Άρθρα

Επειδή η γεύση των εορτών είναι γλυκιά, θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβρη με προετοιμασία και δοκιμή συνταγών
που θα μας κάνουν να νιώσουμε πως το γλυκό είναι γιορτή από μόνο του! 
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα συζητήσουμε για την ανθρώπινη ανάγκη για γλυκό.
Θα μιλήσουμε για τις γλυκαντικές ουσίες, για τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης απλών υδατανθράκων σε μία vegan διατροφή
και θα ανακαλύψουμε πώς η Μακροβιοτική αντίληψη μας κατευθύνει σε επιλογές που ωφελούν τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους. 

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει το εργαστήριο “Μακροβιοτική και γλυκά”. 
Θα ανακαλύψουμε μαζί τη Μακροβιοτική πρόταση στις γλυκές γεύσεις και φυσικά θα γευτούμε ότι φτιάξουμε!

Ώρα προσέλευσης 14:40.
Θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης και σας ζητάμε να έρθετε λίγο νωρίτερα για την ολοκλήρωση των εγγραφών και την προετοιμασία.

Kόστος συμμετοχής
Mέχρι την Τρίτη 27  Νοεμβρίου: 34 ευρώ.
Εγγραφή για το (Α) σεμινάριο ΕΔΩ.

Κόστος και για τα δύο σεμινάρια (Α+B) “Beyond Veganism” : 60 ευρώ
Εγγραφή και για τα δύο σεμινάρια http://pages.news/BV1

Κανονική τιμή: 80 ευρώ (Α και Β)

Εγγραφές : http://pages.news/BV1

Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χαρακτηρίζονται συνήθως από… επιπλέον καταναλωτισμό, ο οποίος μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν οι vegan επιλογές είναι πάντα και κατάλληλες/ορθές/αποτελεσματικές, για καλύτερη υγεία, καθαρότερο περιβάλλον, λιγότερα απορρίματα, λιγότερη βία και εκμετάλλευση.

Το Beyond Veganism είναι δύο σεμινάρια τροφής και σκέψης για αυτούς που έχουν κάνει ή σκέφτονται να κάνουν, το βήμα προς μία περισσότερο vegan διατροφή. 
Στη vegan αναδυόμενη αγορά, που προσφέρει όλο και περισσότερες καταναλωτικές επιλογές:

  • Πώς Επιλέγουμε; 
  • Είναι όλες οι vegan επιλογές και ηθικές; 
  • Υπάρχουν ζώα που υποφέρουν από τις vegan επιλογές μας; 
  • Όταν υιοθετούμε συνήθειες εκτός εποχής πόσο βλάπτουμε τον εαυτό μας και το οικοσύστημα; 
  • Είναι ο εθισμός στην γλυκιά γεύση της χορτοφαγίας μία ηθικά ουδέτερη επιλογή; 
  • Είναι τελικά η Μακροβιοτική διατροφή η ενδεδειγμένη για τον άνθρωπο, τα ζώα και τον πλανήτη;

Ερευνούμε την τροφή πέρα από τα στενά όρια της διατροφικής ανάλυσης  (γιατί η τροφή δεν είναι μόνο πρωτεΐνες, βιταμίνες κοκ),
αλλά εμβαθύνουμε στην ενεργειακή υπόστασή της και πως αυτή μας επηρεάζει.

Με την ευκαιρία των εορτών, θα μάθουμε πως ένα εορταστικό γεύμα μπορεί να είναι φυτικής προέλευσης,
πολύ γευστικό, δυναμωτικό και ευπαρουσίαστο.
Και για γλυκά χωρίς ενδοιασμούς… θα μάθουμε πως παρόλη την έλλειψη ζάχαρης ή επεξεργασμένων υδατανθράκων
και με την χρήση κατάλληλων υλικών (λ.χ. σιρόπι ρυζιού, Αμαζάκε), θα νιώθουμε όμορφα και την επόμενη μέρα!

Όσο για το εορταστικό τραπέζι μας: η χρήση υπερτροφών (Τέμπε, Φιλέτο σταριού, Ναττό) και η πρωτότυπη επεξεργασία τους,
θα δώσει ένταση και νοστιμιά, καινοτομία και απόλαυση, χωρίς να … θυσιάσετε τίποτα!

Ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια Beyond Veganism.

Beyond Veganism (Α): Μακροβιοτική και γλυκά https://www.facebook.com/events/342749596519147/

Beyond Veganism (Β): Μακροβιοτική και γιορτινό τραπέζι https://www.facebook.com/events/1166284386868917/

Σας περιμένουμε για συζήτηση, μαγείρεμα και φαγητό.
Μην χάσετε και τα 2 αυτά σεμινάρια, στην μοναδική τιμή των 60€ (25% έκπτωση εφ’ όσον εγγραφείτε μέχρι και τις 27/11)!
Κανονικό κόστος: 80€

Εγγραφές http://pages.news/BV1

 

Επιτέλους, όχι άλλη σπανακόπιτα ως  κολατσιό!
Ένα σεμινάριο γι’ αυτούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του καθημερινού τους φαγητού, αλλά πάσχουν από έλλειψη χρόνου. 

