Το φύκι Κόμπου (ιαπωνικά), ανήκει στην οικογένεια των Κελπιών (kelp), και είναι ευρέως διαδεδομένο στην Άπω Ανατολή, και ιδιαίτερα στην Ιαπωνική, όπου είναι ένα από τα τρία βασικά συστατικά του dashi, του ζωμού δηλαδή που χρησιμοποιείται ως βάση για πολλές παρασκευές..
Πλέον χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες, λόγω της ιδιότητάς του να νοστιμίζει τα φαγητά και
ΤΟ Κόμπου περιέχει Γλουτανικό οξύ, ένα αμινοξύ που διαμορφώνει την γεύση Ουμάμι κι γι΄αυτό χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, καθώς και έζυμα που βοηθούν στην μείωση του φαινομένου του τυμπανισμού, βοηθώντας στην διάσπαση του αμύλου στα όσπρια και άλλες τροφές (γι' αυτό και βάζουμε ένα μικρό κομμάτι στα όσπρια!).
Πλούσιο σε βιταμίνες (Α, Β, C, E, K), Ω3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά (όπως όλα τα φύκια...), μέταλλα (ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο), ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα σε ιώδιο, γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση από άτομα που πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη του εν λόγω ιχνοστοιχείου.
Λόγω του θρεπτικού του προφίλ, το Κόμπου είναι ένα τρόφιμο που αξίζει να ενσωματώσουμε στην μαγειρική μας.
Εν τούτοις, καλό είναι να συμβουλευτούμε την/τον διατροφολόγο μας, σε περίπτωση που λαμβάνουμε αντιπηκτική αγωγή ή έχουμε προβλήματα θυρεοειδή.
Συνήθως το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή, και έτσι χρειάζεται να το μουλιάσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε. χρησιμοποιήστε 2-3 εκ. στο μαγείρεμα οσπρίων, ρυζιού, σε ζωμούς και σούπες, αλλά και σε σάλτσες μαγειρεμένες (ντομάτας, πιπεριάς κα), ενώ θα απογειώσει φαγητά κατσαρόλας που μαγειρεύονται για αρκετή ώρα.
Αφού το χρησιμοποιήσετε για περίπου 20 λεπτά στην συνταγή σας, φυλάξτε το για να το χρησιμοποιήσετε ξανά σε άλλη συνταγή.
Μπορείτε επίσης, μετά την πρώτη ή δεύτερη χρήση του, να το κόψετε σε λεπτές λωρίδες και να το μαγειρέψετε με ΝΑΜΑ Σάλτσα Σόγιας και Μίριν Παραδοσιακό, για ένα τέλειο συνοδευτικό και θρεπτικό έδεσμα
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τσάι, βράζοντάς το για λίγα λεπτά και να το πιείτε. Βοηθά στην ενδυνάμωση του αίματος και την καλύτερη νοητική λειτουργία