Άρθρα

ΠΑΝ-ΑΓΑΘΟΝ_Cooking-demo_23052015

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η χορτοφαγία στα νόστιμά της!

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 12:00-15:00 μμ
στoν υπαίθριο χώρο του Παν Aγαθόν, στο Χαλάνδρι!

Η Μεσογειακή και η Ιαπωνική κουζίνα, φημίζονται παγκοσμίως ως μοντέλα διατροφής που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, καθώς και για τις ξεχωριστές γεύσεις του..

Η σύγχρονη Μακροβιοτική διατροφή, όπως την ασκούμε στην Ελλάδα, παντρεύει αυτές τις δύο παραδόσεις, με αποτέλεσμα, μοναδικές γεύσεις και αρώματα, αλλά και ιδιαίτερα ευεργετικό για τη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία!

Ο Ιπποκράτης, υποστήριζε ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας, και ότι οι ασθένειες ξεκινούν από τα έντερά μας. Η Μακροβιοτική, δίνει έμφαση στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, με τη χρήση προβιοτικών τροφών (Μίσο, σάλτσα σόγιας, ουμεμπόσι κα) και την ορθή χρήση τους σε ποικιλία συνταγών.

Ελάτε να μάθετε:

  1. – θεραπευτικές συνταγές, από την κουζίνα μας
  2. – νόστιμες παραλλαγές της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής
  3. – ορθή χρήση των θεραπευτικών Μακροβιοτικών τροφίμων

Ανακαλύψτε:

  • – τα ποιοτικά Μακροβιοτικά προϊόντα ΟΝΕ Project και την ορθή χρήση τους
  • – πώς να αντικαθιστούμε ζωικές τροφές με φυτικές
  • – κριτήρια επιλογών των τροφών, για ζωή χωρίς στρες, με υγεία και χαρά

Κερδίστε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Μακροβιοτική.
Τη διατροφή των αστέρων του Χόλλυγουντ, αλλά και των μοναχών Ζεν.

Πληροφορίες
ΠανΑγαθόν

Γρηγ. Γυφτοπούλου 14, Χαλάνδρι
Τηλ.: 211-7004522
Email: info@panagathon.gr

Όπως είναι κοινώς αποδεκτό στη Μακροβιοτική Σκέψη, το φαγητό μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε σωματικά κύτταρα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, πρώτα μετασχηματίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια και εν συνεχεία σε σωματικά κύτταρα. Η γνωστή φράση «Ότι τρως είσαι…» έχει ρίζες σε αρχαίες φιλοσοφίες, από τον Ιπποκράτη μέχρι την Από Ανατολή.

Σε γενικές γραμμές, η σχέση της υγείας και της ασθένειας κυβερνάται από την ισορροπία των ποιοτήτων Γιν και Γιανγκ στη ζωή μας και στο σώμα μας. Η πρώτη και βασική αιτία ασθένειας είναι η χαμηλή ποιότητα αίματος, η οποία προέρχεται από φτωχή και ανισόρροπη διατροφή.
Η εξέλιξη της ασθένειας ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά:
Από το φαγητό στο αίμα και μετά στα κύτταρα.

Βάσει αυτής της λογικής παρατηρούνται 7 βασικά στάδια: 

1

Το πρώτο στάδιο της ασθένειας είναι η κούραση ως αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης πολλών γλυκών τροφών και της έλλειψης ηρεμίας και σταθερότητας στις συνθήκες διαβίωσης.

 

2

Το δεύτερο στάδιο της ασθένειας είναι ο πόνος. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, η οποία εμποδίζει την επαρκή παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή κάποια τριχοειδή αγγεία έχουν φράξει ή σπάσει. Μια από τις πιο άμεσες ενδείξεις των παραπάνω είναι ο πόνος στο στήθος όταν τα τριχοειδή αγγεία της καρδιακής στεφάνης έχουν φράξει και δεν φτάνει αρκετό αίμα στα κύτταρα του ιστού της καρδιάς. Όποτε τα κύτταρα δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, νιώθουμε πόνο.

