Όσπρια

20 λεπτά

προετοιμασία

4

άτομα

Ένα ορεκτικό που ξεσηκώνει τον ουρανίσκο και ωφελεί πάρα πολύ το πεπτικό σύστημα, το αίμα και το κυκλοφορικό!  Και γεύση και υγεία… 2 σε 1!

ΥΛΙΚΑ

  • 50γρ Ναττό
  • 25γρ Πάστα ελιάς (πράσινη ή Καλαμών)
  • 2-3 λιαστές ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας Ξύδι Καστανού Ρυζιού ONE Project
  • 1/2 κουτ. σούπας Ταμάρι ONE Project
  • 1/3 κγ σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κγ κανέλα
  • 1/4 κγ κόλιανδρο
  • ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι (κατά βούληση!)
  • Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι
  • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή κόλιανδρο/μαϊντανό/σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Κόβουμε το ψωμία σε τετράγωνα κομμάτια πάχους 1εκ. 

Βήμα 2

Τραγανίζουμε το ψωμί στο γκριλ του φούρνου ή με λίγο λάδι στο τηγάνι.

Βήμα 3

Σε μπλέντερ ή κουζινομηχανή, βάζουμε το Ναττό με το Ξύδι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνει πάστα (1 λεπτό περίπου).

Βήμα 4

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε, άλλο 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μία ομοιογενής κρέμα.

Βήμα 5 Αλείφουμε μία κουταλιά της πάστας επάνω στο ψωμί και γαρνίρουμε με την πρασινάδα. 
Βήμα 6 Σερβίρουμε σε πιατέλα και προσφέρουμε ως ορεκτικό, μαζί με κρασί ή άλλο ποτό.

Παραλλαγές: Μπορείτε να παίξετε με τα καρυκεύματα και να δημιουργήσετε δικές σας γεύσεις, όπως καπνιστή πάπρικα, ταχίνι με Μίσο, καρύδια και κάπαρη, πέστο αρωματικών κα

photography©Venthesikimi

20 λεπτά

προετοιμασία

πρωτεϊνούχο

γεύμα

4

μερίδες

Σνίτσελ με  Σέιταν-φιλέτο σταριού 

Ειδικά τον χειμώνα, που θέλουμε κάτι δυναμικό και θερμαντικό, ένα τηγανητό ή ψητό φιλέτο Σέιταν είναι ότι πρέπει!
Ένα πιάτο γεμάτο φυτική πρωτεΐνη, που ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά. Ετοιμαστείτε για μία πλούσια γεύση και δύναμη.

Το Φιλέτο σταριού είναι πλούσιο και σε σίδηρο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μία γευστική σάλτσα μουστάρδας ή όποια άλλη μας αρέσει. Με λίγα σωτέ λαχανικά, πίκλες και καστανό ρύζι, έχουμε ένα πλήρες γεύμα!

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ Φιλέτο σταριού – Σέιταν
  • 4 κ.Σ. βιολογικό αλεύρι τ. 70%
  • 1 κ.Σ. άμυλο αραβοσίτου ή ρυζιού, βιολογικό
  • 3-4 κ.Σ. νερό
  • 1/4 κ.γ. σκόνη γουασάμπι
  • 2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
  • ελάχιστο αλάτι
  • τριμμένη φρυγανιά
  • Ηλιέλαιο-ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Σάλτσα μουστάρδας:
Διακόσμηση
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός, Σούσι Νόρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε τον χυλό
Σε βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το άμυλο, το γουασάμπι και το αλάτι, αναμιγνύουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας.

Βήμα 2

Σέιταν
Κόβουμε το Σέιταν παράλληλα σε φιλέτα πάχους 1-1,5 εκ. 

Βήμα 3

Τηγάνισμα
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Περνάμε τα φιλετάκια σε σκέτο αλεύρι και τα βουτάμε στον χυλό και μετά τα γυρνάμε σε πιάτο με την φρυγανιά και βάζουμε σε πολύ ζεστό λάδι να τηγανιστούν. Γυρνάμε από κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά. Βγάζουμε και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Σάλτσα μουστάρδας
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί να αραιώσουμε την σάλτσα προσθέτουμε λίγο νερό.

Βήμα 5

Σερβίρισμα
Για ένα πλήρες θρεπτικό και γευστικό γεύμα, σερβίρουμε μισή κούπα μαγειρεμένο καστανό ρύζι, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο Σούσι Νόρι, λίγα λαχανικά σωτέ ζεστά και το Σνίτσελ με την Σάλτσα μουστάρδας. Με λίγες πίκλες θα έχουμε και τα ένζυμα και προβιοτικά βακτήρια για καλύτερη πέψη!

Βήμα 6

Μην ξεχάσουμε… Μασάμε καλά την κάθε μπουκιά μας, 30-50 φορές!

