ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκόξινα λαχανικά σωτέ

0

1/2 ώρα

προετοιμασία

4

άτομα

Ένα πιάτο λαχανικών που μπορεί να συνοδεύσει άριστα συνταγές με Σέιταν και Τέμπε, τηγανητά πιάτα, ζυμαρικά (με περισσότερη σάλτσα), ριζότο και γενικά είναι πασπαρτού…

ΥΛΙΚΑ

  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ξηρό μέτριο
  • 1 κούπα λάχανο λευκό
  • 2 κοτσάνια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα) ή/και μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας Μίριν ONE Project
  • 2 κουτ. σούπας Ξύδι Καστανού Ρυζιού ONE Project
  • 2 κουτ. σούπας Ταμάρι ONE Project
  • Τριμμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα ψιλό αλάτι, θαλασσινό και ανεπεξέργαστο
  • ½ κουτ. σούπας Κούζου ONE Project
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό τζίντζερ
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Κόβουμε τα λαχανικά.
Τα καρότα σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατοστών, το κρεμμύδι σε μεγάλους κύβους, το λάχανο ψιλοκομμένο, το σέλερυ σε λεπτές διαγώνιες φέτες, την γλυκοπατάτα επίσης σε μικρά κυβάκια, το σκόρδο στη μέση.

Βήμα 2

Σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με λίγους κόκκους αλατιού, μέχρι να γυαλίσει (2-3 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό

Βήμα 3

Δυναμώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε με το σέλερυ (ή/και μαραθόριζα) και ανακατεύουμε να λαδώσει, άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο μαζί με λίγο ακόμα αλάτι, σωτάρουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε με ένα κουταλάκι λίγο νερό, ώστε να μαλακώνουν τα λαχανικά από τους υδρατμούς. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε λίγους κόκκους αλάτι ακόμη, και ρίχνουμε το μισό Μίριν και Ξϋδι Καστανού Ρυζιού και συνεχίζουμε άλλα 3 λεπτά.

Όλη αυτή την ώρα το μίγμα πρέπει να είναι σχετικά στεγνό και να ανακατεύουμε συνεχώς.

Βήμα 4

Έπεται το λάχανο και ελάχιστο ακόμη αλάτι. Εδώ αντί για νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο Μίριν και Ξύδι Καστανού Ρυζιού και ανακατεύουμε έντονα να αναμιχθούν τα αρώματα.
Καρυκεύουμε με το Ταμάρι και διορθώνουμε σε γεύση, προσθέτοντας όσο θέλουμε με προσοχή μην μας βγει πολύ αλμυρό!

Βήμα 5

Αν θέλουμε, καρυκεύουμε με χυμό τζίντζερ, για πικάντικη γεύση. Αν θέλουμε να τα κάνουμε σάλτσα για ζυμαρικά ή συνοδεία δημητριακών, μπορούμε να αραιώσουμε σε ½ κούπα ζωμό λαχανικών ή σκέτο νερό, ½ κουταλάκι Κούζου και να περιχύσουμε το μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε τα μοναδικά αρώματα του Ξυδιού και την φυσική γλυκάδα του Μίριν, μαζί με το βάθος της γεύσης και του χρώματος του Ταμάρι.
Τέλειος γευστικός συνδυασμός στο εορταστικό τραπέζι, ότι και να σερβίρετε…

Καλή απόλαυση!

Παραλλαγές: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο λάχανο, για περισσότερο χρώμα, τότε θα πρέπει να το σωτάρετε ξεχωριστά με λίγο λάδι και αλάτι, και να το προσθέσετε στο τέλος, πριν τον χυμό τζίντζερ, ώστε να μην επηρεάσει χρωματικά το μίγμα και να κρατήσουν όλα τα υλικά το χρώμα τους.
Αντί (ή και μαζί) για καρότο, ψάξτε και βρείτε παστινάκι!

photography©Venthesikimi

Brownie (Μπράουνι)

0

1 ώρα

προετοιμασία

7 ημέρες

συντήρηση

16

κομμάτια

 

Ήρθε η ώρα για γλυκακι.

Brownies με σοκολάτα …και όχι μόνο.

Καλή απόλαυση!

ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ αλεύρι τ. 70%
  • 16γρ μπέικιν πάουντερ χωρίς αλουμίνιο
  • 200 ml ηλιέλαιο  
  • 400 γρ σιρόπι ρυζιού (ή σφένδαμου)
  • 800γρ Αμαζάκε
    (ή 800ml ρόφημα ρυζιού φυσικό ανακατεμένο με 3 κ.Σ. ρυζάλευρο)
  • 3 λουβιά φυσικής βανίλιας (σπόροι)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κ.Σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 60γρ κακάο
  • 40γρ σκόνη χαρουπιού
  • 150γρ καρύδια σπασμένα (1/8)
  • 100γρ κομμάτια μαύρης σοκολάτας ή σπασμένους καρπούς κακάο

Γλάσο

  • 10 κ.Σ. σιρόπι ρυζιού, 1 κ.Σ. σκόνη κακάο, 1 κ.Σ. ρυζάλευρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε λίγο Αμαζάκε και διαλύουμε σε αυτό το κακάο και το χαρούπι.
Μουλιάζουμε τον λιναρόσπορο σε 9 κ.Σ. νερό.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μαζί.
Σε άλλο ανακατεύουμε τα υγρά (ηλιέλαιο, σιρόπι, Αμαζάκε), μαζί με το μίγμα του κακάο και τον λιναρόσπορο και κτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ενσωματώνουμε με μία ξύλινη σπάτουλα.
Λαδώνουμε μία φόρμα κέικ και ρίχνουμε το μίγμα.

Βήμα 4

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Βήμα 5

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, θερμαίνοντας το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά και μόλις αραιώσει, ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.

Βήμα 6

Σβήνουμε τον φούρνο, απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια και βάζουμε πίσω στον ζεστό φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ πριν κόψουμε σε κομμάτια.

 

Ινδονησιακή Σαλάτα Gado-Gado

0

1 ώρα

προετοιμασία

πλήρες

γεύμα

4

μερίδες

Ινδονησιακή Σαλάτα GadoGado με φιλετάκια τέμπε και σάλτσα φυστικοβούτυρου

Από την περιγραφή φαίνεται μία περίπλοκη συνταγή, αλλά δεν πρέπει να σας φοβίζει!
Είναι πράγματι πολύ απλή και γρήγορη στην εκτέλεση και θα ανταμείψει εσάς και τους συνδαιτημόνες σας με την πλούσια γεύση και εντυπωσική εμφάνισή της. Όσο για την θρεπτικότητά της, μας παρέχει πλούτο βιταμινών, πρωτεΐνών, προβιοτικών βακτηρίων και φυτικών λιπαρών και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσεις ένα πλήρες γεύμα αν την συνοδεύσουμε με λίγο αναποφλοίωτο ρύζι μπασμάτι!

ΥΛΙΚΑ

Μαρινάδα:
  • 3 κ.Σ. Ταμάρι ONE Project
  • 3 κ.Σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.Σ. σιρόπι ρυζιού (ή σφενδάμου)
  • 2 κ.γ. σκόνη καπνιστής πάπρικας
  • ½ κούπα κρασί (ή μπύρα ή νερό)
Σάλτσα φυστικοβούτυρου:
  • 100γρ φυστικοβούτυρο απαλό
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.Σ. τριμμένο τζίντζερ
  • 3 κ.Σ. Μίριν ONE Project
  • 3 κ.Σ. Ταμάρι ONE Project
  • 3 κ.Σ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. σκόνη τσίλι
  • Λίγο ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
  • Ζωμό βραστών λαχανικών
Σαλάτα:
  • 2 κούπες φασολάκια κομμένα στα τρία
  • 2 κούπες κινέζικο λάχανο ή λευκό λάχανο
  • 1 κούπα καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 1 κούπα μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο
Μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο:
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
  • 2 κ.Σ. Ξύδι καστανού ρυζιού ONE Project
  • 1 κ.Σ. Ξύδι Ούμε ONE Project
  • 1 κ.Σ. Μίριν ONE Project
  • 2 κ.Σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.Σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.Σ. καβουρντισμένο σουσάμι, αναποφλοίωτο
  • Μία πρέζα αλάτι
Διακόσμηση
  • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και Φύκι Σούσι Νόρι ONE Project κομμένο σε λεπτές λωρίδες με το ψαλίδι, για διακόσμηση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο
Προετοιμάζουμε το κόκκινο λάχανο τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα ή και από το προηγούμενο βράδυ.
Σε βαθύ σκεύος (μπωλ) ανακατεύουμε το λάχανο με το αλάτι απαλά. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε. Αν το αφήσουμε από το βράδυ, καλό είναι να ανακατέψουμε 2-3 φορές ώστε να αναμιχθούν καλά τα αρώματα.

Βήμα 2

Τέμπε, βήμα 1ο
Κόβουμε το Τέμπε σε κομμάτια όχι πολύ λεπτά (τρίγωνα, μακρόστενα κα), μεγέθους όσο το μικρό μας δάκτυλο. Τα μουλιάζουμε στην μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες.

Βήμα 3

Σαλάτα
Ζεματάμε για 1-2 λεπτά τα καρότα και τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό. Τα αδειάζουμε σε σκεύος με κρύο νερό για να διατηρήσουν την τραγανάδα τους και αφήνουμε σε βαθύ σκεύος για την σαλάτα. Κόβουμε και ξεχωρίσουμε το φυλλώδες από το σκληρό μέρος στα φύλλα του κινέζικου λάχανού. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και προσθέτουμε στο σκεύος της σαλάτας, ενώ το στέλεχος το βουτάμε στο βραστό νερό και στραγγίζουμε μετά από 10-15”, κρατώντας λίγο από το ζουμί. Προσθέτουμε το στέλεχος του λάχανου στην υπόλοιπη σαλάτα.

Βήμα 4

Τέμπε, βήμα 2ο
Βγάζουμε από την μαρινάδα, και τηγανίζουμε σε λίγο σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο, μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές από 2-3 λεπτά. Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 5

Σάλτσα φυστικοβούτυρου
Τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο στο λάδι, να ροδίσει, μαζί με λίγους κόκκους αλάτι. Προσθέτουμε τη σκόνη τσίλι και το τζίντζερ για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να αναμιχθούν. Διορθώνουμε με ζωμό λαχανικών για την ρευστότητα, καθώς και με Μίριν – λεμόνι για την γεύση. Η σάλτσα χρειάζεται να είναι αρκετά ρευστή για να αναμιχθούν τα υλικά όμορφα, αλλά όχι υδαρής.

Βήμα 6

Τελικό στάδιο
Αναμιγνύουμε το Τέμπε και την σάλτσα στο σκεύος. Σερβίρουμε το μίγμα στα πιάτα, βάζοντας μία ποσότητα κόκκινου λάχανου από πάνω και διακοσμούμε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεπτές λωρίδες από φύκι  Σούσι Νόρι.

 

Κλαμπ Σάντουιτς με καπνιστό φιλέτο τέμπε

0

Κλαμπ Σάντουιτς με καπνιστό φιλέτο τέμπε …γιάμ γιάμ..!

(Συνταγή από το γεύμα που προσφέραμε στο Σεμινάριο του Wellday με τον Fransisco Varatojo :Macrobiotics, Cancer and lifestyle diseases” στις 18/9/2016).

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
  • 12 φέτες ψωμί τοστ ολικής άλεσης
  • 1 πακέτο Τέμπε (300γρ)
  • Μουστάρδα (χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά)
  • Ρόκα
  • Μαρούλι/άισμπεργκ/κόκκινη λόλα
  • Αγγουράκι τουρσί ή φρέσκο
  • Πέστο μαϊντανού (εμείς το κάναμε με φύλλα Shiso!)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1 Πέστο μαϊντανού: Καβουρντίζουμε 50γρ κουκουνάρι. Bάζουμε στο μπλέντερ τα υλικά (1 μάτσο μαϊντανό, κουκουνάρι, ½ κούπα ελαιόλαδο, 3-4 κ.Σ. βαλσαμικό ξύδι, 2 κ.Σ. Λευκό Γλυκό Μίσο ONE Project, 1 κ.Σ. διατροφική μαγιά, 2 σκελίδες σκόρδο ή 2 κ.Σ. σκόνη σκόρδου, 1 μικρό κρεμμύδι, 2 κρεμμυδάκια). Χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα και διορθώνουμε με ελαιόλαδο, Μίσο, ξύδι.
Βήμα 2 Τέμπε: Κόβουμε το Τέμπε εγκάρσια σε 4 λεπτές φέτες και μετά κάθετα στη μέση, δημιουργώντας έτσι 8 πλατιά κομμάτια. Το μαγειρεύουμε στον ατμό για 10 λεπτά. Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 2 ώρες (καλύτερα αποβραδίς) σε μίγμα με αναλογία: ½ κούπα νερό, 1/4 κούπα σάλτσα Ταμάρι ONE Project, 3 κ.Σ. Μίριν ONE Project, 3 κ.Σ. Ξύδι Καστανού ρυζιού ONE Project, 1 κ.Σ. σκόνη καπνιστής πιπεριάς, 1 κ.Σ. σκόνη σκόρδου.
Βήμα 3

