Το Μότσι, παράγεται από γλυκό κολλώδες ρύζι (mochi rice) που μαγειρεύεται στον ατμό, και κατόπιν σφυροκοπείται μέχρι να γίνει σαν ζυμάρι, το οποίο και τοποθετείται σε καλούπια για αποξηρανθεί και να γίνει σαν μία συμπαγή μπάρα.
Αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό στην καθημερινή ζωή αλλά και σε τελετές και έθιμα της Ιαπωνικής κουλτούρας. Αν και ξεκίνησε ως αποκλειστικό προνόμιο των ευγενών, με τους αιώνες έγινε ένα δημοφιλές έδεσμα για όλους.Λόγω της διαδικασίας «σφυροκοπήματος», το Μότσι γίνεται πιο πυκνό από το –απλά μαγειρεμένο στον ατμό- ρύζι. Έτσι παρέχει περίπου 1,3 περισσότερη ενεργειακή αξία από το ρύζι. Είναι εύπεπτο και περιέχει (λόγω του ρυζιού) Φυτίνη, που προστατεύει από καρκίνο, λιπώδη διήθηση του ήπατος, αρτηριοσκλήρωση και λιθίαση, ενώ είναι υψηλό σε διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα.
Στην Ιαπωνική λαογραφία και λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται ως γαλακταγωγό κι ενισχυτικό για εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, ενώ ενισχύει τον οργανισμό σε ασθένειες, αναιμία και αδυναμία.
Λόγω της υφής που παίρνει όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ας αντικατάσταστο για κρέμα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες, αφού λιώνει και δίνει μία πολύ πλούσια και κρεμώδη υφή. Επίσης αποτελεί ένα δυναμωτικό πρόχειρο γεύμα (σνακ) αν ζεσταθεί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο, με ελάχιστο λάδι, ώσπου να φουσκώσει και μετά περιχυθεί με σιρόπι ρυζιού ή λίγη Σάλτσα Σόγιας ONE Project, ανάλογα αν θέλουμε γλυκιά ή αλμυρή γεύση.