 

3

Το τρίτο στάδιο είναι οι μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό το στάδιο είναι αποτέλεσμα της υπέρμετρα Γιν-ποιότητας των υγρών του σώματος, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκαντικών, φρούτων, μπαχαρικών, αλκοόλ, τοξικών φαρμάκων και ναρκωτικών, τυποποιημένων και ραφιναρισμένων τροφών. Ο έρπητας και το AIDS είναι μια προχωρημένη μορφή αυτού του σταδίου ασθένειας. Τα κύτταρα περιβάλλονται από τα μεσοκυττάρια υγρά, που μοιάζουν πολύ με το νερά του ωκεανού. Αυτά τα υγρά πρέπει να είναι πάντα αλκαλικά και ελαφρώς αλμυρά, όπως τα νερά του ωκεανού. Εάν αυτά τα υγρά γίνουν γλυκά (Γιν), η υγεία των κυττάρων θα αρχίσει να φθίνει λόγο της αύξησης βακτηρίων (τα οποία ευδοκιμούν σε γλυκό-όξινο περιβάλλον). Η παραπάνω αποτελεί μια απλουστευμένη εξήγηση του τι είναι μεταδοτικές ασθένειες.

 

4

Το τέταρτο στάδιο είναι η αδυναμία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει την έκκριση ορμονών και τις λειτουργίες των οργάνων. Αυτό το στάδιο ακολουθεί μετά από την συνεχή υποβάθμιση των πρώτων 3 σταδίων. Συνεχίζοντας να τρώει κάποιος ακατάσχετα γλυκές τροφές, ζωικά προϊόντα και λιπαρά, δημιουργεί όξινο περιβάλλον μέσα στο σώμα (σωματικά υγρά). Κατά συνέπεια, επιβραδύνονται οι λειτουργίες των νευρικών κυττάρων και η έκκριση των ορμονών. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα με τον θυρεοειδή, το πάγκρεας και τα νεφρά/επινεφρίδια. Όταν η έκκρισης των ορμονών είναι διαταραγμένη, τότε διαταράσσεται και η λειτουργία των οργάνων. Τα παραπάνω μπορούν επίσης να προκληθούν από κάποιο ατύχημα που προκάλεσε βλάβη στη σπονδυλική στήλη, εμποδίζοντας έτσι τα νευρικά ερεθίσματα των οργάνων.

 

5

Το πέμπτο στάδιο είναι η ασθένεια των κυττάρων και των οργάνων – καρκίνος. Το αίμα μας πρέπει να είναι αλκαλικό (το αντίθετο του όξινου), με pH συνήθως γύρω στα 7.4. Αυτό το επίπεδο οξύτητας διατηρείται με συνέπεια και ακρίβεια με την ομαλή λειτουργία των οργάνων, ειδικά των νεφρών, τα οποία φιλτράρουν τα πλεονάζοντα οξέα. Όταν τα νεφρά αποδυναμωθούν το αίμα αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο αλκαλικό. Εάν το pH φτάσει 6.9, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Όμως, μεταξύ pH 6.9 και pH 7.0 τα κύτταρα, αντί να πεθάνουν, αρχίζουν και αλλάζουν τη γονιδιακή τους δομή ώστε να επιβιώσουν στο όξινο περιβάλλον. Αυτή είναι η αρχή των καρκινικών κυττάρων. Ο κυρίαρχος λόγος αυτής της όξυνσης είναι τα συνθετικά χημικά στις τροφές όπως οι αρωματικές ύλες, τα συντηρητικά, χρώματα, μαλακτικά και άλλα. Κάποια από αυτά είναι γνωστά καρκινογόνα. Ακόμη και αυτά που ονομάζονται «ασφαλή» χημικά, μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα όταν ενωθούν με άλλα «ασφαλή» χημικά. Οπότε, στην μακροβιοτική πρακτική συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι τροφές που περιέχουν τέτοιου είδους χημικά. Ειδικά οι καρκινοπαθείς ασθενείς.   

 

6

Το έκτο στάδιο είναι ψυχολογικό. Κάποιος που παραπονιέται συχνά, ανήκει σε αυτή την ομάδα (συναισθηματικά προβλήματα, σχιζοφρένια, νευρασθένεια κλπ.). Αυτή η ψυχολογική κατάσταση προκαλείται από την ανισορροπία των φυσιολογικών/σωματικών καταστάσεων που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, ή είναι απλά αποτέλεσμα ανάγωγης παιδικής ηλικίας και ανεπαρκούς οικογενειακής εκπαίδευσης.

