Archive

Το Μότσι, παράγεται από γλυκό κολλώδες ρύζι (mochi rice) που μαγειρεύεται στον ατμό, και κατόπιν σφυροκοπείται μέχρι να γίνει σαν ζυμάρι, το οποίο και τοποθετείται σε καλούπια για αποξηρανθεί και να γίνει σαν μία συμπαγή μπάρα. Αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό στην καθημερινή ζωή αλλά και σε τελετές και έθιμα της Ιαπωνικής κουλτούρας. Αν και ξεκίνησε ως αποκλειστικό προνόμιο των ευγενών, με τους αιώνες έγινε ένα δημοφιλές έδεσμα για όλους.

Οφέλη
Λόγω της διαδικασίας «σφυροκοπήματος», το Μότσι γίνεται πιο πυκνό  από το –απλά μαγειρεμένο στον ατμό- ρύζι. Έτσι παρέχει περίπου 1,3 περισσότερη ενεργειακή αξία από το ρύζι. Είναι εύπεπτο και περιέχει (λόγω του ρυζιού) Φυτίνη, που προστατεύει από καρκίνο, λιπώδη διήθηση του ήπατος, αρτηριοσκλήρωση και λιθίαση, ενώ είναι υψηλό σε διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα. Στην Ιαπωνική λαογραφία και λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται ως γαλακταγωγό κι ενισχυτικό για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ενώ ενισχύει τον οργανισμό σε ασθένειες, αναιμία και αδυναμία.

Λόγω της υφής που παίρνει όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ας αντικατάσταστο για κρέμα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χρήση
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες, αφού λιώνει και δίνει μία πολύ πλούσια και κρεμώδη υφή. Επίσης αποτελεί ένα δυναμωτικό πρόχειρο γεύμα (σνακ) αν ζεσταθεί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, με ελάχιστο λάδι, ώσπου να φουσκώσει και καταναλωθεί με σιρόπι ρυζιού ή λίγη Σάλτσα Σόγιας ONE Project,  ανάλογα αν θέλουμε γλυκιά ή αλμυρή γεύση.

Σχόλια ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    X