Είναι δυνατόν να είσαι χορτοφάγος …και υγιής! Αρκεί να μάθεις πώς να ισορροπείς τις τροφές που τρως ώστε να είσαι και να παραμένεις υγιής.

Εδώ, η Μακροβιοτική μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι προσφέρουν ένα Γιάνγκ αντίβαρο για Γιν τροφές όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά κλπ. Ένα πρόβλημα είναι ότι το σώμα μας δεν μπορεί πάντα να επεξεργαστεί τέτοιες τροφές, εκτός αν είμαστε πολύ ενεργοί ώστε να τα μεταβολίζει κανονικά.

Όταν κάποιος σταματάει να τρώει κρέας, σταδιακά ανακαλύπτει πως πρέπει επίσης να σταματήσει να τρώει και τις Γιν τροφές που αναφέραμε, γιατί αλλιώς δεν θα νιώθε καλά. Αυτό το έχω δει σε ανθρώπους που τους αρέσει η ιδέα της χορτοφαγίας και την δοκιμάζουν, αλλά με τον καιρό αποκτούν πεπτικά προβλήματα κλπ. Ακολουθώντας μια δίαιτα με πολλές Γιν τροφές σιγά σιγά αποδυναμώνει την πεπτική οδό και την καθιστά ανίκανη να αφομοιώσει επαρκή θρεπτικά συστατικά από λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αδυναμία και απώλεια ενέργειας μπορούν να είναι επίσης αποτέλεσμα ανεπαρκούς αφομοίωσης και απορρόφησης των τροφών.

Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι δυνατή εάν βασιστεί σε ολόκληρα δημητριακά, σπόρους, όσπρια, θαλασσινά λαχανικά (για μέταλλά), ξηρούς καρπούς και περιέχει ρίζες όσο και πράσσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτές οι τροφές, όταν προετοιμαστούν/μαγειρευτούν σωστά, μπορούν να παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή για μια υγιή ζωή γεμάτη ενέργεια.

Πολλοί μπορεί να ρωτήσουν γιατί να περάσουν από όλη αυτή την διαδικασία μάθησης που ακολουθεί την επιτυχημένη χορτοφαγία …αλλά τα οφέλη είναι πολλά και όχι περιορισμένα μόνο στην προσωπική υγεία. Το να είσαι χορτοφάγος έχει ένα σαφές και θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, είναι πιο οικονομικό, ανθρωπιστικά και κοινωνικά λογικό, μιας και οι διαθέσιμες πηγές φυτικών τροφών είναι πολύ περισσότερες από τις πηγές ζωικών τροφών στις περισσότερες περιοχές.

Η χορτοφαγία είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να λύσει την διατροφική κρίση που διαφαίνεται σε πολλά μέρη στον πλανήτη. Όσο η σπατάλη και τα απόβλητα της κτηνοτροφίας, και η απανθρωπιά της εκμετάλλευσης των ζώων όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε από τα φυτά γίνεται ολοένα και πιο εμφανής …η λογική και η σοφία της χορτοφαγίας αναδύεται όλο και πιο ξεκάθαρα.

Εάν αυτός τρόπος ζωής σας ενδιαφέρει, αλλά νιώθετε ακόμη την ανάγκη να τρώτε ζώα για δύναμη, μπορείτε να κάνετε την μετάβαση στη χορτοφαγία πιο σταδιακά. Πράγματι, αυτός ίσως είναι και ο καλύτερος τρόπος μιας και το σώμα κάποιων ανθρώπων είναι συνηθισμένο να απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται από τα ζώα και χρειάζεται μια ομαλή μετάβαση ώστε η υγεία να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Όσο η γη γίνεται όλο και πιο ακριβή, το κόστος της κτηνοτροφίας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κάποια στιγμή το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας και λίγοι θα μπορούν να το έχουν. Τότε η χορτοφαγία δεν θα είναι απλά επιλογή, αλλά θα είναι ανάγκη.

Fred Pulver

[Μετάφραση | Βασίλειος Μαυρίκιος]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *