Συνταγές

Αυτό το ρόφημα αποτελεί την λύση όταν νιώθουμε κουρασμένοι και θολωμένοι.

Δυναμώνει το αίμα, ρυθμίζει την πεπτική λειτουργία και κυκλοφορία.

Ανακουφίζει από κούραση και ασυναμία, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση απλών σακχάρων, φρούτων και χυμών φρούτων (υψηλών σε σάκχαρα), ή όξινα τρόφιμα και ροφήματα.

Αποτελείται από 3 συστατικά:

  1. Τσάι Κουκίτσα
  2. Ουμεμπόσι
  3. Σάλτσα Σόγιας ή Ταμάρι

Τα Ουμεμπόσι, είναι αποξηραμένα, αλμυρά και ζυμωμένα βερίκοκα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Μακροβιοτική κουζίνα και σε θεραπευτικές συνταγές.

Ωριμάζουν με μία ειδική διαδικασία, που τους δίνει την ιδιότητα να εξισορροπούν την ενέργειά μας και να εξουδετερώνουν την υπερβολή τόσο σε Γιν όσο και Γιανγκ.

20 λεπτά

προετοιμασία

4

άτομα

Ένα ορεκτικό που ξεσηκώνει τον ουρανίσκο και ωφελεί πάρα πολύ το πεπτικό σύστημα, το αίμα και το κυκλοφορικό!  Και γεύση και υγεία… 2 σε 1!

ΥΛΙΚΑ

  • 50γρ Ναττό
  • 25γρ Πάστα ελιάς (πράσινη ή Καλαμών)
  • 2-3 λιαστές ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας Ξύδι Καστανού Ρυζιού ONE Project
  • 1/2 κουτ. σούπας Ταμάρι ONE Project
  • 1/3 κγ σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κγ κανέλα
  • 1/4 κγ κόλιανδρο
  • ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι (κατά βούληση!)
  • Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι
  • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή κόλιανδρο/μαϊντανό/σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Κόβουμε το ψωμία σε τετράγωνα κομμάτια πάχους 1εκ. 

Βήμα 2

Τραγανίζουμε το ψωμί στο γκριλ του φούρνου ή με λίγο λάδι στο τηγάνι.

Βήμα 3

Σε μπλέντερ ή κουζινομηχανή, βάζουμε το Ναττό με το Ξύδι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνει πάστα (1 λεπτό περίπου).

Βήμα 4

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε, άλλο 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μία ομοιογενής κρέμα.

Βήμα 5 Αλείφουμε μία κουταλιά της πάστας επάνω στο ψωμί και γαρνίρουμε με την πρασινάδα. 
Βήμα 6 Σερβίρουμε σε πιατέλα και προσφέρουμε ως ορεκτικό, μαζί με κρασί ή άλλο ποτό.

Παραλλαγές: Μπορείτε να παίξετε με τα καρυκεύματα και να δημιουργήσετε δικές σας γεύσεις, όπως καπνιστή πάπρικα, ταχίνι με Μίσο, καρύδια και κάπαρη, πέστο αρωματικών κα

photography©Venthesikimi

20 λεπτά

προετοιμασία

πρωτεϊνούχο

γεύμα

4

μερίδες

Σνίτσελ με  Σέιταν-φιλέτο σταριού 

Ειδικά τον χειμώνα, που θέλουμε κάτι δυναμικό και θερμαντικό, ένα τηγανητό ή ψητό φιλέτο Σέιταν είναι ότι πρέπει!
Ένα πιάτο γεμάτο φυτική πρωτεΐνη, που ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά. Ετοιμαστείτε για μία πλούσια γεύση και δύναμη.

Το Φιλέτο σταριού είναι πλούσιο και σε σίδηρο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μία γευστική σάλτσα μουστάρδας ή όποια άλλη μας αρέσει. Με λίγα σωτέ λαχανικά, πίκλες και καστανό ρύζι, έχουμε ένα πλήρες γεύμα!

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ Φιλέτο σταριού – Σέιταν
  • 4 κ.Σ. βιολογικό αλεύρι τ. 70%
  • 1 κ.Σ. άμυλο αραβοσίτου ή ρυζιού, βιολογικό
  • 3-4 κ.Σ. νερό
  • 1/4 κ.γ. σκόνη γουασάμπι
  • 2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
  • ελάχιστο αλάτι
  • τριμμένη φρυγανιά
  • Ηλιέλαιο-ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Σάλτσα μουστάρδας:
Διακόσμηση
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός, Σούσι Νόρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε τον χυλό
Σε βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το άμυλο, το γουασάμπι και το αλάτι, αναμιγνύουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας.

