Archive

Μελομακάρονα δίχως ζάχαρη
(όπως την δοκίμασε και μας την έδωσε η κυρία Γιαννοπούλου)

– 500ml παρθένο ελαιόλαδο
– 300γρ σιρόπι ρυζιού
– 750γρ αλεύρι τ. 70%
– 250γρ αλεύρι ολικής σκληρό
– 200γρ σιμιγδάλι ψιλό
– 1 κΣ σόδα
– 2 κΣ baking powder
– 50ml κονιάκ
– 150γρ χυμό πορτοκάλι
– ξύσμα από 3 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
– 1 κ.Σ. κανέλλα κεϋλάνης σκόνη
– 1/2 κ.Σ γαρύφαλλο σκόνη

  • Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τα υγρά υλικά χωριστά. Τα ενώνουμε και φτιάχνουμε μία ζύμη που να πλάθεται (όχι πολύ μαλακή, αλλά ούτε και πολύ σφιχτή).
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15΄, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Αν, όταν την ξεσκεπάσουμε έχει αφήσει λάδι, το αποχύνουμε. Το ταψί που θα βάλουμε τα μελομακάρονα, δεν το βουτυρώνουμε, παρά βάζουμε λαδόκολλα. Φτιάχνω μικρά τα μελομακάρονά μου από τη ζύμη, γιατί φουσκώνουν αρκετά μέσα στο φούρνο και αφήνω αρκετή απόσταση μεταξύ των. 
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για περίπου 20-25΄. (Αυτά που ψήσαμε για 25, γίνανε πιο συμπαγή, και κρατούσαν καλύτερα μετά το σιρόπιασμα)

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι, όπου θα μπορούν να χωρέσουν 4-5 μελομακάρονα, βάζω 1 κιλό σιρόπι ρυζιού, με λίγο νεράκι (περίπου 150-200ml) και μία πρέζα αλάτι. Μόλις το σιρόπι βράσει, αρχίζει να αραιώνει, και το νερό βοήθησε να γίνει πιο καλά απορροφήσιμο. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι που βράζει πια στο χαμηλό (πχ στο 2) όσα μελομακάρονα χωράνε. Θα τα αφήσω μέσα περίπου 2΄, γυρίζοντάς τα μαλακά, πάνω και κάτω, να σιροπιαστούν από όλες τις πλευρές τους. Τα βάζω σε ένα άλλο πιάτο,  πασπαλίζω με καρύδια και αφήνω να τραβήξουν.

Εναλλακτικό σιρόπιασμα: Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι, βράζοντάς το, και το αφήνω να κρυώσει. Ετοιμάζω ύστερα τα μελομακάρονα και τα βουτάω ζεστά στο κρύο σιρόπι. Τα γυσρίζω και από τις δύο πλευρές για 1 λεπτό συνολικά, τα βάζω σε πιατέλα και πασπαλίζω με το καρύδι.

Καλή επιτυχία!!!!!

Σχόλια ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    X