 

7

Το έβδομο στάδιο είναι πνευματικό. Περιγράφεται ως μια κατάσταση έλλειψης ευγνωμοσύνης για τη ζωή, μη-εκτίμησης και μη-πίστης στην τάξη που υπάρχει Σύμπαν.

Αυτός ο κύκλος των 7 Σταδίων θα μπορούσαμε να πούμε ότι αρχίζει/πηγάζει από το έβδομο στάδιο (το Πνευματικό) και μεταφέρεται/υλοποιείται στο Φυσικό Πεδίο.

Η ζωή είναι ένα αξιοθαύμαστο φαινόμενο. Ειδικά στις μέρες μας όπου οι αξίες των ανθρώπων έχουν διαφθαρεί και η φυσική ροή έχει διαταραχθεί.

Η έλλειψη εκτίμησης του θαύματος της ζωής είναι η πιο βαθειά αρρώστια από όλες. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μακροβιοτική πρακτική και καταφέρνουν να καταλαγιάσουν πόνους που τους ταλαιπωρούν χρόνια, με το να διατηρούν απλά μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Κάποιοι από αυτούς όμως, δεν εκτιμούν αυτό που έλαβαν μέσα από την καλή διατροφή και με το που φύγουν οι πόνοι ξαναπέφτουν στην φτωχή διατροφή.

Αυτή η νοοτροπία είναι η ασθένεια του έβδομου σταδίου. 

Όπως αναφέρει ο Herman Aihara για τα παραπάνω, ένα άτομο το οποίο τρέφει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη ζωή μπορεί να θεραπεύσει εύκολα όλες τις ασθένειες, ακόμη και τον καρκίνο. 

Υγεία σε όλους. 

Ο Herman Aihara και ο George Oshawa ήταν δυο από τους εδραιωτές της Μακροβιοτικής Σκέψης στην Δύση του περασμένου αιώνα.

Σπούδασαν, έγραψαν βιβλία και αφοσίωσαν την ζωή τους στο να δείξουν στον κόσμο πως μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και τη ζωή τους, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της μακροβιοτικής. Τα παραπάνω είναι βασισμένα σε αποσπάσματα από το βιβλίο ‘Basic Macrobiotics’ του Herman Aihara. 

Basic Macrobiotics | by Herman Aihara | Revised edition 1998

Γλυκά που δεν θυμίζουν αμαρτία, αλλά παράδεισο! 

Και ποιος δεν έχει αναζητήσει ένα “γλυκάκι”, είτε σε εορταστικό τραπέζι, είτε για μία απλή καθημερινή περίσταση…
Πολλοί όμως βλέπουν ενοχικά τα γλυκά, λόγω της ζάχαρης, των λιπαρών, των γαλακτοκομικών κοκ. Η σύγχρονη Μακροβιοτική προσέγγιση, παρέχει μία ολοκληρωμένη πρόταση για ένα υγιεινό αλλά και νόστιμο τρόπο διατροφής. Από αυτόν δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά, μια και η Μακροβιοτική διατροφή στηρίζεται στη χρήση και των 5 γεύσεων.

Η γλυκιά γεύση, θα εξερευνηθεί εκτενέστερα στο εργαστήριο αυτό, είτε με τη μορφή επιδορπίου, είτε ως καθημερινό σνακ, ρόφημα ή άλλο προϊόν που αντικαθιστά τα ως τώρα υλικά που χρησιμοποιούσαμε, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας. Τέλεια γλυκά, χωρίς ζάχαρη, γαλακτοκομικά, βούτυρα, κορεσμένα λιπαρά κοκ. 

Στο εργαστήριο αυτό, θα μάθουμε ποια υλικά να αντικαθιστούμε για πιο υγιεινή μαγειρική και ζαχαροπλαστική, η οποία βασίζεται στην απόλυτη χορτοφαγία (vegan). Πώς να τα εφαρμόζουμε σε «κλασσικές» συνταγές και θα μάθουμε να παρασκευάζουμε εύκολα και απλά, νόστιμα γλυκά για κάθε περίσταση, καθημερινή ή επίσημη. 