 

1 ώρα

προετοιμασία

πλήρες

γεύμα

4

μερίδες

Ινδονησιακή Σαλάτα GadoGado με φιλετάκια τέμπε και σάλτσα φυστικοβούτυρου

Από την περιγραφή φαίνεται μία περίπλοκη συνταγή, αλλά δεν πρέπει να σας φοβίζει!
Είναι πράγματι πολύ απλή και γρήγορη στην εκτέλεση και θα ανταμείψει εσάς και τους συνδαιτημόνες σας με την πλούσια γεύση και εντυπωσική εμφάνισή της. Όσο για την θρεπτικότητά της, μας παρέχει πλούτο βιταμινών, πρωτεΐνών, προβιοτικών βακτηρίων και φυτικών λιπαρών και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσεις ένα πλήρες γεύμα αν την συνοδεύσουμε με λίγο αναποφλοίωτο ρύζι μπασμάτι!

ΥΛΙΚΑ

Μαρινάδα:
  • 3 κ.Σ. Ταμάρι ONE Project
  • 3 κ.Σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.Σ. σιρόπι ρυζιού (ή σφενδάμου)
  • 2 κ.γ. σκόνη καπνιστής πάπρικας
  • ½ κούπα κρασί (ή μπύρα ή νερό)
Σάλτσα φυστικοβούτυρου:
  • 100γρ φυστικοβούτυρο απαλό
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.Σ. τριμμένο τζίντζερ
  • 3 κ.Σ. Μίριν ONE Project
  • 3 κ.Σ. Ταμάρι ONE Project
  • 3 κ.Σ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. σκόνη τσίλι
  • Λίγο ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
  • Ζωμό βραστών λαχανικών
Σαλάτα:
  • 2 κούπες φασολάκια κομμένα στα τρία
  • 2 κούπες κινέζικο λάχανο ή λευκό λάχανο
  • 1 κούπα καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 1 κούπα μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο
Μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο:
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
  • 2 κ.Σ. Ξύδι καστανού ρυζιού ONE Project
  • 1 κ.Σ. Ξύδι Ούμε ONE Project
  • 1 κ.Σ. Μίριν ONE Project
  • 2 κ.Σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.Σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.Σ. καβουρντισμένο σουσάμι, αναποφλοίωτο
  • Μία πρέζα αλάτι
Διακόσμηση
  • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και Φύκι Σούσι Νόρι ONE Project κομμένο σε λεπτές λωρίδες με το ψαλίδι, για διακόσμηση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο
Προετοιμάζουμε το κόκκινο λάχανο τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα ή και από το προηγούμενο βράδυ.
Σε βαθύ σκεύος (μπωλ) ανακατεύουμε το λάχανο με το αλάτι απαλά. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε. Αν το αφήσουμε από το βράδυ, καλό είναι να ανακατέψουμε 2-3 φορές ώστε να αναμιχθούν καλά τα αρώματα.

Βήμα 2

Τέμπε, βήμα 1ο
Κόβουμε το Τέμπε σε κομμάτια όχι πολύ λεπτά (τρίγωνα, μακρόστενα κα), μεγέθους όσο το μικρό μας δάκτυλο. Τα μουλιάζουμε στην μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες.

Βήμα 3

Σαλάτα
Ζεματάμε για 1-2 λεπτά τα καρότα και τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό. Τα αδειάζουμε σε σκεύος με κρύο νερό για να διατηρήσουν την τραγανάδα τους και αφήνουμε σε βαθύ σκεύος για την σαλάτα. Κόβουμε και ξεχωρίσουμε το φυλλώδες από το σκληρό μέρος στα φύλλα του κινέζικου λάχανού. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και προσθέτουμε στο σκεύος της σαλάτας, ενώ το στέλεχος το βουτάμε στο βραστό νερό και στραγγίζουμε μετά από 10-15”, κρατώντας λίγο από το ζουμί. Προσθέτουμε το στέλεχος του λάχανου στην υπόλοιπη σαλάτα.

Βήμα 4

Τέμπε, βήμα 2ο
Βγάζουμε από την μαρινάδα, και τηγανίζουμε σε λίγο σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο, μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές από 2-3 λεπτά. Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 5

Σάλτσα φυστικοβούτυρου
Τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο στο λάδι, να ροδίσει, μαζί με λίγους κόκκους αλάτι. Προσθέτουμε τη σκόνη τσίλι και το τζίντζερ για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να αναμιχθούν. Διορθώνουμε με ζωμό λαχανικών για την ρευστότητα, καθώς και με Μίριν – λεμόνι για την γεύση. Η σάλτσα χρειάζεται να είναι αρκετά ρευστή για να αναμιχθούν τα υλικά όμορφα, αλλά όχι υδαρής.

Βήμα 6

Τελικό στάδιο
Αναμιγνύουμε το Τέμπε και την σάλτσα στο σκεύος. Σερβίρουμε το μίγμα στα πιάτα, βάζοντας μία ποσότητα κόκκινου λάχανου από πάνω και διακοσμούμε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεπτές λωρίδες από φύκι  Σούσι Νόρι.

