτο σταριού – Σέιταν (Seitan)

Home Προϊόντα Φιλέτο σταριού – Σέιταν (Seitan)

Συντήρηση
Το κλειστό νωπό Σέιταν-Φιλέτο Σταριού, μπορεί να μείνει στην συντήρηση και 2 μήνες. Όταν ανοιχθεί, χρειάζεται να διατηρείται καλυπτόμενο από τον ζωμό του και να καταναλωθεί εντός 10 ημερών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Σέιταν-Φιλέτο Σταριού φτιάχνεται από την γλουτένη του σιταριού και είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη με υψηλή διατροφική αξία. Δεν έχει χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη και συντηρητικά/χημικά πρόσθετα.

Χαρακτηριστικά/Διατροφικά στοιχεία
Η χρήση βιολογικής ΝΑΜΑ Σάλτσας Σόγιας υψηλής ποιότητας ONE Project, που έχει ζυμωθεί σε φυσικές συνθήκες, δίνει βαθιά γεύση και χαρακτήρα κρέατος στο Σέιταν, ενώ προσθέτει επιπλέον Λυσίνη, βελτιώνοντας την αναλογία αμινοξέων του τελικού προϊόντος.
Η μερίδα των 100 γρ. παρέχει 23 γρ, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες που ενισχύουν την μυϊκή ανάπτυξη. Το μαγείρεμα της γλουτένης με το φύκι Κόμπου προσθέτει γεύση και μέταλλα, όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ κάνει το τελικό προϊόν πιο εύπεπτο και βελτιώνει την κρεατώδη γεύση του.
Περιέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών C, B1, B2, B3 και διαιτητικών ινών. Το Σέιταν έχει μικρή ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων.

Πως παρασκευάζεται
Το Σέιταν-φιλέτο σταριού φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, με μία διαδικασία όπου το άμυλο από το ζυμάρι, ξεπλένεται μέχρι να μείνει μόνο η πρωτεΐνη (γλουτένη). Κατόπιν, η μάζα της γλουτένης μαγειρεύεται σε ένα ζωμό από φυσική ΝΑΜΑ Σάλτσα Σόγιας ONE Project, Κόμπου και μπαχαρικά, μέχρι να πάρει την σφιχτή του υφή και τα χαρακτηριστικά του αρώματα.

ΟΦΕΛΗ

Διατροφικά οφέλη
Τα έχει όλα, εκτός από τις άβολες πλευρές του κρέατος:

  • Πρωταθλητής πρωτεϊνών
    ο συνδυασμός των αμινοξέων στο σιτάρι και την Σάλτσα Σόγιας δίνει πολύ καλό προφίλ όλων των βασικών αμινοξέων. Αποτελεί ιδανική τροφή για αθλητές που επιθυμούν να αποφύγουν τα «κακά» λιπαρά των ζωικών τροφών. Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: 23 γρ ανά 100 γρ προϊόντος, σχεδόν 50% της ΣΗΠ!
  • Χαμηλά λιπαρά
    βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης αντικαθιστώντας το κρέας και ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων αυτού.
  • Σίδηρος για πιο «αποτελεσματική» πρωτεΐνη
    Μία μερίδα 100 γρ Σέιταν – Φιλέτου Σταριού, παρέχει 2,1mg ή το 18% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο. Έτσι, καταναλώνοντας Σέιταν, το οξυγόνο ταξιδεύει καλύτερα στο αίμα που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες του Σέιταν που χτίζουν την μυϊκή μάζα.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Αντικαθιστώντας τα ζωικά τρόφιμα με Σέιταν, εκτός από τα οφέλη στην προσωπική υγεία, βοηθάμε στην μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων (όπως το νερό) και ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία, ενώ μειώνεται και η μόλυνση της ατμόσφαιράς και του υδάτινου ορίζοντα από τα απόβλητα των ζώων.

Πληροφορία: χρειάζονται 96X περισσότερο νερό, για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος, σε σχέση με 1 κιλό σιταριού.

Επιπλέον, καθώς μειώνεται η ζήτηση για ζωικά προϊόντα, βοηθάμε να υπάρχουν περισσότερα αποθέματα φυτικών τροφών προς τους ανθρώπους, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για ζωική τροφή.

Πληροφορία: τα δημητριακά και η σόγια που καταναλώνονται από ζώα, μπορούν να θρέψουν 5X περισσότερα άτομα, από ότι τα ίδια τα ζώα που θρέφουν!

ΧΡΗΣΗ

Το Σέιταν, που συχνά αποκαλείται το «Κρέας του Σταριού», δίνει πολύ νόστιμα αποτελέσματα με την χρήση της κατάλληλης μαρινάδας ή σάλτσας , οπότε και δίνει την αίσθηση και γεύση του κρέατος. Όποιος ξέρει να μαγειρεύει κρέας, πού εύκολα θα μαγειρέψει και το Σέιταν. Η νοστιμιά και πλούσια, σαρκώδη υφή του, το κάνει ιδανική υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία συνταγών.

Το χρησιμοποιούμε σε φαγητά κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας ή μουστάρδας, με κρεμμύδια ή μανιτάρια, στο τηγάνι γίνεται ένας χορτοφαγικό είδος «Γύρου», κομμένο σε φέτες και ψητό μπαίνει σε σάντουιτς και τυλιχτά, σοτέ σε γουόκ με λαχανικά, αλεσμένο σε μπλέντερ γίνεται ιδανικός κιμάς για μπιφτέκια ή μουσακά και η λίστα δεν τελειώνει!

Μπορούμε να πειραματιστούμε με μαρινάδες και να το αφήσουμε το βράδυ να απορροφήσει τα αρώματα, με την χρήση ποιοτικής ΝΑΜΑ Σάλτσας Σόγιας ή Ταμάρι, Μίριν Ρυζιού και μανιταριών Σιίτακε αποκτά βαθιά γεύση Ουμάμι, γίνεται υπέροχο Ταντούρι κοκ…

Χάρη στην σαρκώδη υφή του, «σηκώνει» πολύωρα μαγειρέματα, αλλά είναι και έτοιμο στο λεπτό με ένα πέρασμα στο τηγάνι.

Η αγαπημένη μας Βασική Συνταγή είναι: Τηγανητό Σέιταν με καστανό ρύζι Μπασμάτι

Σοτάρουμε σε 3-4 κΣ ελαιόλαδο, ένα μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, για 2 λεπτά μέχρι να γλασάρει. Προσθέτουμε μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε 2 λεπτό ακόμη. Ρίχνουμε στο τηγάνι 100 γρ Σέιταν κομμένο σε λωρίδες και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε 2 κΣ Παραδοσιακό Μίριν, 3 κΣ ΝΑΜΑ Σάλτσα Σόγιας, 1 κΣ βαλσαμικό ξύδι, 1 κγ σκόνη καπνιστής πάπρικας, 1 κγ αλεσμένους σπόρους κόλιανδρου, αναμιγνύουμε καλά για ένα λεπτό, ρίχνουμε ¼ με ½ κούπας ζωμό dashi (ζωμό από κόμπου και σιίτακε) ή εναλλακτικά ζωμό λαχανικών ή σκέτο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά και να μείνει ένα γλάσsο.

Σερβίρουμε πάνω από βιολογικό, καστανό ρύζι Μπασμάτι, και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και κρεμμυδάκι.