ΜΕΝΟΥ

  • Λαχταριστά μπαλάκια σπόρων με σιρόπι δημητριακών.
  • Vegan τάρτα κρέμας (cheesecake) με βάση μπισκότο βρώμης.
  • Zεστό ρόφημα κρέμας ρυζιού (αμασάκε).
  • Brownies.
  • Παραλλαγές για μελομακάρονα και βασιλόπιτα σε vegan έκδοχή.
  • Συμβουλές για μετατροπή κλασσικών συνταγών, χωρίς ζάχαρη και ζωικά υλικά.

ΥΛΙΚΑ ΕΚΠΛΗΞΗ

  • Αμασάκε: γλυκιά κρέμα ρυζιού, αντικαθιστά επάξια τα γαλακτοκομικά
  • Σιρόπι ρυζιού: αντί για ζάχαρη
  • Κρέμα Τόφου: αντί για κρέμα τυριού
  • Κρέμα αμυγδάλου: αντί για κρέμα ζαχαροπλαστικής

Μάθετε πως να μετατρέψετε τις κλασσικές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, σε πιο υγιεινές, αλλά πάντα νόστιμες! 

Ελάτε να σας γλυκάνουμε …υγιεινά & χορτοφαγικά!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗΣ ΓΛΥΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

@ Nahna Voice Center | Σάββατο 20 Δεκεμβρίου | 16:30

Διάρκεια: 2,5 ώρες
Κόστος: 35 ευρώ (με γευστική δοκιμή) 

Nahna Voice Center 
Αγίου Μελετίου 60
Αθήνα
www.nahnavoice.gr

[eventButton id=”8″]Online Κρατήσεις[/eventButton]

Η δράση της Ναττοκινάσης

Η Ναττοκινάση είναι ένα ένζυμο που μειώνει την δυνατότητα σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Αποτελεί ένα φυσικό συστατικό ενός τροφίμου σόγιας που λέγεται Νάττο. Το Νάττο είναι ένα υπερ-τρόφιμο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και τουλάχιστον 1000 χρόνια στην Ιαπωνική κουζίνα.
Αναφορές δείχνουν ότι οι Σαμουράι το χρησιμοποιούσαν καθημερινά, ενώ το έδιναν και στα άλογά τους για να αυξήσουν την  αντοχή και την ταχύτητά τους!

Το αντιθρομβωτικό θαύμα

Εάν τραυματιστούμε, τότε το σώμα παράγει ινωδογόνο (μία λευκή ινώδη ουσία-πρωτεΐνη) που «μαζεύει» ερυθρά αιμοσφαίρια, σχηματίζοντας θρόμβους που σταματάνε την αιμορραγία και βοηθάνε στην επούλωση του τραύματος. Αφού θεραπευθεί η περιοχή, το σώμα παράγει ένα ένζυμο την πλασμίνη, που διασπά την λευκή ινώδη πρωτεΐνη και εξαφανίζει τον θρόμβο.
Όσο μεγαλώνουμε όμως, το σώμα μας παράγει λιγότερη πλασμίνη και περισσότερο ινωδογόνο, με αποτέλεσμα τον πιο εύκολο σχηματισμό θρόμβων, αθηροματικών πλακών κοκ. Έτσι, η Ναττοκινάση αποτελεί μία λύση αφού δρα παρόμοια με την πλασμίνη, διαλύοντας τους θρόμβους.

Γενικά οφέλη

Κάνοντας το αίμα «πιο λεπτό», η Ναττοκινάση προστατεύει από συνθήκες που μπορεί να συμβάλουν σε ανακοπή, εγκεφαλικό, στηθάγχη, περιφερειακή αρτηριακή νόσο, βαθιά φλεβική θρόμβωση, αθηροσκλήρωση, υψηλή πίεση, αιμορροΐδες, κιρσούς, κακή κυκλοφορία.

Επίσης, μπορεί να ωφελήσει σε πόνους, ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ενδομητρίωση, ινομυώματα, μυϊκούς σπασμούς, υπογονιμότητα, καρκίνο, μπέρι-μπέρι (πολυνευρίτιδα).

Περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, χρειάζονται για την αξιολόγηση των παραπάνω χρήσεων, όσων αφορά την υγεία.