Στεγνώνουμε το Τέμπε σε απορροφητικό χαρτί και από τις δύο πλευρές.
Τηγανίζουμε τα φιλέτα του Τέμπε σε τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο, 1-2 λεπτά κάθε πλευρά, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Εναλλακτικά μπορούμε:

  1. Να τα λαδώσουμε και να τα ψήσουμε στην ψηστιέρα για 2-3 λεπτά.
  2. Αντί για ατμό να τα τηγανίσουμε και μετά να τα μαγειρέψουμε στην μαρινάδα για 10 λεπτά. Θα γίνουν πιο μαλακά αντί για τραγανά.
Βήμα 4

Τραγανίζουμε λίγο το ψωμί σε τοστιέρα, ίσα να πάρει χρώμα.

Βήμα 5

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσινο μέρος του κάθε φύλλου του άισμπεργκ σε κομμάτια να χωράνε στο ψωμί. Κόβουμε το αγγουράκι σε φέτες.

 ΣΥΝΘΕΣΗ

Αλείφουμε μία φέτα ψωμί με το πέστο, βάζουμε πάνω το άισμπεργκ, μία φέτα Τέμπε. Αλείφουμε άλλη μία φέτα με πέστο και τη βάζουμε πάνω στο Τέμπε. Στην άλλη πλευρά αλείφουμε αρκετή μουστάρδα, βάζουμε μπόλικη ρόκα, άλλη μία φέτα Τέμπε, αγγουράκι τουρσί και καλύπτουμε με την άλλη φέτα ψωμί που έχουμε αλείψει επίσης με μουστάρδα. Κόβουμε διαγώνια σε 2 ή 4 κομμάτια. Ενώνουμε κάθε μέρος με οδοντογλυφίδα και έτοιμο!

Δοκιμάστε μαζί με μαριναρισμένη σαλάτα, λίγο καστανό ρύζι και Τεμπούρα λαχανικών.

Καλή απόλαυση!

Σούσι λαχανικών με καστανό ρύζι

0

Πως φτιάνουμε σούσι, βήμα βήμα …και προτάσεις για κάποιες παραλλαγές.

ΥΛΙΚΑ (για 2 ρολά σούσι)
  • 1 sushi mat
  • 2 φύλλα Σούσι Νόρι
  • 1/2 κούπα καστανό ρύζι
  • 2-3 κουτ. σούπας Ξύδι Σούσι
  • Μία πρέζα αλάτι