Βήμα 2

Σέιταν
Κόβουμε το Σέιταν παράλληλα σε φιλέτα πάχους 1-1,5 εκ. 

Βήμα 3

Τηγάνισμα
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Περνάμε τα φιλετάκια σε σκέτο αλεύρι και τα βουτάμε στον χυλό και μετά τα γυρνάμε σε πιάτο με την φρυγανιά και βάζουμε σε πολύ ζεστό λάδι να τηγανιστούν. Γυρνάμε από κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά. Βγάζουμε και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Σάλτσα μουστάρδας
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί να αραιώσουμε την σάλτσα προσθέτουμε λίγο νερό.

Βήμα 5

Σερβίρισμα
Για ένα πλήρες θρεπτικό και γευστικό γεύμα, σερβίρουμε μισή κούπα μαγειρεμένο καστανό ρύζι, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο Σούσι Νόρι, λίγα λαχανικά σωτέ ζεστά και το Σνίτσελ με την Σάλτσα μουστάρδας. Με λίγες πίκλες θα έχουμε και τα ένζυμα και προβιοτικά βακτήρια για καλύτερη πέψη!

Βήμα 6

Μην ξεχάσουμε… Μασάμε καλά την κάθε μπουκιά μας, 30-50 φορές!

 

1/2 ώρα

προετοιμασία

4

άτομα

Ένα πιάτο λαχανικών που μπορεί να συνοδεύσει άριστα συνταγές με Σέιταν και Τέμπε, τηγανητά πιάτα, ζυμαρικά (με περισσότερη σάλτσα), ριζότο και γενικά είναι πασπαρτού…

ΥΛΙΚΑ

  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ξηρό μέτριο
  • 1 κούπα λάχανο λευκό
  • 2 κοτσάνια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα) ή/και μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας Μίριν ONE Project
  • 2 κουτ. σούπας Ξύδι Καστανού Ρυζιού ONE Project
  • 2 κουτ. σούπας Ταμάρι ONE Project
  • Τριμμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα ψιλό αλάτι, θαλασσινό και ανεπεξέργαστο
  • ½ κουτ. σούπας Κούζου ONE Project
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό τζίντζερ
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Κόβουμε τα λαχανικά.
Τα καρότα σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατοστών, το κρεμμύδι σε μεγάλους κύβους, το λάχανο ψιλοκομμένο, το σέλερυ σε λεπτές διαγώνιες φέτες, την γλυκοπατάτα επίσης σε μικρά κυβάκια, το σκόρδο στη μέση.

Βήμα 2

Σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με λίγους κόκκους αλατιού, μέχρι να γυαλίσει (2-3 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό

Βήμα 3

Δυναμώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε με το σέλερυ (ή/και μαραθόριζα) και ανακατεύουμε να λαδώσει, άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο μαζί με λίγο ακόμα αλάτι, σωτάρουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε με ένα κουταλάκι λίγο νερό, ώστε να μαλακώνουν τα λαχανικά από τους υδρατμούς. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε λίγους κόκκους αλάτι ακόμη, και ρίχνουμε το μισό Μίριν και Ξϋδι Καστανού Ρυζιού και συνεχίζουμε άλλα 3 λεπτά.

Όλη αυτή την ώρα το μίγμα πρέπει να είναι σχετικά στεγνό και να ανακατεύουμε συνεχώς.

Βήμα 4

Έπεται το λάχανο και ελάχιστο ακόμη αλάτι. Εδώ αντί για νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο Μίριν και Ξύδι Καστανού Ρυζιού και ανακατεύουμε έντονα να αναμιχθούν τα αρώματα.
Καρυκεύουμε με το Ταμάρι και διορθώνουμε σε γεύση, προσθέτοντας όσο θέλουμε με προσοχή μην μας βγει πολύ αλμυρό!

Βήμα 5

Αν θέλουμε, καρυκεύουμε με χυμό τζίντζερ, για πικάντικη γεύση. Αν θέλουμε να τα κάνουμε σάλτσα για ζυμαρικά ή συνοδεία δημητριακών, μπορούμε να αραιώσουμε σε ½ κούπα ζωμό λαχανικών ή σκέτο νερό, ½ κουταλάκι Κούζου και να περιχύσουμε το μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε τα μοναδικά αρώματα του Ξυδιού και την φυσική γλυκάδα του Μίριν, μαζί με το βάθος της γεύσης και του χρώματος του Ταμάρι.
Τέλειος γευστικός συνδυασμός στο εορταστικό τραπέζι, ότι και να σερβίρετε…

Καλή απόλαυση!