Αντενδείξεις

Ως αντιθρομβωτική ουσία, χρειάζεται προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα και όσους έχουν συχνές αιμορραγίες. Εφόσον τη λαμβάνουμε στη φυσική της μορφή, μέσω της τροφής μας, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες άλλες ανησυχίες. Ίσως έχει νόημα να μην καταναλώνουμε προϊόντα με Ναττοκινάση, μερικές ημέρες  πριν από κάποια επέμβαση (εγχείριση, οδοντιατρική θεραπεία κα).

Δοσολογία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία, όταν λαμβάνουμε Ναττοκινάση με τη μορφή τροφής.
Στο σπίτι, τρώμε 1 κουταλιά της σούπας Νάττο ανά ημέρα, ανά άτομο, 3-4 φορές την εβδομάδα.

Που βρίσκουμε Ναττοκινάση, στη φυσική της μορφή;

Το ένζυμο το βρίσκουμε στο Νάττο, ένα παραδοσιακό τρόφιμο της Ιαπωνικής γαστρονομίας.
Το Νάττο είναι προϊόν ζύμωσης από σόγια, έχει κολλώδη και γλοιώδη υφή, έντονο άρωμα και γεύση που μοιάζει λίγο με του τυριού Ροκφόρ (Roquefort). Η υφή και το άρωμά του, είναι απωθητικοί παράγοντες για πολλούς, και ελκυστικοί για άλλους, αλλά αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό για την υγεία μας, που αξίζει να βρείτε τον τρόπο καρύκευσής του, ώστε να σας αρέσει και να το καταναλώνεται συχνά.

Τι περιέχει το Νάττο

  1. Περίπου 1 δις ενεργά προβιοτικά βακτήρια ανά γραμμάριο Νάττο!

  2. Το ισχυρό θρομβολυτικό ένζυμο Ναττοκινάση.

  3. Βιταμίνη Κ2 (Μενακινόνη): απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος, την διατήρηση εύκαμπτων αγγείων, και την ρύθμιση του ασβεστίου σε αρτηρίες και οστά, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή και οστική υγεία (βλ. Οστεοπόρωση).

Οφέλη από το Νάττο

  • Προστασία από γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, δυσεντερία, διάρροια από αντιβιοτικά κα)

  • Μειώνει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις.

  • Αυξάνει κυτοκίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό έναντι βακτηριδιακών μολύνσεων, τραυματισμών, οστεοπόρωσης, καρκίνου κα

  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό.

  • Βοηθά στη μείωση της πίεσης.

Άλλα τρόφιμα σόγιας

Ενώ το Νάττο αποτελεί μία υπερ-τροφή για την υγεία μας, υπάρχουν πολλά ακόμη τρόφιμα, από σόγια. Όσα δεν έχουν υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης (βλ. γάλα σόγιας, κιμάς, κεμπάπ, τόφου, έλαιο, μίγματα με άλευρα σόγιας κοκ), δεν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να δημιουργούν προβλήματα πέψης και απορρόφησης συστατικών…

Η σόγια περιέχει φυτικό οξύ το οποίο δεσμεύει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (αντι-θρεπτικό) από άλλες τροφές, ενώ δεν διασπάται από το σώμα μας, κάνοντας τη σόγια δύσπεπτη, εκτός των άλλων.

Τα προϊόντα σόγιας, είναι ωφέλιμα όταν έχουν υποστεί ζύμωση, με ειδικούς μύκητες και βακτήρια, κάνοντας βιοδιαθέσιμα τα σπουδαία συστατικά της σόγιας.
Τέτοια τρόφιμα είναι:

  • Τέμπε, το παραδοσιακό ινδονησιακό τρόφιμο που είναι πιο θρεπτικό από το κρέας.
  • Μίσο, ίσως το πιο προβιοτικό τρόφιμο, από την Ιαπωνική παράδοση.
  • Σάλτσα σόγιας, παραδοσιακά παραγμένη χωρίς χημικά, ζάχαρη και άλλα επεξεργασμένα συστατικά.

