Στροφή στην διατροφή …Μία απόφαση για το 2017.
Αναμένοντας το 2017 να ανοίξει τις πόρτες και να μπει, πολλοί κάνουμε έναν απολογισμό του προηγούμενο έτους και θέτουμε στόχους για το νέο.
Τι θα λέγατε για φέτος να μοιραζόμασταν με τους συνανθρώπους μας κάποιους λόγους για να τους βοηθήσουμε να ακολουθήσουν μία περισσότερο χορτοφαγική διατροφή;
Συμβάλλοντας έτσι από την μεριά μας στην καλύτερη διαχείριση μερικών από τα σπουδαιότερα προβλήματα της εποχής μας.
Αν γνωρίζουμε και μεταδίδουμε την πληροφορία και την ενημέρωση, γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκτροφή ζώων για λόγους ανθρώπινης διατροφής, ευθύνεται ως η κύρια αιτία εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αντιστοιχώντας στο 14,5 % του συνόλου των αερίων που παράγονται με ανθρώπινη παρέμβαση 1.
Η εκτροφή των ζώων ως διατροφικό είδος απαιτεί γιγαντιαία μεγέθη τροφής, ενέργειας, γης, νερού και άλλων πόρων, τα οποία θα απέδιδαν πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη οικονομία αν τα χρησιμοποιούσε απ’ ευθείας ο άνθρωπος για ιδία χρήση. Παράλληλα, ειδικά η εκβιομηχανισμένη παραγωγή, συμβάλει στην αλόγιστη κακοποίηση των ζώων και της Γης.
Ας δούμε μερικά δεδομένα:
Χρήση γης
- Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκτροφή ζώων απαιτεί την κατάληψη του 30% του εδάφους, συμβάλλοντας στην υποβάθμισή του 2. Καθημερινά, εκχερσώνονται τεράστιες εκτάσεις για να χρησιμοποιηθούν για ζώα εκτροφής.
- Η επέκταση των βοσκοτόπων ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, για τη εξαφάνιση πολλών ειδών του φυτικού βασιλείου, την διάβρωση και ερημοποίηση του, άλλοτε γόνιμου, εδάφους 3.
- Τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο, μετατρέπονται σε αγροκαλλιέργειες, με κύρια αυτήν για την σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή. Αντίθετα η σόγια που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη χρήση (μπιφτέκια σόγιας, τόφου, γάλα σόγιας, τέμπε κα) σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ινδονησία κα), προέρχονται από τοπική παραγωγή.
- Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, δημιουργούν μεγάλη οικολογική καταστροφή, μαζεύοντας ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες ψαριών από τις θάλασσες.
Τροφή
- Η παραγωγή ζωικής τροφής για τον άνθρωπο, είναι παράλογη και μη αποδοτική, αφού οι ποσότητες τροφής που χρησιμοποιούνται ως τροφή των ζώων, θα μπορούσαν να θρέψουν πολλαπλάσιους ανθρώπου απ’ ότι το ίδιο το κρέας ή παράγωγα του ζώου. Το 70% της παραγωγής δημητριακών προορίζονται για ζωοτροφή!
- Για κάθε 13 κιλά δημητριακών (ως ζωοτροφή), παράγεται 1 κιλό κρέας.
Αναλογισθείτε πόσους ανθρώπου τρέφει 1 κιλό κρέας και πόσους τα 13 κιλά δημητριακά… - Στις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ψάρια ταΐζονται με 3-5 κιλά αλιευμένα ψάρια για κάθε κιλό που παράγεται.
Ενέργεια
- Για 1 θερμίδα από ζωική τροφή, απαιτούνται 11 φορές περισσότερα ορυκτά καύσιμα, απ’ ότι για 1 θερμίδα φυτικού τροφίμου.
- Αντίστοιχα, πολλαπλάσια είναι και η κατανάλωση ενεργειακών πόρων (καύσιμα, μεταφορές, επεξεργασία, άρδευση κακ) για την παραγωγή τροφής για ζώα, σε σύγκριση με αν παραγόταν για τον άνθρωπο.
- Επίσης η επεξεργασία της τροφής για τα ζώα απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας (μεταφορές, επεξεργασία τροφής, αποθήκευση-συντήρηση ζωικών προϊόντων κ.α.)
Νερό
- Τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες που προορίζονται για τροφή ζώων, για το νερό που πίνουν τα ζώα, για τον καθαρισμό των μονάδων εκτροφής, μέσων μεταφοράς, σφαγείων.