Παραλλαγές: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο λάχανο, για περισσότερο χρώμα, τότε θα πρέπει να το σωτάρετε ξεχωριστά με λίγο λάδι και αλάτι, και να το προσθέσετε στο τέλος, πριν τον χυμό τζίντζερ, ώστε να μην επηρεάσει χρωματικά το μίγμα και να κρατήσουν όλα τα υλικά το χρώμα τους.
Αντί (ή και μαζί) για καρότο, ψάξτε και βρείτε παστινάκι!

photography©Venthesikimi

1 ώρα

προετοιμασία

7 ημέρες

συντήρηση

16

κομμάτια

 

Ήρθε η ώρα για γλυκακι.

Brownies με σοκολάτα …και όχι μόνο.

Καλή απόλαυση!

ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ αλεύρι τ. 70%
  • 16γρ μπέικιν πάουντερ χωρίς αλουμίνιο
  • 200 ml ηλιέλαιο  
  • 400 γρ σιρόπι ρυζιού (ή σφένδαμου)
  • 800γρ Αμαζάκε
    (ή 800ml ρόφημα ρυζιού φυσικό ανακατεμένο με 3 κ.Σ. ρυζάλευρο)
  • 3 λουβιά φυσικής βανίλιας (σπόροι)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κ.Σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 60γρ κακάο
  • 40γρ σκόνη χαρουπιού
  • 150γρ καρύδια σπασμένα (1/8)
  • 100γρ κομμάτια μαύρης σοκολάτας ή σπασμένους καρπούς κακάο

Γλάσο

  • 10 κ.Σ. σιρόπι ρυζιού, 1 κ.Σ. σκόνη κακάο, 1 κ.Σ. ρυζάλευρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε λίγο Αμαζάκε και διαλύουμε σε αυτό το κακάο και το χαρούπι.
Μουλιάζουμε τον λιναρόσπορο σε 9 κ.Σ. νερό.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μαζί.
Σε άλλο ανακατεύουμε τα υγρά (ηλιέλαιο, σιρόπι, Αμαζάκε), μαζί με το μίγμα του κακάο και τον λιναρόσπορο και κτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ενσωματώνουμε με μία ξύλινη σπάτουλα.
Λαδώνουμε μία φόρμα κέικ και ρίχνουμε το μίγμα.

Βήμα 4

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Βήμα 5

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, θερμαίνοντας το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά και μόλις αραιώσει, ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.

Βήμα 6

Σβήνουμε τον φούρνο, απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια και βάζουμε πίσω στον ζεστό φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ πριν κόψουμε σε κομμάτια.

 

1 ώρα

προετοιμασία

πλήρες

γεύμα

4

μερίδες

Ινδονησιακή Σαλάτα GadoGado με φιλετάκια τέμπε και σάλτσα φυστικοβούτυρου

Από την περιγραφή φαίνεται μία περίπλοκη συνταγή, αλλά δεν πρέπει να σας φοβίζει!
Είναι πράγματι πολύ απλή και γρήγορη στην εκτέλεση και θα ανταμείψει εσάς και τους συνδαιτημόνες σας με την πλούσια γεύση και εντυπωσική εμφάνισή της. Όσο για την θρεπτικότητά της, μας παρέχει πλούτο βιταμινών, πρωτεΐνών, προβιοτικών βακτηρίων και φυτικών λιπαρών και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσεις ένα πλήρες γεύμα αν την συνοδεύσουμε με λίγο αναποφλοίωτο ρύζι μπασμάτι!

