Archive

Πως φτιάνουμε σούσι, βήμα βήμα …και προτάσεις για κάποιες παραλλαγές.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ρολά σούσι)
  • 1 sushi mat
  • 2 φύλλα Σούσι Νόρι
  • 1/2 κούπα καστανό ρύζι
  • 2-3 κουτ. σούπας Ξύδι Σούσι
  • Μία πρέζα αλάτι

Προτάσεις γέμισης:
• καρότο + αγγουράκι + φύλλα ρόκας
• αβοκάντο + καρότο + κρεμμυδάκι + καβουρντισμένα αμύγδαλα
• μανιτάρια σιίτακε + ντάικον + πιπεριά σωτέ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1 Πλένουμε καλά το ρύζι και το μουλιάζουμε σε 1 κούπα νερό (αναλογία 1:2), για μερικές ώρες ή από βραδύς. Το μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά μαζί με το αλάτι. Σβήνουμε και μετά από σε 10 λεπτά αναμιγνύουμε απαλά με το Ξύδι Σούσι. Αφήνουμε να κρυώσει σε ένα βαθύ πιάτο.
Βήμα 2 Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα. Κόβουμε το αγγουράκι και το καρότο σε μακριές. λεπτές λωρίδες. Αφαιρούμε τα σπόρια από το αγγουράκι. Βράζουμε το καρότο σε αλατισμένο νερό που βράζει για ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Στεγνώνουμε σε πετσέτα.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Τοποθετούμε στο sushi mat, ένα φύλλο Νόρι, με τη γυαλιστερή επιφάνεια κάτω.
Βήμα 2 Βρέχουμε τα χέρια μας ή ένα κουτάλι και απλώνουμε μία λεπτή στρώση ρυζιού το ρύζι στο φύλλο Νόρι, σε μία λεπτή στρώση, αφήνοντας ακάλυπτη, μία λεπτή λωρίδα στην κορυφή. Απλώνουμε στο μέσο του ρυζιού τα λαχανικά. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία γραμμή λίγο μουστάρδας ή άλλου καρυκεύματος ή ψιλοκομμένο Ουμεμπόσι ONE Project, για επιπλέον γεύση. (SUSHI 1)
Βήμα 3 Σηκώνουμε το sushi mat από τη μία πλευρά (προς εμάς). (SUSHI 2)
Βήμα 4 Διπλώνουμε αργά, το sushi mat προς τα εμπρός, κρατώντας τη γέμιση. (SUSHI 3)
Βήμα 5 Τυλίγουμε το σούσι σιγά-σιγά, φέρνοντας τη μία πλευρά του φυκιού προς την άλλη. (SUSHI 4)
Βήμα 6 Ανασηκώνουμε το sushi mat ελαφρά, και πιέζουμε απαλά ώστε να σφίξουμε τη γέμιση. (SUSHI 5)
Βήμα 7 Συνεχίζουμε το στρίψιμο μέχρι να διπλωθεί εντελώς το ρολλό, Τότε Το διπλώνουμε μέσα στο sushi mat και πιέζουμε ελαφρά για να κλείσει καλά. (SUSHI 6)
Βήμα 8 Ανοίγουμε το sushi mat , αν έχει βγει γέμιση τη βάζουμε πίσω με τα δάκτυλά μας και τοποθετούμε το σούσι με το κλείσιμο ν’ ακουμπάει κάτω. (SUSHI 7)
Βήμα 9 Βρέχουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε σε κομμάτια. (SUSHI 8)
Βήμα 10 Σερβίρουμε με Σάλτσα Σόγιας ή σάλτσα wasabi, χυμό τζίντζερ κοκ.

 

Όπου SUSHI 1-8 δείτε τις αντίστοιχες εικονογραφήσεις:

Φτιάξτε σούσι για την εργασία, εκδρομή ή και για όποιο γεύμα θέλετε κάτι, γευστικό, πολύ θρεπτικό και ξεχωριστό. Μην απογοητευθείτε αν τις πρώτες φορές δεν καταφέρετε να τυλίξετε ικανοποιητικά το σούσι. Επιμείνετε και θα δείτε ότι σύντομα θα καταφέρνετε να φτιάχνετε πολύ όμορφα, και αισθητικά, ρολά σούσι.

Θρεπτικά στοιχεία:
Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Σχόλια ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    X