Πως τρώμε το Νάττο

Στην αγαπημένη μας συνταγή, βάζουμε μία γερή δόση μουστάρδας, σάλτσας σόγιας, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μισό φύλλο φύκι Νόρι. Κάποιες φορές προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Αν δεν σας αρέσει στην αρχή, επιμείνετε! Σε 4-5 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης (1 κουταλιά της σούπας/ημέρα), θα δείτε ότι θ’ αρχίσετε να το συμπαθείτε και σύντομα θα το λατρέψετε…
Το σίγουρο είναι ότι αν «ακούσετε» το σώμα σας, θα καταλάβετε πόσο το ωφελεί, νιώθοντας το στομάχι σας να σας ευγνωμονεί…!

Ελπίζω να μπείτε κι εσείς στην ομάδα των λατρών του Νάττο και ν’ αποκομίσετε τα αναρίθμητα οφέλη του…

Η πιο συνηθισμένη απορία που έχει κάποιος όταν μαθαίνει για τη Μακροβιοτική διατροφή και τρόπο ζωής, είναι “και πως προσαρμόζω την καθημερινότητά μου; πως αλλάζω την ζωή μου, για να έχω τα οφέλη της Μακροβιοτικής;”

Συνήθως, οι απότομες αλλαγές τρομάζουν.

Γι’ αυτό προτείνουμε κάποια βασικά βήματα, για να ξεκινήσει κάποιος στο Μακροβιοτικό μονοπάτι.

Το μονοπάτι που μας κάνει όλους να ζούμε μ εχαμόγελο, υγεία και την αίσθηση της ελευθερίας.

Την αληθινή ελευθερία που μας δίνει η δύναμη του να επιλέγουμε εμείς πως να ζούμε και σε τι κατάσταση υγείας να είμαστε!

Προτροπές για Μακροβιοτικές αλλαγές:
  1. Μασάμε καλά την κάθε μπουκιά μας
    (30-50 φορές για αρχή, μέχρι να γίνει χυλός η τροφή στο στόμα).
  2. Ακολουθούμε το Πρότυπο Μακροβιοτικής Διατροφής
    (περισσότερα βλέπε ΕΔΩ).
  3. Αποφεύγουμε την υπερφαγία.
    Σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε πλήρεις περίπου 70-80%.
  4. Αποφεύγουμε τα ακραία (Γιν-Γιανγκ) τρόφιμα.
    (Ειδικά: Ζάχαρη, σολανοειδή, τροπικά φρούτα+λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας).
  5. Επαφή με τη φύση και καθημερινή άσκηση
    (γιόγκα, τάι τσι, κολύμβηση, περπάτημα στο βουνό ή έστω και λίγο περπάτημα στην πόλη!).
  6. Ξεκινάμε την ημέρα μας με μία ζεστή σούπα μίσο κι ένα χαρούμενο σκοπό στα χείλη μας!
    (Σούπα με Μίσο γιατί προετοιμάζουμε το σώμα μας με τα κατάλληλα ωφέλιμα βακτήρια κι ένζυμα για καλή πέψη,
    και ένα χαρούμενο τραγούδι γιατί θέτουμε τη διάθεσή μας σε θετική τροχιά).
  7. Μαγειρεύουμε σε γκάζι αντί για ηλεκτρικό-μικροκύματα(οι συχνότητες του ηλεκτρισμού διασπούν την μοριά δομή τροφής, κάνοντάς την πολύ Γιν,
    καταστρέφοντας τα συστατικά της. Στο γκάζι η τροφή είναι και πιο νόστιμη!)
  8. Για καλό, ξεκούραστο, ανανεωτικό ύπνο, τρώμε 3 ώρες πριν τον ύπνο και κοιμόμαστε πριν τις 11μμ.
  9. Αποφεύγουμε να ερχόμαστε σ’ επαφή με συνθετικές-χημικές ουσίες, συνθετικά ρούχα και καλλυντικά.
    Μειώνουμε την έκθεσή μας στην Η/Μ ακτινοβολία (κινητά-ασύρματα τηλέφωνα, τηλεόραση, Η/Υ κοκ).
    Έτσι αυξάνουμε την ένωσή μας με την συμπαντική και την γήινη ενέργεια
  10. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα φαινόμενα προερχόμαστε από την ίδια Θεία πηγή.
    Ευγνωμονούμε κι ευχαριστούμε το Σύμπαν για την κάθε νέα ημέρα της ζωής μας.