Τι θα μάθουμε
Μαθαίνουμε να δημιουργούμε πλήρη χορτοφαγικά γεύματα (για το γραφείο, το σχολείο, την εκδρομή, το πάρτυ), θρεπτικά, χορταστικά και νόστιμα, με βάση την κατανόηση της τροφής από την σκοπιά της Μακροβιοτικής.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις γνώσεις μας, μετά από πολυετή, καθημερινή, προσωπική και επαγγελματική εμπειρία στην Μακροβιοτική διατροφή.  

Περιλαμβάνονται
Στο σεμινάριο θα γίνει:

  • θεωρητική παρουσίαση για τους λόγους και τα οφέλη  χρήσης, σημαντικών τροφικών ομάδων όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια
  • πρακτική παρουσίαση για συντήρηση και ποικιλία χρήσεων των παραπάνω τροφών
  • προετοιμασία όλων των γευμάτων της ημέρας σε 15 – 60 λεπτά
  • δημιουργία γεύματος  από το μηδέν σε ελάχιστο χρόνο
  • αναφορά σε νόστιμες και χρηστικές φυσικές τροφές, μακροχρόνιας φυσικής συντήρησης
  • παράθεση ιδεών για σνακ, πλήρη γεύματα, επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και γλυκάκια

Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, 4-7μμ
(προσέλευση 15´ νωρίτερα)

Που: Αίθουσα «Αείφαρον», Λεωχάρους 13, Α όροφος , Αθήνα
(κοντά στον σταθμό μετρό «Πανεπιστήμιο», πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος)

Πόσο: 30€
(χωρίς φόρους, με γευστική δοκιμή των συνταγών)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ 8/11/2018
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ.

Πληροφορίες/Συμμετοχές
ONE Project | Our Natural Evolution
Τ.: 699 440 5810
Email.: kali@oneproject.gr

Σημειώσεις:
Στην αίθουσα δεν φοράμε παπούτσια, ωφέλιμο είναι να φέρετε τετράδιο σημειώσεων, ελάτε τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα για την έγκαιρη εγγραφή σας και έναρξη του μαθήματος.

Ναι! Κάνουμε ένα πάρτυ και γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη για ανήσυχους vegan, χωρίς… θυσίες.
Και βέβαια, ένα καλό πάρτυ θέλει υπέροχο φαγητό! 
Σπέσιαλ παϊδάκια, σουβλάκια, κεφτεδάκια και τηγανιά, όλα vegan! Συνοδευτικά, σαλάτα, ποτά και γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη.

Έλα, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.
Να τσικνίσουμε με τον τρόπο μας, να μάθουμε περισσότερα για την σημασία της vegan διατροφής, να συζητήσουμε με ουσία, να μάθουμε συνταγές έκπληξη, να χορέψουμε, να γελάσουμε…

Ζούμε σε μία εποχή που πολλά έθιμα χρειάζονται αναθεώρηση, επειδή η υγεία μας τα έχει «παίξει», τα ζώα δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά, και ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο.
Ενημερώσου για το πρόγραμμα και κλείσε θέση έγκαιρα.

Επιλογή ανάμεσα σε δύο Μενού:

MENOY 1 ΜΕΝΟΥ 2

Παϊδάκια Σέιταν με BBQ σως

Ζουμερό σουβλάκι με Τέμπε και Τόφου

Κεφτεδάκια πολίτικα (με κιμά έκπληξη)

Κρασάτη τηγανιά πλευρώτους

Ριζότο μπασμάτι, με σταφίδες, κουκουνάρι, λαχανικά, κουρκουμά

Πολέντα φούρνου με κεχρί+κολοκύθα

Μαριναρισμένη φρέσκια σαλάτα (καρότο, ραπανάκι, ξυνολάχανο, ξυνόμηλο, σέλερυ)

Ποτό ποτήρι
Επιδόρπια

Πανακότα από κρέμα Αμαζάκε

Μους σοκολάτας από κρέμα ρεβυθιού

Ποτά
Κρασιά Χατζηβαρύτη, τσικουδιά Κρήτης, φρέσκια μπύρα

Για το καλωσόρισμα, σας περιμένει τζατζίκι και πιτούλες ολικής άλεσης!

Θα ανακοινωθεί σύντομα ένα πρόγραμμα ομιλιών, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων, ενώ το βράδυ θα κλείσουμε με ωραίες μουσικές και χορό!
 

Η εκδήλωση θα προσπαθήσουμε να είναι όσο γίνεται πιο φιλική για το περιβάλλον, οπότε δεν θα χρησιμοποιηθούν πλαστικά σερβίτσια και συσκευασίες.
Αν θέλετε να βοηθήσετε στην μείωση των αναλώσιμων υλικών είστε ευπρόσδεκτοι να φέρετε τα δικά σας σερβίτσια!

 Η δήλωση συμμετοχής και κράτηση Μενού είναι απαραίτητες.

Πληροφορίες-επικοινωνία:
Ζαννής: 6932685165, zzannis@gmail.com
Σταύρος: 6972284808, oneprojectgr@gmail.com 

Διοργάνωση:
Σοφια Κανέλλου, Διατροφολόγος Msc (Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής)
Ζαννής Ζουγανέλης, Vegan αλχημιστής (alternATE | the alternative way of eating)
Σταύρος Καραγιλάνης, Μακροβιοτική κουζίνα (ONE Project | our natural evolution)

4 Seasons | 4.12.2017

Σε κάθε γιορτινό τραπέζι, έχουμε την ίδια αγωνία: “Πως θα πρωτοτυπήσουμε;”
Με τα προϊόντα Μακροβιοτικής διατροφής, βρίσκετε τις λύσεις που ταιριάζουν στις διατροφικές ανάγκες σας.