Προτάσεις γέμισης:
• καρότο + αγγουράκι + φύλλα ρόκας
• αβοκάντο + καρότο + κρεμμυδάκι + καβουρντισμένα αμύγδαλα
• μανιτάρια σιίτακε + ντάικον + πιπεριά σωτέ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1 Πλένουμε καλά το ρύζι και το μουλιάζουμε σε 1 κούπα νερό (αναλογία 1:2), για μερικές ώρες ή από βραδύς. Το μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά μαζί με το αλάτι. Σβήνουμε και μετά από σε 10 λεπτά αναμιγνύουμε απαλά με το Ξύδι Σούσι. Αφήνουμε να κρυώσει σε ένα βαθύ πιάτο.
Βήμα 2 Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα. Κόβουμε το αγγουράκι και το καρότο σε μακριές. λεπτές λωρίδες. Αφαιρούμε τα σπόρια από το αγγουράκι. Βράζουμε το καρότο σε αλατισμένο νερό που βράζει για ένα λεπτό. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν. Στεγνώνουμε σε πετσέτα.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Τοποθετούμε στο sushi mat, ένα φύλλο Νόρι, με τη γυαλιστερή επιφάνεια κάτω.
Βήμα 2 Βρέχουμε τα χέρια μας ή ένα κουτάλι και απλώνουμε μία λεπτή στρώση ρυζιού το ρύζι στο φύλλο Νόρι, σε μία λεπτή στρώση, αφήνοντας ακάλυπτη, μία λεπτή λωρίδα στην κορυφή. Απλώνουμε στο μέσο του ρυζιού τα λαχανικά. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία γραμμή λίγο μουστάρδας ή άλλου καρυκεύματος ή ψιλοκομμένο Ουμεμπόσι ONE Project, για επιπλέον γεύση. (SUSHI 1)
Βήμα 3 Σηκώνουμε το sushi mat από τη μία πλευρά (προς εμάς). (SUSHI 2)
Βήμα 4 Διπλώνουμε αργά, το sushi mat προς τα εμπρός, κρατώντας τη γέμιση. (SUSHI 3)
Βήμα 5 Τυλίγουμε το σούσι σιγά-σιγά, φέρνοντας τη μία πλευρά του φυκιού προς την άλλη. (SUSHI 4)
Βήμα 6 Ανασηκώνουμε το sushi mat ελαφρά, και πιέζουμε απαλά ώστε να σφίξουμε τη γέμιση. (SUSHI 5)
Βήμα 7 Συνεχίζουμε το στρίψιμο μέχρι να διπλωθεί εντελώς το ρολλό, Τότε Το διπλώνουμε μέσα στο sushi mat και πιέζουμε ελαφρά για να κλείσει καλά. (SUSHI 6)
Βήμα 8 Ανοίγουμε το sushi mat , αν έχει βγει γέμιση τη βάζουμε πίσω με τα δάκτυλά μας και τοποθετούμε το σούσι με το κλείσιμο ν’ ακουμπάει κάτω. (SUSHI 7)
Βήμα 9 Βρέχουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε σε κομμάτια. (SUSHI 8)
Βήμα 10 Σερβίρουμε με Σάλτσα Σόγιας ή σάλτσα wasabi, χυμό τζίντζερ κοκ.

 

Όπου SUSHI 1-8 δείτε τις αντίστοιχες εικονογραφήσεις:

Φτιάξτε σούσι για την εργασία, εκδρομή ή και για όποιο γεύμα θέλετε κάτι, γευστικό, πολύ θρεπτικό και ξεχωριστό. Μην απογοητευθείτε αν τις πρώτες φορές δεν καταφέρετε να τυλίξετε ικανοποιητικά το σούσι. Επιμείνετε και θα δείτε ότι σύντομα θα καταφέρνετε να φτιάχνετε πολύ όμορφα, και αισθητικά, ρολά σούσι.

Θρεπτικά στοιχεία:
Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Ανοιξιάτικο ρύζι σωτέ

0

Η κυρία Ρούλα, βιοπαραγωγός, στην αγορά, μας έδωσε σαν δώρο ένα «μπουκέτο» με φρέσκες ανοιξιάτικες πρασινάδες – φρέσκο σκόρδο, σέλερυ, μαραθόριζα, άνηθο.

Τα έκοψα όλα και τα σώταρα γρήγορα σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας λίγη Σάλτσα Σόγια και Μίριν. Πρόσθεσα μία χούφτα κάσιους, ψιλοκομμένο ξύσμα από ένα λεμόνι και μαγειρεμένο καστανό ρύζι που είχε περισσέψει από προηγούμενο γεύμα. Λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και ….έτοιμο!

Ανοιξιάτικα μαυρομάτικα με χόρτα

0

Ανοιξιάτικα μαυρομάτικα με χόρτα

Μια πολυ-αγαπημένη απλή συνταγή… 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (μην ξεχάσετε να βάλετε ένα κομμάτι Κόμπου στο βράσιμο και όχι αλάτι)
  • 2 κούπες κομμένα πράσινα χορταρικά (κρεμμυδάκια ή βρασμένα χόρτα / kale / σέσκουλα, μυρώνιαή συνδυασμό τους)
  • 1 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας Σάλτσα Σόγιας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα πράσινα λαχανικά της επιλογής σας.
Βήμα 2 Σωτάρετε για ένα λεπτό.
Βήμα 3 Προσθέστε τα μαγειρεμένα φασόλια και την Σάλτσα Σόγιας και σωτάρετε για λίγα ακόμη λεπτά.
Βήμα 4 Βγάλτε από την φωτιά, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 5 Αν επιθυμείτε, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού κατά το σερβίρισμα.

