Από τον τίτλο, καταλαβαίνουμε ότι με τον όρο Μακροβιοτική (Μακρύς + βίος), εννοούμε την τέχνη του να ζούμε  με υγεία και μακροζωία, μέσα από την κατανόηση του εαυτού μας, του περιβάλλοντός μας, της τροφής μας και του τρόπου ζωής μας. Να κατανοούμε και ν’ ακολουθούμε την συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση των πραγμάτων γύρω μας.

Η Μακροβιοτική θεώρηση, βλέπει την ασθένεια ως προσπάθεια του οργανισμού να επανέλθει σε μία ισόρροπη κατάσταση. Υποστηρίζει, και έχει αποδείξει, ότι με την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα κύτταρά μας και να αναστρέψουμε την γήρανση και των εκφυλισμό τους. Να ζήσουμε, έτσι, μία χαρούμενη, υγιή και ελεύθερη ζωή, για πολλά χρόνια…

 

Διδασκαλία της σύγχρονης Μακροβιοτικής άποψης

Η σύγχρονη Μακροβιοτική φιλοσοφία και διδασκαλία ξεκίνησε από την έρευνα του George Ohsawa (1893-1966), ο οποίος θεραπεύθηκε από τελικό στάδιο φυματίωσης σε νεαρή ηλικία. Ερεύνησε την θεωρία περί διατροφής του Sagen Ishizuka (1850-1910) που συνδύαζε την ισορροπία μεταλλικών αλάτων, I-Ching, Γιν & Γιανγκ, καθώς και άλλες αρχαίες ανατολίτικες θεωρίες, ενώ μελέτησε και τα γραπτά των αρχαίων δυτικών φιλοσόφων και θεραπευτών. Βασίστηκε αρκετά στις διδασκαλίες του Ιπποκράτη, σε θέματα διατροφής και υγιεινής, αφού αυτός ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο «Μακροβιοτική».
Αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία της Μακροβιοτικής.

Ο Michio Kushi, ήταν από τους στενότερους μαθητές του, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ τo 1947, σε ηλικία 20 ετών, όπου ίδρυσε το Kushi Institute στη Μασαχουσέτη και δίδαξε σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικοί δάσκαλοι, μαθητές του Μίτσιο Κούσι, που διδάσκουν εδώ και δεκαετίες, συνεχίζοντας το έργο του, όπως οι: Fransisco Varatojo, Adelbert & Wieke Nelissen, Jeanne van den Heuvel, Simon Brown κα.

 

Γιν & Γιανγκ στη Μακροβιοτική φιλοσοφία

[Βασισμένο στο βιβλίο: The Macrobiotic Way, Michio Kushi, John Denver, Stephen Blauer; Avery Books]

«Τα πάντα ρει» είπε ο Ηράκλειτος για να δηλώσει ότι τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Η μέρα γίνεται νύχτα το καλοκαίρι, χειμώνας η νιότη, γήρας κοκ.
Η θεωρία του Γιν και Γιανγκ μας βοηθά να καταλάβουμε τους φυσικούς νόμους και να ζήσουμε σε αρμονία με αυτούς. Οι αρχές Γιν – Γιανγκ, είναι γνωστές και ως «Ενοποιητική Αρχή» αφού οι δύο δυνάμεις είναι ανταγωνιστικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες. Δεν υπάρχουν η μία χωρίς την άλλη. Όπως ο άνδρας με τη γυναίκα που ενώνονται για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Να γίνουν Ένα.

Τόσο η Ανατολική όσο και η Δυτική φιλοσοφία στηρίζονται σε αυτές τις αρχές, ονομάζοντάς τες διαφορετικά.
Η Μακροβιοτική καθημερινότητα βασίζεται στα Γιν και Γιανγκ.
Η φυγόκεντρος δύναμη που δίνει σαν αποτέλεσμα την διαστολή, χαλάρωση, διάχυση, διασπορά, την επέκταση και το διαχωρισμό ονομάζεται Γιν.
Η κεντρομόλος δύναμη που δημιουργεί συστολή, ενεργοποίηση, οργάνωση, συγκέντρωση, τήξη, ονομάζεται Γιανγκ.

Οι δύο αυτές δυνάμεις δημιουργούν κάθε κίνηση, δημιουργία, αλληλεπίδραση, κάθε φαινόμενο.
Τίποτα δεν είναι μόνο Γιν ή μόνο Γιανγκ, όμως κάποια δύναμη εκ των δύο υπερισχύει και γι’ αυτό ταξινομούμε κάτι (πρόσωπο, φαγητό, φυτό κοκ) σε περισσότερο Γιν ή περισσότερο Γιανγκ. Πάντα όμως λέμε ότι κάτι είναι είτε Γιν είτε Γιανγκ σε σύγκριση με κάτι άλλο (πχ το καρότο είναι πιο Γιανγκ από το κρεμμύδι).

 

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Στη Μακροβιοτική λέμε «όσο μεγαλύτερη η μπροστινή όψη, τόσο μεγαλύτερη η οπίσθια».
Παράδειγμα: Η τάση της σύγχρονης κοινωνίας για συμπτωματική αντιμετώπιση των ασθενειών (μπροστά), δημιούργησε την τάση για αναζήτηση ολιστικών μεθόδων ίασης (πίσω).

Στόχος της Μακροβιοτικής πρακτικής είναι να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας σε σχέση με το περιβάλλον μας και να κάνουμε τέτοιες επιλογές ώστε να είμαστε σε αρμονία με αυτό και ως αποτέλεσμα σε καλή υγεία.