Χρησιμοποιώντας τα μοναδικά Μακροβιοτικά καρυκεύματα, μπορούμε να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε νέες συνταγές ή να δώσουμε άλλο χρώμα και γεύση σε γνωστές συνταγές, κάνοντάς τες πιο ενδιαφέρουμσες και δυνατές.

Το μενού περιλαμβάνει:

  • Κολοκυθόσπουπα βελουτέ, με Γλυκό Μίσο και Ουμεμπόσι.
    Η γλυκιά κρεμώδης γεύση της κολοκύθας, απογειώνεται με τον ξυνό και αλμυρό χαρακτήρα του Ουμεμπόσι
  •  
    Ντιπ τόφου με Ξύδι Ούμε
    Για ότι χρειάζεται την συνοδεία μίας vegan σάλτσας με κρεμώδη και υπόξινη “τυρένια” γεύση
  • Ρόφημα Μήλο-Τζίντζερ με άμυλο Κούζου
    Θερμαντικό και ηρεμιστικό ρόφημα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα
  •  
    Καναπεδάκια ολικής, με αλμυρή κρέμα φυστικοβούτυρου με Σάλτσα Σόγιας
    Για κάθε περίσταση, ακόμη και για σάντουιτς, η κρέμα αυτή δίνει πολύ πλούσια γεύση

H Μακροβιοτική διατροφή είναι μία γευστική, ολιστική προσέγγιση που ασπάζονται χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, για να απολαμβάνουν υγιή και χαρούμενη καθημερινότητα με πολύ γευστικά γεύματα.
Βασίζεται στην χρήση τοπικών, βιολογικών και εποχιακών τροφών, που προετοιμάζονται με ποικιλία μεθόδων και
σε συνδυασμό με καρυκεύματα που προάγουν την υγεία.
Το δυναμικό αποτέλεσμα, ικανοποιεί με τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει η Μακροβιοτική κουζίνα.

 

Γευστική δοκιμή: Γιορτινό τραπέζι με Μακροβιοτικές Υπερτροφές
4/12/2017, 12-3μμ 

Χώρος:

4 Εποχές

Νίκης 30
Σύνταγμα
210 322 9078
 

 

Πληροφορίες

ONE Project | Our Natural Evolution

ONE-Project-Logo-100

Τ.: 6972 284808

E.: one@oneproject.gr

www.oneproject.gr

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ενδυνάμωση: Η Μακροβιοτική προσέγγιση

Τα λειτουργικά Μακροβιοτικά τρόφιμα στην υπηρεσία της υγείας μας

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 12 – 3 μμ
στoν χώρο του “Κήπος Αγγέλων”, στο Χαλάνδρι

Τι χρειαζόμαστε για δυνατό ανοσοποιητικό; Γιατί αρρωσταίνουμε, ειδικά, το Φθινόπωρο και την Άνοιξη;
Τι σημαίνουν τα διάφορα συμπτώματα (μολύνσεις, πυρετός, φλέγματα, διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα και συμφόρηση, δερματικά εξανθήματα, αλλεργίες κοκ);
Πως επηρεάζει η διατροφή την υγεία μας, αλλά και την εμφάνιση συμπτωμάτων; 
Ο μύθος της βιταμίνης C. Χρειάζονται όλοι βιτ. C, για καλό ανοσοποιητικό;

Μαθαίνοντας την ενεργειακή υπόσταση των τροφών και των τρόπων μαγειρικής, μπορούμε να τρεφόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και της δραστηριότητάς μας.

Όταν η τροφή μας είναι σε αρμονία με την εποχή, τότε συντονιζόμαστε με το περιβάλλον μας, αποφεύγουμε τις υπερβολές και την συσσώρευση περιττών στοιχείων μέσα μας. Έτσι δεν αρρωσταίνουμε εύκολα, και με ήπια συμπτώματα αποβάλλουμε τα λιγοστά περιττά και βλαβερά στοιχεία από τον οργανισμό μας.

Ανοσοποιητική ενδυνάμωση με Μακροβιοτική

Η Μακροβιοτική μας μαθαίνει πως να χρησιμοποιούμε τα συστατικά από το άμεσο περιβάλλον μας, καθώς και τα λειτουργικά τρόφιμα (τρόφιμα που έχουν οφέλη για την υγεία), με τρόπους που μας εξισορροπούν. Έτσι έχουμε καλή υγεία, διαύγεια πνεύματος και δυνατή κρίση. Στοιχεία απαραίτητα για να έχουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας και για να λαμβάνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την καθημερινότητά μας.

