Το Χιζίκι είναι ένα σκούρο καφέ βρώσιμο φύκι, που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνική γαστρονομία εδώ και αιώνες. Προσφέρει μοναδικό χρώμα και άρωμα μαγειρεμένο ως συνοδευτικό πιάτο.
Από τις πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο στον πλανήτη, ενώ το ασβέστιο που περιέχει είναι εώς 14 φορές περισσότερο από την ίδια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος. Το Χιζίκι είναι επίσης πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και άλλα μέταλλα (μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, μολυβδένιο κα).
Συνολικά περιέχει 34% μετάλλων στην σύνθεσή του!
Μία θρεπτική τροφή που βοηθά ενάντια στην αναιμία, διατηρεί όμορφο το δέρμα και τα μαλλιά!
Περιέχει επίσης εξαιρετικά επωφελείς θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των θειωδών πολυσακχαριτών που παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντι-ιικά και καρδιαγγειακά οφέλη.
Τα φύκια Χιζίκι χρειάζονται μούλιασμα για τουλάχιστον μία ώρα. Απορροφούν περίπου 5 φορές το βάρος τους, άρα χρειάζεται να βάλουμε 5 φορές σε όγκο νερό.
Το νερό από το μούλιασμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς, σούπες ή στο μαγείρεμα οσπρίων.
Μαγειρέψτε τα σε νερό για 30 λεπτά, προσθέστε Μίριν Ρυζιού και ΝΑΜΑ Σάλτσα Σόγιας ή Αυθεντικό Ταμάρι και συνεχίστε άλλα 10 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά όπως καρότο, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, ρέβα κα για να δώσετε περισσότερη γεύση και να γαρνίρετε με καβουρντισμένους σπόρους σησαμιού.
Συνοδεύει άριστα κύρια πιάτα με δημητριακά και όσπρια και δίνει εντυπωσιακό "μαύρο" χρώμα στο πιάτο.