ΥΛΙΚΑ

Μαρινάδα:
  • 3 κ.Σ. Ταμάρι ONE Project
  • 3 κ.Σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.Σ. σιρόπι ρυζιού (ή σφενδάμου)
  • 2 κ.γ. σκόνη καπνιστής πάπρικας
  • ½ κούπα κρασί (ή μπύρα ή νερό)
Σάλτσα φυστικοβούτυρου:
  • 100γρ φυστικοβούτυρο απαλό
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.Σ. τριμμένο τζίντζερ
  • 3 κ.Σ. Μίριν ONE Project
  • 3 κ.Σ. Ταμάρι ONE Project
  • 3 κ.Σ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. σκόνη τσίλι
  • Λίγο ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
  • Ζωμό βραστών λαχανικών
Σαλάτα:
  • 2 κούπες φασολάκια κομμένα στα τρία
  • 2 κούπες κινέζικο λάχανο ή λευκό λάχανο
  • 1 κούπα καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 1 κούπα μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο
Μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο:
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
  • 2 κ.Σ. Ξύδι καστανού ρυζιού ONE Project
  • 1 κ.Σ. Ξύδι Ούμε ONE Project
  • 1 κ.Σ. Μίριν ONE Project
  • 2 κ.Σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.Σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.Σ. καβουρντισμένο σουσάμι, αναποφλοίωτο
  • Μία πρέζα αλάτι
Διακόσμηση
  • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και Φύκι Σούσι Νόρι ONE Project κομμένο σε λεπτές λωρίδες με το ψαλίδι, για διακόσμηση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο
Προετοιμάζουμε το κόκκινο λάχανο τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα ή και από το προηγούμενο βράδυ.
Σε βαθύ σκεύος (μπωλ) ανακατεύουμε το λάχανο με το αλάτι απαλά. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε. Αν το αφήσουμε από το βράδυ, καλό είναι να ανακατέψουμε 2-3 φορές ώστε να αναμιχθούν καλά τα αρώματα.

Βήμα 2

Τέμπε, βήμα 1ο
Κόβουμε το Τέμπε σε κομμάτια όχι πολύ λεπτά (τρίγωνα, μακρόστενα κα), μεγέθους όσο το μικρό μας δάκτυλο. Τα μουλιάζουμε στην μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες.

Βήμα 3

Σαλάτα
Ζεματάμε για 1-2 λεπτά τα καρότα και τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό. Τα αδειάζουμε σε σκεύος με κρύο νερό για να διατηρήσουν την τραγανάδα τους και αφήνουμε σε βαθύ σκεύος για την σαλάτα. Κόβουμε και ξεχωρίσουμε το φυλλώδες από το σκληρό μέρος στα φύλλα του κινέζικου λάχανού. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και προσθέτουμε στο σκεύος της σαλάτας, ενώ το στέλεχος το βουτάμε στο βραστό νερό και στραγγίζουμε μετά από 10-15”, κρατώντας λίγο από το ζουμί. Προσθέτουμε το στέλεχος του λάχανου στην υπόλοιπη σαλάτα.

Βήμα 4

Τέμπε, βήμα 2ο
Βγάζουμε από την μαρινάδα, και τηγανίζουμε σε λίγο σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο, μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές από 2-3 λεπτά. Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 5

Σάλτσα φυστικοβούτυρου
Τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο στο λάδι, να ροδίσει, μαζί με λίγους κόκκους αλάτι. Προσθέτουμε τη σκόνη τσίλι και το τζίντζερ για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να αναμιχθούν. Διορθώνουμε με ζωμό λαχανικών για την ρευστότητα, καθώς και με Μίριν – λεμόνι για την γεύση. Η σάλτσα χρειάζεται να είναι αρκετά ρευστή για να αναμιχθούν τα υλικά όμορφα, αλλά όχι υδαρής.

Βήμα 6

Τελικό στάδιο
Αναμιγνύουμε το Τέμπε και την σάλτσα στο σκεύος. Σερβίρουμε το μίγμα στα πιάτα, βάζοντας μία ποσότητα κόκκινου λάχανου από πάνω και διακοσμούμε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεπτές λωρίδες από φύκι  Σούσι Νόρι.

 

Κλαμπ Σάντουιτς με καπνιστό φιλέτο τέμπε …γιάμ γιάμ..!

(Συνταγή από το γεύμα που προσφέραμε στο Σεμινάριο του Wellday με τον Fransisco Varatojo :Macrobiotics, Cancer and lifestyle diseases” στις 18/9/2016).