Η Μεσογειακή και η Ιαπωνική κουζίνα, φημίζονται παγκοσμίως ως μοντέλα διατροφής που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, καθώς και για τις ξεχωριστές γεύσεις του. Η σύγχρονη Μακροβιοτική διατροφή, όπως την ασκούμε στην Ελλάδα, παντρεύει αυτές τις δύο παραδόσεις, με αποτέλεσμα, μοναδικές γεύσεις και αρώματα, αλλά και ιδιαίτερα ευεργετικό για τη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία!
Ο Ιπποκράτης, υποστήριζε ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας, και ότι οι ασθένειες ξεκινούν από τα έντερά μας. Η Μακροβιοτική διατροφή, δίνει έμφαση στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, με τη χρήση προβιοτικών τροφών (Μίσο, σάλτσα σόγιας, Ταμάρι, Ουμεμπόσι κα) και την ορθή χρήση τους σε ποικιλία συνταγών.

Ελάτε να μάθετε:

  1. – θεραπευτικές συνταγές, η κουζίνα μας: ένα φυσικό φαρμακείο με όλες τις λύσεις
  2. – πιάτα για τον χειμώνα, θερμαντικά και δυναμωτικά
  3. – ορθή χρήση των λειτουργικών Μακροβιοτικών τροφίμων

Μενού

  • Σούπα Μίσο με τζίντζερ, για το κρύο και …το κρύωμα
  • ΟύμεΣοΚούζου, το ήπιο αλλά θαυματουργό, φυσικό “αντιβιοτικό”, χωρίς παρενέργειες
  • Ριζότο Ojiya, για αναιμία και επιβάρυνση από το περιβάλλον
  • Σάλτσα από φύκι Νόρι, έντονο καρύκευμα για ενδυνάμωση του αίματος
  • Κρέμα μήλου με κούζου, για χαλάρωση, δυσκοιλιότητα, ήπιο αντιπυρετικό

Ανακαλύψτε:

  • τα ποιοτικά Μακροβιοτικά προϊόντα ΟΝΕ Project και την ορθή χρήση τους
  • πώς να αντικαθιστούμε ζωικές τροφές με φυτικές
  • κριτήρια επιλογών των τροφών, για μείωση του στρες, δυνατό ανοσοποιητικό και χαρά!

Κερδίστε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Μακροβιοτική.
Τη διατροφή των αστέρων του Χόλλυγουντ, αλλά και των μοναχών Ζεν.

Χώρος: Κήπος Αγγέλων
Χίου 18, Χαλάνδρι
Τηλ.: 21 0677 7114
fb: Κήπος Αγγέλων
χάρτης

Πληροφορίες

ONE Project

Τ.: 6972 284808

Email: contact@oneproject.gr

Κύκλος τεσσάρων μαθημάτων για την Μακροβιοτική διατροφή

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ 

  1. Σύνδεση τροφής και υγείας:
    Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου» Ιπποκράτης.
    Η τροφή μεταβολίζεται και θρέφει το σώμα. Ποιοτική τροφή σημαίνει ποιοτικά κύτταρα και καλή υγεία.
  2. Διαρρύθμιση και εξοπλισμός κουζίνας:
    Βασικές οδηγίες για καλύτερη λειτουργικότητα στην κουζίνα.
  3. Βασικές συνταγές:
    Ξεκινώντας την μακροβιοτική εμπειρία με απλά βήματα.
    Καστανό ρύζι που δεν κολλάει και δεν καίγεται, όσπρια που βράζουν στην ώρα τους, σούπες με Μίσο, γεμάτες ένζυμα και προβιοτικά που δεν είναι ούτε αλμυρές, ούτε άνοστες.
  4. Βασικά θεραπευτικά σχήματα (home remedies):
    Πως μετατρέπουμε την κουζίνα μας σε θεραπευτήριο.
    Από έναν απλό πυρετό ή μια απλή υπερένταση, μέχρι την αντιμετώπιση μιας αιμορραγίας.
    Θεραπευτικές συνταγές (remedies) από φυσικά συστατικά που μπορεί και πρέπει να υπάρχουν σε κάθε “Μακροβιοτική» -και όχι μόνο- κουζίνα.
  5. Παλιές και νέες πρώτες ύλες:
    Εξοικείωση με τα υλικά της Μακροβιοτικής διατροφής:

    • Δημητριακά, Αυτά που βάζουμε στο γάλα το πρωί ή κάτι πολύ παραπάνω;
    • Είναι το κριθάρι κάτι διαφορετικό από το κριθαράκι;
    • Το κεχρί δεν είναι για τα πουλιά;
    • Με τι συνδυάσονται τα φύκια εκτός από τις “μεταξωτές κορδέλες”;
    • Tempeh, seitan, natto, umeboshi, miso. Θα μάθουμε και ξένες γλώσσες!
  6. Τρόποι μαγειρέματος:
    Η ποικιλία στο μαγείρεμα, εξασφαλίζει την ισορροπία.
    Από την ωμοφαγία, ως την χύτρα ταχύτητας και τον φούρνο.
    Στον ατμό, βραστά, ζεματιστά, τσιγαρισμένα, βρασμένα για λίγο, για αρκετά, για πολύ, nishime, kinpira και άλλα πολλά.
    Κάθε πιάτο αποκτά διαφορετική ενέργεια αναλόγως του τρόπου επεξεργασίας του.
  7. Το Μακροβιοτικό πιάτο:
    Μαθαίνοντας το Πρότυπο της Μακροβιοτικής Διατροφής.
    Δημητριακά, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ζύμωσης, ξηροί καρποί, φρούτα, φύκια, έλαια, ξύδια, σιρόπια, βότανα, μπαχαρικά, καρυκεύματα, είναι εκεί για να απαντήσουν στο πόσο περιοριστική και μονότονη διατροφή δεν είναι η Μακροβιοτική.
  8. Ενεργειακή ανάλυση τροφών:
    Κάθε τροφή έχει μία ενέργεια που μας επηρεάζει ανάλογα.

