Θεραπευτικές συνταγές

Αυτό το ρόφημα αποτελεί την λύση όταν νιώθουμε κουρασμένοι και θολωμένοι.

Δυναμώνει το αίμα, ρυθμίζει την πεπτική λειτουργία και κυκλοφορία.

Ανακουφίζει από κούραση και ασυναμία, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση απλών σακχάρων, φρούτων και χυμών φρούτων (υψηλών σε σάκχαρα), ή όξινα τρόφιμα και ροφήματα.

Αποτελείται από 3 συστατικά:

  1. Τσάι Κουκίτσα
  2. Ουμεμπόσι
  3. Σάλτσα Σόγιας ή Ταμάρι

Τα Ουμεμπόσι, είναι αποξηραμένα, αλμυρά και ζυμωμένα βερίκοκα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Μακροβιοτική κουζίνα και σε θεραπευτικές συνταγές.

Ωριμάζουν με μία ειδική διαδικασία, που τους δίνει την ιδιότητα να εξισορροπούν την ενέργειά μας και να εξουδετερώνουν την υπερβολή τόσο σε Γιν όσο και Γιανγκ.

Τα προβιοτικά παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας μας. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα προσλάβουμε, είναι μέσω της τροφής μας. Και ο πιο εύκολος τρόπος να τα έχουμε στο τραπέζι μας, είναι να τα κάνουμε μόνοι μας. Φτιάχνοντας πίκλες!  

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μέτρια ρέβα | κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μέτριο καρότο | κομμένο σε μικρά μισοφέγγαρα
  • 1/2 μικρό κουνουπίδι | χωρισμένο σε μπουκετάκια μικρά
  • 1 λίτρο νερό | βρασμένο, αλλά να έχει έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 1/2 κουταλιά αλάτι | θαλασσινό, ανεπεξέργαστο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ανακατεύουμε το αλάτι με το νερό, καλά, να διαλυθεί εντελώς.
Βήμα 2 Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα προσθέτουμε σε ένα δοχείο, γυάλινο ή κεραμικό, κατά προτίμηση.
Βήμα 3 Προσθέτουμε το νερό, να σκεπάζει τα λαχανικά.
Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω, ώστε τα λαχανικά να είναι βυθισμένα στο νερό.
Βήμα 4 Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 4-5 ημέρες.
Βήμα 5 Μετά από 2-3 ημέρες, ελέγχουμε κι άν έχει σχηματισθεί αφρός, τον αφαιρούμε με κουτάλι.
Βήμα 6 Μετά τις 5 ημέρες, βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο και καταναλώνουμε τις πίκλες μας με κάθε γεύμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Το καλοκαίρι η ζύμωση γίνεται πιο γρήγορα (3-4 ημέρες), ενώ το  χειμώνα μπορεί να χρειασθεί παραπάνω, εώς 5-7 ημέρες. 
  • Φυσικά μπορούμε να αφήσουμε τις πίκλες και παραπάνω, ώστε να γίνουν πιο δυνατές!

Καλή όρεξη..!

ΥΛΙΚΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ψιλοκόβω ή λιώνω το ουμεμπόσι, να γίνει σχεδόν σαν πάστα, και το αφήνω στην κούπα μου.
Βήμα 2 Διαλύω το κούζου σε 2 κουταλιές κρύο νερό.
Βήμα 3 Βάζω το νερό σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι και προσθέτω το διαλυμένο κούζου.
Βήμα 4 Το φέρνω σε σημείο βρασμού, και χαμηλώνω τη φωτιά να σιγομαγειρεύεται.
Ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσει, για 2-3 λεπτά.
Βήμα 5 Τώρα το μείγμα έχει αρχίσει να γίνεται διάφανο. Προσθέτω το σόγιου και ανακατεύω για άλλα 2-3 λεπτά.
Βήμα 6 Σερβίρω το κούζου στην κούπα μου, πάνω από το ουμεμπόσι, το οποίο ανακατεύω να αναμιχθεί σε όλο το ρόφημα.
Βήμα 7 Πίνω σιγά σιγά με κουταλάκι, όσο είναι ζεστό.
X