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
  • 12 φέτες ψωμί τοστ ολικής άλεσης
  • 1 πακέτο Τέμπε (300γρ)
  • Μουστάρδα (χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά)
  • Ρόκα
  • Μαρούλι/άισμπεργκ/κόκκινη λόλα
  • Αγγουράκι τουρσί ή φρέσκο
  • Πέστο μαϊντανού (εμείς το κάναμε με φύλλα Shiso!)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1 Πέστο μαϊντανού: Καβουρντίζουμε 50γρ κουκουνάρι. Bάζουμε στο μπλέντερ τα υλικά (1 μάτσο μαϊντανό, κουκουνάρι, ½ κούπα ελαιόλαδο, 3-4 κ.Σ. βαλσαμικό ξύδι, 2 κ.Σ. Λευκό Γλυκό Μίσο ONE Project, 1 κ.Σ. διατροφική μαγιά, 2 σκελίδες σκόρδο ή 2 κ.Σ. σκόνη σκόρδου, 1 μικρό κρεμμύδι, 2 κρεμμυδάκια). Χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα και διορθώνουμε με ελαιόλαδο, Μίσο, ξύδι.
Βήμα 2 Τέμπε: Κόβουμε το Τέμπε εγκάρσια σε 4 λεπτές φέτες και μετά κάθετα στη μέση, δημιουργώντας έτσι 8 πλατιά κομμάτια. Το μαγειρεύουμε στον ατμό για 10 λεπτά. Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 2 ώρες (καλύτερα αποβραδίς) σε μίγμα με αναλογία: ½ κούπα νερό, 1/4 κούπα σάλτσα Ταμάρι ONE Project, 3 κ.Σ. Μίριν ONE Project, 3 κ.Σ. Ξύδι Καστανού ρυζιού ONE Project, 1 κ.Σ. σκόνη καπνιστής πιπεριάς, 1 κ.Σ. σκόνη σκόρδου.
Βήμα 3

Στεγνώνουμε το Τέμπε σε απορροφητικό χαρτί και από τις δύο πλευρές.
Τηγανίζουμε τα φιλέτα του Τέμπε σε τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο, 1-2 λεπτά κάθε πλευρά, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Εναλλακτικά μπορούμε:

  1. Να τα λαδώσουμε και να τα ψήσουμε στην ψηστιέρα για 2-3 λεπτά.
  2. Αντί για ατμό να τα τηγανίσουμε και μετά να τα μαγειρέψουμε στην μαρινάδα για 10 λεπτά. Θα γίνουν πιο μαλακά αντί για τραγανά.
Βήμα 4

Τραγανίζουμε λίγο το ψωμί σε τοστιέρα, ίσα να πάρει χρώμα.

Βήμα 5

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσινο μέρος του κάθε φύλλου του άισμπεργκ σε κομμάτια να χωράνε στο ψωμί. Κόβουμε το αγγουράκι σε φέτες.

 ΣΥΝΘΕΣΗ

Αλείφουμε μία φέτα ψωμί με το πέστο, βάζουμε πάνω το άισμπεργκ, μία φέτα Τέμπε. Αλείφουμε άλλη μία φέτα με πέστο και τη βάζουμε πάνω στο Τέμπε. Στην άλλη πλευρά αλείφουμε αρκετή μουστάρδα, βάζουμε μπόλικη ρόκα, άλλη μία φέτα Τέμπε, αγγουράκι τουρσί και καλύπτουμε με την άλλη φέτα ψωμί που έχουμε αλείψει επίσης με μουστάρδα. Κόβουμε διαγώνια σε 2 ή 4 κομμάτια. Ενώνουμε κάθε μέρος με οδοντογλυφίδα και έτοιμο!

Δοκιμάστε μαζί με μαριναρισμένη σαλάτα, λίγο καστανό ρύζι και Τεμπούρα λαχανικών.

Καλή απόλαυση!

Πως φτιάνουμε σούσι, βήμα βήμα …και προτάσεις για κάποιες παραλλαγές.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ρολά σούσι)
  • 1 sushi mat
  • 2 φύλλα Σούσι Νόρι
  • 1/2 κούπα καστανό ρύζι
  • 2-3 κουτ. σούπας Ξύδι Σούσι
  • Μία πρέζα αλάτι