    • Βασικές αρχές της γλώσσας yin-yang.
    • Αναγνώριση και κατάταξη τροφών βάσει των χαρακτηριστικών τους: Μέσα-έξω, πάνω-κάτω, ζεστό-κρύο, αρσενικό-θηλυκό κ.ο.κ.
    • Όλα γύρω μας αναλύονται σε σχέση με κάτι άλλο.
    • Η μόνη παγκόσμια γλώσσα που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε σχέση με ό,τι μας περιβάλλει. Το ταξίδι σε αυτή την, απλή σε κατανόηση και συναρπαστική σε δυνατότητες, γλώσσα ξεκινάει από το πιάτο μας.
  9. Γεύματα ενός πιάτου (One dish meals):
    Μακροβιοτικές συνταγές «Όλα-σε-ένα»
    Γίνεται Μακροβιοτική σε μία μόνο κατσαρόλα; Γίνεται και απαιτεί γνώση, κατανόηση και πειραματισμό. Ένα ολόκληρο μάθημα αφιερωμένο στο να δώσει ιδέες.
  10. Γλυκά και επιδόρπια:
    Φυσική γλύκα για φυσική απόλαυση.
    Χωρίς ζάχαρη και ζωικά, χωρίς γαλακτοκομικά. Θρεπτικά και θεραπευτικά. Και νόστιμα. Και εύκολα. Και σε κάθε μάθημα.
  11. Διαμόρφωση Μενού (Menu planning):
    Πως προγραμματίζουμε το μαγείρεμα για να μην περνάμε όλη την ημέρα στην κουζίνα; Πώς διαμορφώνουμε την κουζίνα μας; Πώς κανονίζουμε τις προμήθειές μας; Πώς τις αποθηκεύουμε; Πως μετατρέπουμε το φαγητό της προηγούμενης ημέρας σε ένα νέο πιάτο; Πόσο “κρατάνε” τα φαγητά;
  12. Πρωινό:
    Το σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας με λίγα λόγια.
    Νομίζετε πως ξέρετε τι είναι ένα πρωινό με δημητριακά; Νομίζετε.
  13. Προσαρμογή στην καθημερινότητα:
    Αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες.
    Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, σνακ, επιδόρπια. Γνωρίζουμε ότι δεν έχετε όλη την ημέρα για μαγείρεμα… Εμείς σας δίνουμε ιδέες πώς να κάνετε την μετάβαση στην Μακροβιοτική κουζίνα χωρίς να φέρετε πάνω κάτω τις (εκτός φαγητού) δραστηριότητές σας.
  14. Καθημερινοί μύθοι γύρω από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες:
    Ισχύει ότι μας προβάλλει το σύγχρονο μάρκετινγκ;
    Τροπικά φρούτα τον χειμώνα, άφθονη λήψη υγρών-νερού, Ένα γιαουρτάκι για ελαφρύ βραδινό, η παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη (από τα χωριά της Λατινικής Αμερικής) και η παραδοσιακή Ναπολιτέν μακαρονάδα (Από την Νάπολη …της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής), Η κακιά γλουτένη και η μεταλλαγμένη σόγια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οκτώβριος, 2021

No Events

 

Αντί για κρέας, τι;!
Υλικά, καρυκεύματα και τρόποι μαγειρικής για πλούσια και γευστική vegan κουζίνα!

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 6 – 8:30 μμ

Χώρος: Yoga Mala, Χαλκίδα

Η μετάβαση σε μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να γίνει παιχνίδι, αρκεί να ετοιμάζουμε πιάτα τόσο ελκυστικά και γευστικά,
που θα δελεάσουν ακόμη και απαιτητικούς κρεατοφάγους.
Ένα γευστικό στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί.
Μαθαίνοντας τα μικρά μυστικά της Μακροβιοτικής διατροφής, για την φύση των υλικών και πώς να τα χρησιμοποιούμε,
μπορούμε εύκολα να γίνουμε οι χορτοφάγοι σεφ που ονειρευόμαστε.

Στο σεμινάριο «Αντί για κρέας, τι;!», στοχεύουμε σε 2 αποτελέσματα:

  1. Μαγειρεύουμε ένα γεύμα χωρίς ζωικά προϊόντα, το οποίο θα απολαύσουν όλοι.
  2. Δίνουμε πρακτικές λύσεις για όποιον θέλει να μειώσει την κρεοφαγία.

Έτσι, βασιζόμαστε σε υλικά και τρόπους μαγειρικής, που:

  • Μοιάζουν σε υφή και παρουσίαση με τα ζωικά τρόφιμα που αντικαθιστούν.
  • Δίνουν δυνατό γευστικό αποτέλεσμα, προς ικανοποίηση του ουρανίσκου.
  • Έχουν έντονη ενέργεια, για να μας γεμίσουν «δυναμικά» .