 

Ανοιξιάτικα μαυρομάτικα με χόρτα

Μια πολυ-αγαπημένη απλή συνταγή… 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (μην ξεχάσετε να βάλετε ένα κομμάτι Κόμπου στο βράσιμο και όχι αλάτι)
  • 2 κούπες κομμένα πράσινα χορταρικά (κρεμμυδάκια ή βρασμένα χόρτα / kale / σέσκουλα, μυρώνιαή συνδυασμό τους)
  • 1 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας Σάλτσα Σόγιας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα πράσινα λαχανικά της επιλογής σας.
Βήμα 2 Σωτάρετε για ένα λεπτό.
Βήμα 3 Προσθέστε τα μαγειρεμένα φασόλια και την Σάλτσα Σόγιας και σωτάρετε για λίγα ακόμη λεπτά.
Βήμα 4 Βγάλτε από την φωτιά, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 5 Αν επιθυμείτε, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού κατά το σερβίρισμα.

 

6 μερίδες

ΥΛΙΚΑ

  • 1 άισμπεργκ ή μαρούλι
  • Μισό μάτσο μαϊντανό
  • 2 αγγουράκια κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 3 μεσαία καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 2 μεσαία κολοκυθάκια κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 150 γρ τέμπε κομμένο σε κύβους
  • 1 πρέζα φύκια άραμε
  • 2 κουταλιές σόγιου
  • 2 κουταλιές μίριν
  • Μία χούφτα απύρηνες ελιές
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 κουταλιά γλυκό μίσο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Μουλιάζουμε τα άραμε σε νερό για 20 λεπτά.
Βήμα 2 Μαγειρεύουμε το τέμπε μαζί με τα άραμε σε ζωμό με νερό, σόγιου και μίριν, για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι τα άραμε να είναι μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, αν εξατμίζεται το υπάρχον.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 3 Βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό τα καρότα για 1 λεπτό (φροντίζουμε να παραμείνουν τραγανά), και συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 4 Σε ένα μεγάλο μπολ, κόβουμε το άισμπεργκ ή το μαρούλι με τα χέρια, προσθέτουμε τα αγγουράκια, τα βραστά λαχανικά, το τέμπε με τα άραμε και τις ελιές.
Βήμα 5 Φτιάχνουμε τη σάλτσα, αναμειγνύουμε μουστάρδα, γλυκό μίσο, προσθέτουμε λίγο σόγιου και νερό ή υγρό που έχει περισσέψει από το μαγείρεμα των τέμπε/άραμε, δίνοντας την επιθυμητή υφή (όχι πολύ ρευστή).
Βήμα 6 Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε!

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα Αζούκι φασόλια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
  • 3/4 κούπας κολοκύθα (σε κύβους, με τη φλούδα αν δεν είναι σκληρή)
  • 1/4 κούπας ξηρό κρεμμύδι (σε μεγαλα κομμάτια-κύβους)
  • 1 κομμάτι κόμπου (4 εκ.)
  • 1 πρέζα αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Βάζουμε το κόμπου στον πάτο της κατσαρόλα, τα φασόλια από πάνω, προσθέτοντας από πάνω την κολοκύθα και πιο πάνω το κρεμμύδι.
Βήμα 2 Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα φασόλια.
Βήμα 3 Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται νερό κατά την πορεία και προσθέτουμε λίγο-λίγο κρύο νερό.
Βήμα 4 Μετά τη μία ώρα, προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να είναι αρκετά μαλακά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν χρειαστεί να δοκιμάσουμε, δεν ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους!

Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, το Βήμα 3 είναι 45 λεπτά και το Βήμα 4, γίνεται όπως αναφέρεται.

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κούπα καστανό ρύζι
  • 1 κουταλιά κριθάρι
  • 1 κούπα τέμπε (κομμένο σε κύβους)
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σόγιου (σάλτσα σόγιας)
  • 1 κουταλιά μίριν ή γλυκό κρασί
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι (ανεπεξέργαστο)
  • 1 κουταλιά φρέσκο κόλιανδρο, κρεμμυδάκι ή όποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Βάζουμε τα δημητριακά να βράσουν με 2,5 μέρη νερού και λίγους κόκκους αλατιού, για περίπου 50-60 λεπτά (40 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας, με 2 μέρη νερού).
Βήμα 2 Βάζουμε το τέμπε σε κατσαρολάκι και τους μαγειρεύουμε με 2 κουταλιές σως σόγιας και νερό (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές γλυκό κρασί), τόσο όσο να τα καλύπτει. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι σχεδόν να εξατμιστούν τα υγρά.
Βήμα 3 Ανακατεύουμε το τέμπε και το μυρωδικό μας στο ριζότο και σερβίρουμε.

 

X