Προτάσεις γέμισης:
• καρότο + αγγουράκι + φύλλα ρόκας
• αβοκάντο + καρότο + κρεμμυδάκι + καβουρντισμένα αμύγδαλα
• μανιτάρια σιίτακε + ντάικον + πιπεριά σωτέ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1 Πλένουμε καλά το ρύζι και το μουλιάζουμε σε 1 κούπα νερό (αναλογία 1:2), για μερικές ώρες ή από βραδύς. Το μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά μαζί με το αλάτι. Σβήνουμε και μετά από σε 10 λεπτά αναμιγνύουμε απαλά με το Ξύδι Σούσι. Αφήνουμε να κρυώσει σε ένα βαθύ πιάτο.
Βήμα 2 Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα. Κόβουμε το αγγουράκι και το καρότο σε μακριές. λεπτές λωρίδες. Αφαιρούμε τα σπόρια από το αγγουράκι. Βράζουμε το καρότο σε αλατισμένο νερό που βράζει για ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Στεγνώνουμε σε πετσέτα.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Τοποθετούμε στο sushi mat, ένα φύλλο Νόρι, με τη γυαλιστερή επιφάνεια κάτω.
Βήμα 2 Βρέχουμε τα χέρια μας ή ένα κουτάλι και απλώνουμε μία λεπτή στρώση ρυζιού το ρύζι στο φύλλο Νόρι, σε μία λεπτή στρώση, αφήνοντας ακάλυπτη, μία λεπτή λωρίδα στην κορυφή. Απλώνουμε στο μέσο του ρυζιού τα λαχανικά. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία γραμμή λίγο μουστάρδας ή άλλου καρυκεύματος ή ψιλοκομμένο Ουμεμπόσι ONE Project, για επιπλέον γεύση. (SUSHI 1)
Βήμα 3 Σηκώνουμε το sushi mat από τη μία πλευρά (προς εμάς). (SUSHI 2)
Βήμα 4 Διπλώνουμε αργά, το sushi mat προς τα εμπρός, κρατώντας τη γέμιση. (SUSHI 3)
Βήμα 5 Τυλίγουμε το σούσι σιγά-σιγά, φέρνοντας τη μία πλευρά του φυκιού προς την άλλη. (SUSHI 4)
Βήμα 6 Ανασηκώνουμε το sushi mat ελαφρά, και πιέζουμε απαλά ώστε να σφίξουμε τη γέμιση. (SUSHI 5)
Βήμα 7 Συνεχίζουμε το στρίψιμο μέχρι να διπλωθεί εντελώς το ρολλό, Τότε Το διπλώνουμε μέσα στο sushi mat και πιέζουμε ελαφρά για να κλείσει καλά. (SUSHI 6)
Βήμα 8 Ανοίγουμε το sushi mat , αν έχει βγει γέμιση τη βάζουμε πίσω με τα δάκτυλά μας και τοποθετούμε το σούσι με το κλείσιμο ν’ ακουμπάει κάτω. (SUSHI 7)
Βήμα 9 Βρέχουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε σε κομμάτια. (SUSHI 8)
Βήμα 10 Σερβίρουμε με Σάλτσα Σόγιας ή σάλτσα wasabi, χυμό τζίντζερ κοκ.

 

Όπου SUSHI 1-8 δείτε τις αντίστοιχες εικονογραφήσεις:

Φτιάξτε σούσι για την εργασία, εκδρομή ή και για όποιο γεύμα θέλετε κάτι, γευστικό, πολύ θρεπτικό και ξεχωριστό. Μην απογοητευθείτε αν τις πρώτες φορές δεν καταφέρετε να τυλίξετε ικανοποιητικά το σούσι. Επιμείνετε και θα δείτε ότι σύντομα θα καταφέρνετε να φτιάχνετε πολύ όμορφα, και αισθητικά, ρολά σούσι.

Θρεπτικά στοιχεία:
Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Η κυρία Ρούλα, βιοπαραγωγός, στην αγορά, μας έδωσε σαν δώρο ένα “μπουκέτο” με φρέσκες ανοιξιάτικες πρασινάδες – φρέσκο σκόρδο, σέλερυ, μαραθόριζα, άνηθο.

Τα έκοψα όλα και τα σώταρα γρήγορα σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας λίγη Σάλτσα Σόγια και Μίριν. Πρόσθεσα μία χούφτα κάσιους, ψιλοκομμένο ξύσμα από ένα λεμόνι και μαγειρεμένο καστανό ρύζι που είχε περισσέψει από προηγούμενο γεύμα. Λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και ….έτοιμο!

Ανοιξιάτικα μαυρομάτικα με χόρτα

Μια πολυ-αγαπημένη απλή συνταγή… 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (μην ξεχάσετε να βάλετε ένα κομμάτι Κόμπου στο βράσιμο και όχι αλάτι)
  • 2 κούπες κομμένα πράσινα χορταρικά (κρεμμυδάκια ή βρασμένα χόρτα / kale / σέσκουλα, μυρώνιαή συνδυασμό τους)
  • 1 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας Σάλτσα Σόγιας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα πράσινα λαχανικά της επιλογής σας.
Βήμα 2 Σωτάρετε για ένα λεπτό.
Βήμα 3 Προσθέστε τα μαγειρεμένα φασόλια και την Σάλτσα Σόγιας και σωτάρετε για λίγα ακόμη λεπτά.
Βήμα 4 Βγάλτε από την φωτιά, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 5 Αν επιθυμείτε, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού κατά το σερβίρισμα.

 

X