Συνταγές όπως: Σουβλάκια, σνίτσελ, γύρος χορτοφαγικός, ζυμαρικά με σάλτσα κρέμας, τσίλι σιν κάρνε κι άλλες συνταγές σε νέα έκδοση,
θα ενθουσιάσουν με τη ζωντάνια και την γεύση τους.

Ελάτε να “τσικνίσουμε” λοιπόν!

Περιεχόμενα

  • Φιλοσοφία
    Εισαγωγή στην Μακροβιοτική, η ενεργειακή φύση των τροφών
  • Φυτικές πρωτεΐνες στην Μακροβιοτική κουζίνα
    Νέα υλικά και δυναμικοί τρόποι μαγειρέματος
    Καρυκεύματα για έντονη γεύση
    Συνοδευτικές σάλτσες
  • Παρουσίαση των πιάτων μας
  • Βασικές συνταγές

Διδάσκουν: ONE Project (Σταύρος Καραγιλάνης, Κώστας Τζαλλήλας)

Διάρκεια: 2,5 ώρες (με δοκιμή των συνταγών)

Κόστος: 30 ευρώ ανά άτομο, 50 ευρώ για ζευγάρια
Έκπτωση 25% σε όσες/όσους έχουν παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων των ONE Project.

Πληροφορίες
Τ.:  6972 284808
Ε.: oneprojectgr@gmail.com, one@oneproject.gr

 

Στροφή στην διατροφή …Μία απόφαση για το 2017.

Αναμένοντας το 2017 να ανοίξει τις πόρτες και να μπει, πολλοί κάνουμε έναν απολογισμό του προηγούμενο έτους και θέτουμε στόχους για το νέο.

Τι θα λέγατε για φέτος να μοιραζόμασταν με τους συνανθρώπους μας κάποιους λόγους για να τους βοηθήσουμε να ακολουθήσουν μία περισσότερο χορτοφαγική διατροφή;

Συμβάλλοντας έτσι από την μεριά μας στην καλύτερη διαχείριση μερικών από τα σπουδαιότερα προβλήματα της εποχής μας.
Αν γνωρίζουμε και μεταδίδουμε την πληροφορία και την ενημέρωση, γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκτροφή ζώων για λόγους ανθρώπινης διατροφής, ευθύνεται ως η κύρια αιτία εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αντιστοιχώντας στο 14,5 % του συνόλου των αερίων που παράγονται με ανθρώπινη παρέμβαση 1.

Η εκτροφή των ζώων ως διατροφικό είδος απαιτεί γιγαντιαία μεγέθη τροφής, ενέργειας, γης, νερού και άλλων πόρων, τα οποία θα απέδιδαν πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη οικονομία αν τα χρησιμοποιούσε απ’ ευθείας ο άνθρωπος για ιδία χρήση. Παράλληλα, ειδικά η εκβιομηχανισμένη παραγωγή, συμβάλει στην αλόγιστη κακοποίηση των ζώων και της Γης.

Ας δούμε μερικά δεδομένα:

Χρήση γης

ONEProject-InfoGraphics-Land

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκτροφή ζώων απαιτεί την κατάληψη του 30% του εδάφους, συμβάλλοντας στην υποβάθμισή του 2. Καθημερινά, εκχερσώνονται τεράστιες εκτάσεις για να χρησιμοποιηθούν για ζώα εκτροφής.
  • Η επέκταση των βοσκοτόπων ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, για τη εξαφάνιση πολλών ειδών του φυτικού βασιλείου, την διάβρωση και ερημοποίηση του, άλλοτε γόνιμου, εδάφους 3.
  • Τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο, μετατρέπονται σε αγροκαλλιέργειες, με κύρια αυτήν για την σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή. Αντίθετα η σόγια που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη χρήση (μπιφτέκια σόγιας, τόφου, γάλα σόγιας, τέμπε κα) σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ινδονησία κα), προέρχονται από τοπική παραγωγή.
  • Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, δημιουργούν μεγάλη οικολογική καταστροφή, μαζεύοντας ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες ψαριών από τις θάλασσες.

 

Τροφή

ONEProject-InfoGraphics-Food

  • Η παραγωγή ζωικής τροφής για τον άνθρωπο, είναι παράλογη και μη αποδοτική, αφού οι ποσότητες τροφής που χρησιμοποιούνται ως τροφή των ζώων, θα μπορούσαν να θρέψουν πολλαπλάσιους ανθρώπου απ’ ότι το ίδιο το κρέας ή παράγωγα του ζώου. Το 70% της παραγωγής δημητριακών προορίζονται για ζωοτροφή!
  • Για κάθε 13 κιλά δημητριακών (ως ζωοτροφή), παράγεται 1 κιλό κρέας.
    Αναλογισθείτε πόσους ανθρώπου τρέφει 1 κιλό κρέας και πόσους τα 13 κιλά δημητριακά…
  • Στις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ψάρια ταΐζονται με 3-5 κιλά αλιευμένα ψάρια για κάθε κιλό που παράγεται.