 

Κρεμμύδι τουρσί με Ταμάρι

1

1/2 ώρα

Προετοιμασία

7+ ημέρες

Ζύμωση

12+ μήνες 

Συντήρηση

Κρεμμύδι τουρσί με Ταμάρι

Χειμώνας και κρύο και τα προβιοτικά τρόφιμα είναι απαραίτητα για καθημερινή χρήση.

Δείτε μία συνταγή για πίκλες με Ταμάρι που είναι ήδη πλούσιο σε ένζυμα και προβιοτικά βακτήρια λόγω της φυσικής διαδικασίας ζύμωσής του, ενώ δίνει δύναμη και μοναδική γεύση.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό Κρεμμύδια ξερά
  • Φλούδα από 1/2 λεμόνι
  • 100ml Σάλτσα Ταμάρι
  • Δοχείο για τη ζύμωση με κάθετα τοιχώματα (γυάλινο, κεραμικό, πλαστικό)
  • Βάρος 1-2 κιλών 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τη φλούδα τους και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, να καλύπτονται, για μερικές ώρες. Όσο πιο πολύ τα μουλιάσουμε τόσο λιγότερη έντονη γεύση θα έχουν από τα αιθέρια έλαια του κρεμμυδιού.
Βήμα 2 Κόβουμε κάθε κρεμμύδι στη μέση και κάθε μισό σε λωρίδες με κατεύθυνση προς το κέντρο, όχι παράλληλα, ώστε κάθε κομμάτι να έχει ένα μέρος από την ρίζα.
Βήμα 3 Βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια σε λεκάνη και περιχύνουμε με το Ταμάρι.
Βήμα 4 Ανακατεύουμε καλά, μαλάσσοντας ελαφρά.
Βήμα 5α Κόβουμε τη λεμονόφλουδα με παράλληλες κοπές και μετά κάθετα να γίνουν πολύ μικρά κυβάκια. Όσο πιο μικρά τόσο το καλύτερο.
Βήμα 5β Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη λεμονόφλουδα στα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 6 Βάζουμε το μίγμα στο δοχείο που έχουμε επιλέξει. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε να μην σκορπίσουν τα κρεμμύδια και τοποθετούμε το βάρος. Αν δεν έχουμε βάρος, μπορούμε να βάλουμε πλυμένες πέτρες ή μία σακούλα με νερό.
Βήμα 7 Την επόμενη ημέρα ελέγχουμε αν έχουν ανέβει υγρά πάνω από την στάθμη των κρεμμυδιών. Αν όχι, τότε αυξάνουμε το βάρος ή προσθέτουμε λίγο μίγμα Ταμάρι με νερό (1:4).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο από τα υγρά του για τουλάχιστον 7 ημέρες έως όσο θέλουμε. Όσο περισσότερο μένει τόσο πιο δυνατή ζύμωση γίνεται και αποκτά μία ξινή και οξεία γεύση.
Συνοδεύστε με αυτό τα γεύματά σας.

Προσφέρετε αυτές τις πίκλες σε γνωστούς σας που τρώνε ζωικά προϊόντα, αφού βοηθά στη αποτοξίνωσή τους!

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

0

Μελομακάρονα δίχως ζάχαρη
(όπως την δοκίμασε και μας την έδωσε η κυρία Γιαννοπούλου)

– 3 ποτήρια λάδι
– 1 1/2 ποτήρι σιρόπι ρυζιού
– 1 κιλό αλεύρι
– 1 ποτήρι σιμιγδάλι
– 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
– 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
– 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
– 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
– ξύσμα από 3 πορτοκάλια 
– 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλο

  • Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τα υγρά υλικά χωριστά. Τα ενώνουμε και φτιάχνουμε μία ζύμη που να πλάθεται (όχι πολύ μαλακή, αλλά ούτε και πολύ σφιχτή).
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15΄, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Αν, όταν την ξεσκεπάσουμε έχει αφήσει λάδι, το αποχύνουμε. Το ταψί που θα βάλουμε τα μελομακάρονα, δεν το βουτυρώνουμε, παρά βάζουμε λαδόκολλα. Φτιάχνω μικρά τα μελομακάρονά μου από τη ζύμη, γιατί φουσκώνουν αρκετά μέσα στο φούρνο και αφήνω αρκετή απόσταση μεταξύ των. 
  • Ψήνουμε στους 200 , για περίπου 20-25΄. (Αυτά που ψήσαμε για 25, γίνανε πιο συμπαγή, και κρατούσαν καλύτερα μετά το σιρόπιασμα)

