Skip to content
Ναττό (Nattō)

Ναττό (Nattō)

Home Προϊόντα Ναττό (Nattō)

Επειδή δεν είναι παστεριωμένο προϊόν, διατηρε΄ται στην συντήρηση για 2 εβδομάδες και στην καράψυξη έως 4 μήνες.
Κατά την παραμονή του εκεί, συνεχίζει να ωριμάζει και αναπτύσσει αρώματα και γεύσεις ώριμου τυριού.
Μπορεί να φθάσει μία καλή ωριμότητα σε 7-10 ημέρες από την παραγωγή του (σε κατάσταση συντήρησης).
Όταν όμως αρχίζει να αποκτά μία πικρή επίγευση, τότε σημαίνει ότι έχει περάσει το μέγιστο στάδιο ωρίμανσης και αρχίζει να χαλάει. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι όσο περνάει ο καιρός τα πυκνά, κολλώδη νήματα που έχει, χάνουν την ελαστικότητά τους, σημάδι ότι χάνει σε θρεπτική αξία και ένζυμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πολλοί επιστήμονες ασχολούνται με το Ναττό (Nattō), ως την τροφή που συμβάλλει στην μακροβιότητα των Ιαπώνων, κυρίως επειδή περιέχει το ισχυρό θρομβολυτικό ένζυμο «ναττοκινάση» και τη Βιταμίνη Κ2.

Χαρακτηριστικά του Nattō

Ένα από τα σπουδαιότερα παραδοσιακά ιαπωνικά τρόφιμα, το Ναττό, λέγεται ότι ευθύνεται για την μακροζωία κοινοτήτων στην Ιαπωνία. Από την αρχαιότητα,  θεωρούνταν ως φάρμακο για τον στομαχόπονο, η γρίπη, τη δύσκολη κύηση, ως αντιβακτηριακό ενάντια στη χολέρα, τον τύφο και τη δυσεντερία!

Πάρα πλούσια τροφή σε πρωτεΐνες, ένζυμα και προβιοτικά βακτήρια, προ-βιταμίνη Β12, σίδηρο, ασβέστιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δίνει ενέργεια και φρεσκάδα στο σώμα.

Περιέχει Ναττοκινάση, το πιο ισχυρό αντιθρομβωτικό ένζυμο, που προστατεύει από καρδιοπάθειες, νευρικές εκφυλίσεις, άνοια.

Επίσης, είναι ένα ήπιο αντιβιοτικό και προστατευτικό για τα έντερα, βοηθά την πεπτική λειτουργία και την απορρόφηση των συστατικών στα τρόφιμα, αφού απομακρύνει απ’ τα έντερα, τη βλέννα από τη συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων όξινων τροφών. Αναφέρεται τέλος, ότι εξουδετερώνει τα δηλητήρια, μέσω του πικολινικού οξέως που περιέχει.

ΟΦΕΛΗ
 • Ναττοκινάση
  Η Nαττοκινάση, έχει αποδειχθεί το πιο ισχυρό αντιθρομβωτικό ένζυμο. Έτσι, το Ναττό προστατεύει από τις θρομβώσεις στην καρδιά και τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην αποφυγή καρδιοπαθειών και την αντιμετώπιση της γεροντικής άνοιας και του Alzheimer.
 • Βιταμίνη Κ2
  Η νιταμίνη Κ2 προστατεύει από την οστεοπόρωση, αφού συμμετέχει στην παραγωγή της πρωτείνης «οστεοκαλσίνη» που δρα ως συνδετικό συστατικό του ασβεστίου στα οστά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι 10γρ νάττο ημερησίως, περιέχουν 100μγ Κ2, που αρκούν για ένα άτομο 60 κιλών.
 • Αντιοξειδωτική δράση
  Ένα από το  αντιοξειδωτικά του νάττο, η ισοφραβόνη, θεωρείται ότι προλαμβάνει τον καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του νάττο, ως προϊόν ζύμωσης της σόγιας, έχουν 4 φορές περισσότερη δράση από τα κανονικά φασόλια σόγιας. Αυτό οφείλεται στην δημιουργία ενός αντιοξειδωτικού που παράγεται από τον βάκιλο του Ναττό.
 • Ο βάκιλος του Ναττό
  Ο βάκιλλος του νάττο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, αφού σε κάθε γραμμάριο νάττο, περιέχονται ως και 1 δις ενεργά βακτήρια.
  Θεωρείται φάρμακο από το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, ενώ ένα φάρμακο για το στομάχι που περιέχει τον βάκιλο του Ναττό, διατίθεται στα φαρμακεία.
ΧΡΗΣΗ

Χρησιμοποιήστε ως συνοδευτικό πιάτο σε σαλάτες, στο ρύζι ή στα ζυμαρικά, λιώστε σε πάστα μαζί με μπαχαρικά και προσθέστε σε σάντουιτς και καναπεδάκια ή σε σάλτσα ντομάτας για μία ξεχωριστή μακαρονάδα ή πίτσα!

Καρυκεύστε μαζί με ΝΑΜΑ Σάλτσα Σόγιας ή Αυθεντική Ταμάρι, μουστάρδα, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και φύκι Νόρι, ανακατεύοντας πολύ καλά για 2 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