 

Ενέργεια

ONEProject-InfoGraphics-Energy

  • Για 1 θερμίδα από ζωική τροφή, απαιτούνται 11 φορές περισσότερα ορυκτά καύσιμα, απ’ ότι για 1 θερμίδα φυτικού τροφίμου.
  • Αντίστοιχα, πολλαπλάσια είναι και η κατανάλωση ενεργειακών πόρων (καύσιμα, μεταφορές, επεξεργασία, άρδευση κακ) για την παραγωγή τροφής για ζώα, σε σύγκριση με αν παραγόταν για τον άνθρωπο.
  • Επίσης η επεξεργασία της τροφής για τα ζώα απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας (μεταφορές, επεξεργασία τροφής, αποθήκευση-συντήρηση ζωικών προϊόντων κ.α.)

 

Νερό

ONEProject-InfoGraphics-Water

  • Τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες που προορίζονται για τροφή ζώων, για το νερό που πίνουν τα ζώα, για τον καθαρισμό των μονάδων εκτροφής, μέσων μεταφοράς, σφαγείων.
  • Ο καθηγητής John Anthony Allan από το King’s College London, μελέτησε την σχέση της χρήσης του νερού σε σχέση με την γεωργία, την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την πολιτική. Αναφέρει λοιπόν ότι ένα «απλό» μπιφτέκι προϋποθέτει την κατανάλωση 2.400 λίτρων νερού, για να φτάσει στο πιάτο μας ⁴.
    Η παραγωγή 1 κιλού μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί 15.400 λίτρα νερού. Αντίστοιχα, η παραγωγή 1 κιλού σιταριού απαιτεί 1827 λίτρα νερού 17.
  • Το καθημερινό λουτρό μας για 6 μήνες καταναλώνει λιγότερο νερό, απ’ ότι η παραγωγή 1 κιλού κρέατος!

 

Μόλυνση

  • Σύμφωνα με μελέτη, οι εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων σκόνης, «εμπλουτισμένα» με βακτήρια και μύκητες από τα περιττώματα των ζώων 5.
  • Οι χώροι συγκέντρωσης των περιττωμάτων των ζώων, εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα τοξικά, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία 6, 7, 8.

 

Η Λύση;

Ο πλανήτης είναι στα όριά του εδώ και δεκαετίες. Χρόνο με τον χρόνο εξαντλούμε τα ετήσια αποθέματα πόρων, όλο και νωρίτερα μέσα στον χρόνο 9, 10, 11.
Από την στιγμή που η διατροφή μας συμβάλλει ή μη στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μπορούμε να επιλέξουμε μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, για  να συμβάλουμε κι εμείς προσωπικά σε ένα καλύτερο, πιο ευοίωνο και Μακροβιότερο μέλλον, ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό.

Μειώνοντας, ή ακόμη καλύτερα εξαλείφοντας, την κατανάλωση ζωικών τροφών, βάζουμε το λιθαράκι μας στην επανοικοδόμηση του πλανήτη, την βελτίωση του κλίματος και του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Το Πρότυπο Μακροβιοτικής Διατροφής, μας δίνει τις λύσεις για μία χορτοφαγική διατροφή, πλήρη σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και με ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και υλικών που κάνει την κουζίνα πολύ ενδιαφέρουσα και νόστιμη.
Νιώστε άμεσα ευεξία, υψηλά επίπεδα ενέργειας, καλή διάθεση και βελτίωση σε πολλούς τομείς της υγείας σας, απλά ακολουθώντας την Μακροβιοτική διατροφή.

Παρακολουθήστε τον κύκλο Βασικής εκπαίδευσης «Μακροβιοτική & Vegan κουζίνα για όλους», για να μπορείτε να διαμορφώνεται μόνοι σας ένα ισορροπημένο Μακροβιοτικό μενού, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Πηγές πληροφόρησης

  • Peta 12
  • Peta 2 13
  • Time 14
  • The Guardian 15
  • Stanford Woods 16

Βιβλιογραφία-Σύνδεσμοι

  1. http://www.fao.org/ag/AGAinfo/resources/en/publications/tackling_climate_change/index.htm
  2. http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/index.html
  3. Smithsonian Institution, “Smithsonian Researchers Show Amazonian Deforestation Accelerating,” Science Daily Online, 15 Jan. 2002.
  4. http://www.siwi.org/prizes/stockholmwaterprize/laureates/professor-john-anthony-allan-great-britain/
  5. http://consumersunion.org/pdf/CAFOforweb.pdf
  6. http://link.springer.com/article/10.1007/s10705-014-9626-9
  7. Environmental Protection Agency, “Review of Emission Factors and Methodologies to Estimate Ammonia Emissions From Animal Waste Handling,” Απρίλιος 2002
  8. http://eatingveganinvegas.tumblr.com/post/23999805451/studies-have-shown-that-animal-waste-lagoons-emit
  9. http://www.overshootday.org/
  10. https://www.theguardian.com/environment/2008/oct/29/climatechange-endangeredhabitats
  11. http://www.sharing.org/why-nations-need-to-share/the-environmental-crisis
  12. http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/meat-environment/
  13. http://www.peta2.com/issue/meat-environment/
  14. http://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production/
  15. https://www.theguardian.com/environment/2014/jul/21/giving-up-beef-reduce-carbon-footprint-more-than-cars
  16. https://woods.stanford.edu/news-events/news/meats-environmental-impact
  17. http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/ 

Λιγούρες απ’ το παρελθόν

Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε, αλλά να τις αντιμετωπίζουμε έξυπνα!

“It’s in your kitchen, not in your mind!”
«Είναι στην κουζίνα σου, όχι στο νου σου!»