 

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι, όπου θα μπορούν να χωρέσουν 4-5 μελομακάρονα, βάζω αρκετή ποσότητα σιρόπι ρυζιού, με πολύ λίγο νεράκι (περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ). Μόλις το σιρόπι βράσει, αρχίζει να αραιώνει, και το νερό βοήθησε να γίνει πιο καλά απορροφήσιμο. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι που βράζει πια στο χαμηλό (πχ στο 2) όσα μελομακάρονα χωράνε. Θα τα αφήσω μέσα περίπου 2΄, γυρίζοντάς τα μαλακά, πάνω και κάτω, να σιροπιαστούν από όλες τις πλευρές τους. Τα βάζω σε ένα άλλο ταψί να τραβήξουν.

Πασπαλίζω με καρύδια και κανέλα.

Καλή επιτυχία!!!!!

Σωτέ λαχανικά

0

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 μικρό λάχανο
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή μία κουταλιά σούπας σησαμέλαιο)
  • 1 κουταλιά της σούπας Ταμάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας Μίριν
  • λίγο νερό
  • λίγο αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ψιλοκόβουμε το λάχανο.
Βήμα 2 Κόβουμε το πράσο σε λεπτές διαγώνιες φέτες. Κόβουμε το καρότο σε διαγώνιες φέτες και μετά σε λωρίδες.
Βήμα 3 Σε ένα βαθύ τηγάνι θερμαίνουμε (χωρίς να κάψουμε) το λάδι.
Βήμα 4 Προσθέτουμε το πράσο και σωτάρουμε για 1 λεπτό.
Βήμα 5 Προσθέτουμε λίγους κόκκους αλάτι και συνεχίζουμε για 1 λεπτό.
Βήμα 6 Προσθέτουμε το λάχανο, λίγες σταγόνες νερού και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. .
Βήμα 7 Προσθέτουμε το καρότο και το Μίριν κι ανακατεύουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, άλλα 1-2 λεπτά.
Βήμα 8 Προσθέτουμε τo Ταμάρι, ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Βήμα 9 Αν θέλουμε περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • 4 μερίδες

Τηγανητό λάχανο

0

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μικρό λάχανο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή μία κουταλιά σούπας σησαμέλαιο)
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • λίγο νερό
  • λίγο αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ψιλοκόβουμε το λάχανο.
Βήμα 2 Σε ένα βαθύ τηγάνι θερμαίνουμε (χωρίς να κάψουμε) το λάδι.
Βήμα 3 Προσθέτουμε το λάχανο και λίγο αλάτι και ανακατεύοντας διαρκώς το μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βήμα 4 Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί 2-3 λεπτά.
Βήμα 5 Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τη Σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • 4 μερίδες

Αποτοξινωτική σούπα μίσο

1

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μεγάλες κούπες νερό
  • 1 μεσαίο καρότο
  • 5 εκατοστά ντάικον (κινέζικο ραπάνι)
  • 2 αποξηραμένα μανιτάρια σιίτακε
  • 2 κουταλάκια Μίσο κριθαριού
  • 4-6 νιφάδες στιγμιαίο φύκι γουάκαμε
  • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό για γαρνίρισμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Μουλιάζουμε τα σιίτακε για 2-3 ώρες.
Βήμα 2 Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και φέρουμε σε σημείο βρασμού.
Βήμα 3 Κόβουμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και το πετάμε, κόβουμε το κεφάλι των σιίτακε σε λωρίδες και το προσθέτουμε στο νερό, σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Βήμα 4 Κόβουμε το καρότο σε λεπτές λωρίδες, προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Βήμα 5 Κόβουμε παρόμοια το ντάικον, και το προσθέτουμε.
Βήμα 6 Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο (να μην κοχλάζει). Διαλύουμε το Μίσο σε λίγο από τον ζεστό ζωμό και το ξαναρίχνουμε στη σούπα. Προσθέτουμε το γουάκαμε και σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, χωρίς να βράζει!
Βήμα 7 Προσθέτουμε (προαιρετικά) λίγες σταγόνες χυμό τζίντζερ. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • 2 μερίδες