- Ο καθηγητής John Anthony Allan από το King’s College London, μελέτησε την σχέση της χρήσης του νερού σε σχέση με την γεωργία, την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την πολιτική. Αναφέρει λοιπόν ότι ένα «απλό» μπιφτέκι προϋποθέτει την κατανάλωση 2.400 λίτρων νερού, για να φτάσει στο πιάτο μας ⁴.
Η παραγωγή 1 κιλού μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί 15.400 λίτρα νερού. Αντίστοιχα, η παραγωγή 1 κιλού σιταριού απαιτεί 1827 λίτρα νερού 17. - Το καθημερινό λουτρό μας για 6 μήνες καταναλώνει λιγότερο νερό, απ’ ότι η παραγωγή 1 κιλού κρέατος!
Μόλυνση
- Σύμφωνα με μελέτη, οι εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων σκόνης, «εμπλουτισμένα» με βακτήρια και μύκητες από τα περιττώματα των ζώων 5.
- Οι χώροι συγκέντρωσης των περιττωμάτων των ζώων, εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα τοξικά, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία 6, 7, 8.
Η Λύση;
Ο πλανήτης είναι στα όριά του εδώ και δεκαετίες. Χρόνο με τον χρόνο εξαντλούμε τα ετήσια αποθέματα πόρων, όλο και νωρίτερα μέσα στον χρόνο 9, 10, 11.
Από την στιγμή που η διατροφή μας συμβάλλει ή μη στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μπορούμε να επιλέξουμε μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, για να συμβάλουμε κι εμείς προσωπικά σε ένα καλύτερο, πιο ευοίωνο και Μακροβιότερο μέλλον, ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό.
Μειώνοντας, ή ακόμη καλύτερα εξαλείφοντας, την κατανάλωση ζωικών τροφών, βάζουμε το λιθαράκι μας στην επανοικοδόμηση του πλανήτη, την βελτίωση του κλίματος και του περιβάλλοντος και της υγείας μας.
Το Πρότυπο Μακροβιοτικής Διατροφής, μας δίνει τις λύσεις για μία χορτοφαγική διατροφή, πλήρη σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και με ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και υλικών που κάνει την κουζίνα πολύ ενδιαφέρουσα και νόστιμη.
Νιώστε άμεσα ευεξία, υψηλά επίπεδα ενέργειας, καλή διάθεση και βελτίωση σε πολλούς τομείς της υγείας σας, απλά ακολουθώντας την Μακροβιοτική διατροφή.
Παρακολουθήστε τον κύκλο Βασικής εκπαίδευσης «Μακροβιοτική & Vegan κουζίνα για όλους», για να μπορείτε να διαμορφώνεται μόνοι σας ένα ισορροπημένο Μακροβιοτικό μενού, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Πηγές πληροφόρησης
- Peta 12
- Peta 2 13
- Time 14
- The Guardian 15
- Stanford Woods 16
Βιβλιογραφία-Σύνδεσμοι
- http://www.fao.org/ag/AGAinfo/resources/en/publications/tackling_climate_change/index.htm
- http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/index.html
- Smithsonian Institution, “Smithsonian Researchers Show Amazonian Deforestation Accelerating,” Science Daily Online, 15 Jan. 2002.
- http://www.siwi.org/prizes/stockholmwaterprize/laureates/professor-john-anthony-allan-great-britain/
- http://consumersunion.org/pdf/CAFOforweb.pdf
- http://link.springer.com/article/10.1007/s10705-014-9626-9
- Environmental Protection Agency, “Review of Emission Factors and Methodologies to Estimate Ammonia Emissions From Animal Waste Handling,” Απρίλιος 2002
- http://eatingveganinvegas.tumblr.com/post/23999805451/studies-have-shown-that-animal-waste-lagoons-emit
- http://www.overshootday.org/
- https://www.theguardian.com/environment/2008/oct/29/climatechange-endangeredhabitats
- http://www.sharing.org/why-nations-need-to-share/the-environmental-crisis
- http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/meat-environment/
- http://www.peta2.com/issue/meat-environment/
- http://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production/
- https://www.theguardian.com/environment/2014/jul/21/giving-up-beef-reduce-carbon-footprint-more-than-cars
- https://woods.stanford.edu/news-events/news/meats-environmental-impact
- http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/
No comment yet, add your voice below!