Το Σιίτακε θεωρείται από τα σπουδαιότερα μανιτάρια όσον αφορά την γεύση, το άρωμα, την υφή και την χρησιμότητα στην γαστρονομία.
Τα χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν ως το δεύτερο πιο ευρέως καλλιεργήσιμο μανιτάρι στον κόσμο και ως ένα συστατικό που μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε τύπο κουζίνας.
Σιίτακε και Ουμάμι
Η γεύση Ουμάμι είναι η 5η γεύση και προέρχεται από την Ασιατική, κυρίως, κουλτούρα. Τα Σιίτακε περιέχουν μεγάλες ποσότητες παραγόντων (γουανυλικό οξύ, GMP) που δρουν ως ενισχυτικά της γεύσης Ουμάμι και αποτελούν βασικό συστατικό στην διαμόρφωση της Ουμάμι γεύσης, μαζί με τα φύκια Κόμπου.
Από τον 14ο αιώνα, τα Σιίτακε χρησιμοποιούνται θεραπευτικά για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού, κακό κυκλοφορικό, ηπατικές παθήσεις, γενική εξάντληση και για να διεγείρουν την ζωτική ενέργεια (Qi).
Μερικά από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι:
- η υψηλή συγκέντρωση (περ. 40%) σε εδώδιμες ίνες (περισσότερο από άλλα μανιτάρια), που ενεργοποιούν την περίσταλση των εντέρων και ανακουφίζουν από δυσκοιλιότητα
- υψηλά επίπεδα λεκτινάνης, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό
- περιεκτικότητα σε DEA , που βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης
- Βιταμίνες Β (2, 3, 5, 6)
- πηγή σιδήρου και αντιοξειδωτικών
Για να παρασκευάσετε έναν ζωμό Ουμάμι:
Σε σε 1 λίτρο νερό, μουλιάστε 25γρ Σιίτακε και 1 κομμάτι (4-5 εκ) φύκι Κόμπου για 6 ώρες.
Βράστε όλα μαζί τα υλικά για 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και φυλάξτε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη χρήση του. Χρησιμοποιήστε σε σούπες, ζωμούς, φαγητά κατσαρόλας, σάλτσες και οπουδήποτε θέλετε μία γεύση Ουμάμι.