Λιγούρες απ’ το παρελθόν
Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε, αλλά να τις αντιμετωπίζουμε έξυπνα!
“It’s in your kitchen, not in your mind!”
«Είναι στην κουζίνα σου, όχι στο νου σου!»
Κάνοντας μία δραστική αλλαγή στην ζωή και την διατροφή μας, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εμπειρία του να τους λείπουν κάποια τρόφιμα από τις παλιές τους συνήθειες ή να έχουν λιγούρα για τρόφιμα που δεν το φανταζόντουσαν πιο πριν.
Κάνοντας καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές στην θέση των παλιών επιθυμιών μας, μπορούμε πιο γρήγορα και εύκολα να «απεξαρτηθούμε» από τις λιγούρες αυτές και τις συνέπειές τους.
Στην Μακροβιοτική κουζίνα λοιπόν χρησιμοποιούμε αυτά τα υλικά και τρόπους μαγειρέματος και όσο γινόμαστε πιο οικείοι με αυτά τόσο πιο γρήγορα θα …τελειώσουμε με το παρελθόν μας!
Λιγούρα για λιπαρά
Τηγανητό τόφου ή/και Τέμπε (Tempeh), λαχανικά σωτέ με λίγο λάδι, τηγανητό ρύζι, τηγανητά νουντλς
Λιγούρα για αρτοποιήματα
Πίκλες, μαριναρισμένη (πρεσαριστή σαλάτα), Σέιταν, ζυμαρικά
Αντί για γαλακτοκομικά
Αμαζάκε, Μίσο ως καρύκευμα, τυρί τόφου με μίσο, τηγανητό τέμπε, τόφου ως βάση σε σάλτσες και σάλτσες, βούτυρο ξηρών καρπών/σπόρων, τεμπούρα (βαθύ τηγάνισμα), σάλτσα με Μίσο-κρεμμυδάκι, καρυκευμένο Νάττο με μουστάρδα.
Αντί για κρέας/πουλερικά
Τέμπε τηγανητό με κρεμμυδάκι, σε σάντουιτς
Μπιφτέκι λαχανικών ή δημητριακών (κεχρί-ρύζι), λ.χ. υπόλοιπα από ρύζι με φασόλια
Σέιταν με σωτέ λαχανικά, Σέιταν τηγανητό με ζυμαρικά και σάλτσα τομάτας, Σέιταν σε Κινπίρα
Τόφου, τηγανητό, σωτέ ή στον φούρνο
(Για όσους δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν τα ζωικά υλικά) Βραστό (ή στον ατμό) λευκόσαρκο ψάρι με τζίντζερ, κρεμμυδάκια και τριμμένο ντάικον (μακριά ρέβα) και λαχανικά.
Πιο υγιεινές πρωτεΐνες
Σούπες οσπρίων, Τέμπε, Σέιταν, Νάττο, Σούπα με Μίσο/Ταμάρι
Υγιεινά γλυκά χωρίς ζάχαρη
Βούτυρο λαχανικών (κρεμμύδι.καρότο/κολοκύθα), κρέμα κάστανου, κομπόστα μήλου/αχλαδιού, κρέμα Αμαζάκε, φρούτα μαγειρεμένα ή στον φούρνο, κρέμα με ρύζι, τάρτες εποχιακών φρούτων, μπάλες με αζούκι-κάστανο-σταφίδες.
Γλυκά λαχανικά, στυλ Νίσιμε, σούπα καρότο, γλυκό καλαμπόκι.
Κέικ καρότο, κέικ κους-κους, ζελέ φρούτου –κολοκύθας-γάλα ρυζιού.
Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην διαχείριση των λιγούρων:
- Προγραμματίστε το φαγητό σας. Ετοιμάστε τα σνακ και γεύματά σας ώστε να μην καταφεύγετε σε έτοιμες λύσεις. Είναι και πιο οικονομικό!
- Ποικιλία, ποικιλία, ποικιλία! Διαφορετικά υλικά, καρυκεύματα και τρόποι μαγειρέματος, θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο και θα δώσουν πιο εύκολα το αίσθημα κορεσμού. Ενσωματώστε όλες τις γεύσεις στην καθημερινότητά σας.
- Ξεκουρασθείτε. Ύπνος, διαλογισμός, γιόγκα, ξεκουράζουν σώμα, νου και πνεύμα ώστε να ζητάμε λιγότερο φαγητό για τις ενεργειακές ανάγκες μας.
- Συνειδητές επιλογές. Δείτε πως σας επηρεάζει κάθε τροφή και κατατάξτε την στις επιθυμητές ή μη. Σκεπτόμενοι μόνο με βάση την γεύση, συνεχίζουμε τον φαύλο κύκλο. Μία διατροφική αλλαγή χρειάζεται και νοητική εργασία. Αλλάζοντας έστω και νοητικά τις διατροφικές μας επιλογές, θα δείτε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η αλλαγή στις γευστικές προτιμήσεις! Επιλέξτε πιο υγιεινά, απορρίψτε τα ανθυγιεινά.
Παρακολουθήστε τον επόμενο κύκλο Βασικής εκπαίδευσης στην Μακροβιοτική κουζίνα, για να μάθετε εύκολα πώς να χρησιμοποιείτε τα παραπάνω υλικά και τρόπους παρασκευής τους, ώστε να εξισορροπείτε την διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας:
Μακροβιοτική & Vegan Κουζίνα για όλους | Flowidity | Κύκλος Σεμιναρίων
No comment yet, add your voice below!