Κάνοντας μία δραστική αλλαγή στην ζωή και την διατροφή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εμπειρία του να τους λείπουν κάποια τρόφιμα από τις παλιές τους συνήθειες ή να έχουν λιγούρα για τρόφιμα που δεν το φανταζόντουσαν πιο πριν.

Κάνοντας καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές στην θέση των παλιών επιθυμιών μας, μπορούμε πιο γρήγορα και εύκολα να «απεξαρτηθούμε» από τις λιγούρες αυτές  και τις συνέπειές τους.

Στην Μακροβιοτική κουζίνα λοιπόν χρησιμοποιούμε αυτά τα υλικά και τρόπους μαγειρέματος και όσο γινόμαστε πιο οικείοι με αυτά τόσο πιο γρήγορα θα …τελειώσουμε με το παρελθόν μας!

Λιγούρα για λιπαρά

Τηγανητό τόφου ή/και Τέμπε (Tempeh), λαχανικά σωτέ με λίγο λάδι, τηγανητό ρύζι, τηγανητά νουντλς

Λιγούρα για αρτοποιήματα

Πίκλες, μαριναρισμένη (πρεσαριστή σαλάτα), Σέιταν, ζυμαρικά

Αντί για γαλακτοκομικά

Αμαζάκε, Μίσο ως καρύκευμα, τυρί τόφου με μίσο, τηγανητό τέμπε, τόφου ως βάση σε σάλτσες και σάλτσες, βούτυρο ξηρών καρπών/σπόρων, τεμπούρα (βαθύ τηγάνισμα), σάλτσα με Μίσο-κρεμμυδάκι, καρυκευμένο Νάττο με μουστάρδα.

Αντί για κρέας/πουλερικά

Τέμπε τηγανητό με κρεμμυδάκι, σε σάντουιτς
Μπιφτέκι λαχανικών ή δημητριακών (κεχρί-ρύζι), λ.χ. υπόλοιπα από ρύζι με φασόλια
Σέιταν με σωτέ λαχανικά, Σέιταν τηγανητό με ζυμαρικά και σάλτσα τομάτας, Σέιταν σε Κινπίρα
Τόφου, τηγανητό, σωτέ ή στον φούρνο
(Για όσους δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν τα ζωικά υλικά) Βραστό (ή στον ατμό) λευκόσαρκο ψάρι με τζίντζερ, κρεμμυδάκια και τριμμένο ντάικον (μακριά ρέβα) και λαχανικά.

Πιο υγιεινές πρωτεΐνες

Σούπες οσπρίων, Τέμπε, Σέιταν, Νάττο, Σούπα με Μίσο/Ταμάρι

Υγιεινά γλυκά χωρίς ζάχαρη

Βούτυρο λαχανικών (κρεμμύδι.καρότο/κολοκύθα), κρέμα κάστανου, κομπόστα μήλου/αχλαδιού, κρέμα Αμαζάκε, φρούτα μαγειρεμένα ή στον φούρνο, κρέμα με ρύζι, τάρτες εποχιακών φρούτων, μπάλες με αζούκι-κάστανο-σταφίδες.
Γλυκά λαχανικά, στυλ Νίσιμε, σούπα καρότο, γλυκό καλαμπόκι.
Κέικ καρότο, κέικ κους-κους, ζελέ φρούτου –κολοκύθας-γάλα ρυζιού.

Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην διαχείριση των λιγούρων:

  1. Προγραμματίστε το φαγητό σας. Ετοιμάστε τα σνακ και γεύματά σας ώστε να μην καταφεύγετε σε έτοιμες λύσεις. Είναι και πιο οικονομικό!
  2. Ποικιλία, ποικιλία, ποικιλία! Διαφορετικά υλικά, καρυκεύματα και τρόποι μαγειρέματος, θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο και θα δώσουν πιο εύκολα το αίσθημα κορεσμού. Ενσωματώστε όλες τις γεύσεις στην καθημερινότητά σας.
  3. Ξεκουρασθείτε. Ύπνος, διαλογισμός, γιόγκα, ξεκουράζουν σώμα, νου και πνεύμα ώστε να ζητάμε λιγότερο φαγητό για τις ενεργειακές ανάγκες μας.
  4. Συνειδητές επιλογές. Δείτε πως σας επηρεάζει κάθε τροφή και κατατάξτε την στις επιθυμητές ή μη. Σκεπτόμενοι μόνο με βάση την γεύση, συνεχίζουμε τον φαύλο κύκλο. Μία διατροφική αλλαγή χρειάζεται και νοητική εργασία. Αλλάζοντας έστω και νοητικά τις διατροφικές μας επιλογές, θα δείτε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η αλλαγή στις γευστικές προτιμήσεις! Επιλέξτε πιο υγιεινά, απορρίψτε τα ανθυγιεινά.

Παρακολουθήστε τον επόμενο κύκλο Βασικής εκπαίδευσης στην Μακροβιοτική κουζίνα, για να μάθετε εύκολα πώς να χρησιμοποιείτε τα παραπάνω υλικά και τρόπους παρασκευής τους, ώστε να εξισορροπείτε την διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας:

Μακροβιοτική & Vegan Κουζίνα για όλους | Flowidity | Κύκλος Σεμιναρίων

X