Ποιες είναι οι προβιοτικές τροφές

(προ +βιος = προάγουν τη ζωή)

Τα προβιοτικά τρόφιμα, είναι αυτά που περιέχουν  ζώντες μικροοργανισμούς (προβιοτικά), οι οποίοι όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμοι για την υγεία μας, αφού συμβάλλουν στη διατήρηση καλής βακτηριακής ισορροπίας στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Οι πιο κοινοί τύποι προβιοτικών βακτηρίων είναι οι Λακτοβάκιλοι και τα Μπιφιντοβακτήρια.

Τα ευεργετικά οφέλη τους στην υγεία μας, είναι:

  • Πρόληψη / καλύτερη αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ασθενειών (φλεγμονώδης ασθένεια εντέρου-IBD, νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, διάρροια, γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα, έλκη, λοιμώξεις, δυσκοιλιότητα κα).
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού (αλλεργίες, ουρογεννητικές μολύνσεις, χαμηλό ανοσοποιητικό, φλεγμονές, τροφικές δηλητηριάσεις, χρήση αντιβιοτικών κα).
  • Βελτίωση της εντερικής λειτουργίας (πέψη, απορρόφηση συστατικών).
  • Βελτίωση πολλών παραμέτρων (χοληστερόλη, διαβήτης, παχυσαρκία, ατοπικές ασθένειες, στοματική υγεία κλπ).
  • Καλύτερος μεταβολισμός (απορρόφηση ιχνοστοιχείων, παραγωγή βιταμινών, μεταβολισμός λιπιδίων κα).
  • Αντικαρκινική δράση.
  • Αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Πως δρουν

Τα προβιοτικά βακτήρια που συνθέτουν την εντερική χλωρίδα μας, είναι υπεύθυνα για τη ζύμωση (επεξεργασία) διαφόρων ουσιών από την τροφή μας ή τα γαστρικά υγρά, με αποτέλεσμα να παράγουν ωφέλιμα παραπροϊόντα για τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα μη ωφέλιμα που παράγουν τοξίνες.

Γιατί να τρώμε προβιοτικές τροφές

Τα ωφέλιμα βακτήρια που περιέχουν οι προβιοτικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, ασκούν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

  • Παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες
  • Ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια
  • Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προάγουν την πέψη και θρέψη στον οργανισμό

Η δόση μας!

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα μας.
Μία κουταλιά της σούπας πίκλες ή Mίσο σε κάθε γεύμα, μας παρέχουν αρκετά ωφέλιμα προβιοτικά βακτήρια για καλή υγεία. Προτείνουμε κυρίως τα φυτικά προβιοτικά τρόφιμα, για να αποφεύγουμε τις όποιες παρενέργειες από ζωικές τροφές ή αν είμαστε απολύτως χορτοφάγοι.

Φυτικά προβιοτικά τρόφιμα, είναι:

  • Πίκλες (χωρίς ξύδι): ενισχύουν την πέψη λόγω των λακτοβακτηρίων τους. Φτιάχνονται εύκολα με ριζώδη και υπέργεια λαχανικά όπως: καρότο, ρέβα, ραπάνι (daikon), αγγουράκι, κουνουπίδι, κρεμμύδι κα.

  • Ξυνολάχανο (χωρίς ζάχαρη): πλούσιο σε βιτ C, A, E, λακτοβάκιλους.

  • Μίσο (φυσικής ζύμωσης): προβιοτική Υπερτροφή, πλούσιο σε ένζυμα, λακτοβακτήρια, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ισοφλαβόνες κα. Περισσότερα ΕΔΩ.

  • Σάλτσα σόγιας και Ταμάρι (φυσικής ζύμωσης): περιέχει μεγάλο αριθμό λακτοβακίλων, ενζύμων, πρωτεΐνες, πολλά ιχνοστοιχεία κα. Περισσότερα ΕΔΩ.

  • Τέμπε: ο vegan ανταγωνιστής του κρέατος που το νικά σε θρεπτικά στοιχεία. Περισσότερα ΕΔΩ.
  • Ναττό: με 1 εκατομμύριο ενεργά βακτήρια ανά 10 γρ. Περισσότερα ΕΔΩ
X