Vegan Τσιζκέικ με τόφου και Aμαζάκε

0

1 ώρα

Προετοιμασία

3 ημέρες

Συντήρηση

12

κομμάτια

ΥΛΙΚΑ

ΒΑΣΗ
  • 300 γρ αλεύρι τ. 70%
  • 8 γρ μπαίηκιν πάουντερ (χωρίς αλουμίνιο)
  • 100 χλ ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 150 χλ σιρόπι κριθαριού ή σφένδαμου
  • 100 χλ νερό
  • Μία πρέζα αλάτι
ΚΡΕΜΑ
  • 2 x 300 γρ μαλακό τόφου (Silken tofu)
  • 50 χλ ηλιέλαιο
  • 600 γρ σιρόπι ρυζιού ή σφένδαμου
  • 150 γρ κρέμα αμυγδάλου
    (100 γρ αμύγδαλα ωμά, καθαρισμένα, 25 γρ αμυγδαλέλαιο, ή ηλιέλαιο, 25 γρ. νερό)
  • 400 γρ Αμαζάκε (γλυκιά κρέμα ρυζιού)
    (Εναλλακτικά: φυτικό γάλα ξηρών καρπών ή δημητριακών)
  • 100 χλ χυμό λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας σκόνη αγάρ – αγάρ
  • Σπόρους από δύο φασόλια βανίλιας
    (Εναλλακτικά: 1 φακελάκι σκόνη αληθινής βανίλιας)
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • ½ κουταλάκι αλάτι
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ (ΓΛΑΣΣΟ)
  • 2 κούπες χυμό μήλου ή σταφυλιού 
    (Εναλλακτικά: έτοιμη μαρμελάδα φρούτου της επιλογής σας, αραιωμένη με νερό 1:1)
  • Αποξηραμένα βύσσινα ή άλλα φρούτα (μουλιασμένα σε νερό ή κονιάκ)
  • 2-3 κουτ. σούπας άμυλο Κούζου ONE Project
  • Λίγους κόκκους αλατιού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Μουλιάζουμε τα βύσσινα, για να μαλακώσουν, 1-2 ώρες.
Βήμα 2 Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς.
Βήμα 3 Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπαίηκιν πάουντερ και το αλάτι.
Βήμα 4 Ρίχνουμε τα υγρά και αναμιγνύουμε καλά, ώστε να έχουμε ένα μίγμα αρκετά ρευστό σαν μίγμα για κέικ. Λαδώνουμε τη φόρμα μας και ρίχνουμε το μίγμα της βάσης. Το βάζουμε να ψηθεί για 25 περίπου λεπτά, στους 165-170 βαθμούς.
Βήμα 5 Φτιάχνουμε την κρέμα αμυγδάλου, κτυπώντας καθαρισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε λίγο λάδι και νερό και συνεχίζουμε το κτύπημα, μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή κρέμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, με αυγοδάρτη ή σε μπλέντερ, πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 6 Πάνω στη βάση της τούρτας που έχει ψηθεί, ρίχνουμε ένα παχύ στρώμα κρέμας τόφου και ξαναψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει από πάνω.
Βήμα 7 Διαλύουμε το κούζου σε λίγο κρύο νερό και το αναμιγνύουμε με το χυμό (ή τη μαρμελάδα) και το αλάτι, σε ένα κατσαρολάκι. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και σιγομαγειρεύουμε 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Βήμα 8 Διακοσμούμε με τα ξηρά φρούτα την επιφάνεια της τούρτας και περιχύνουμε με το μίγμα του γλάσσου.
Βήμα 9 Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε από πάνω τρίμμα καρύδας ή κομματάκια από καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα/φουντούκια).
Βήμα 10 Αφήνουμε να κρυώσει, αν θέλουμε βάζουμε στο ψυγείο, και σερβίρουμε κρύα την τούρτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Συσκευασία: φόρμα – τσέρκι, διαμέτρου 28 εκ.
  • Κομμάτια: 12
  • Προετοιμασία: 1 ώρα
  • Συντήρηση: 3 ημέρες

Φτιάχνοντας σπιτικές πίκλες (τουρσί)

2

Τα προβιοτικά παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας μας. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα προσλάβουμε, είναι μέσω της τροφής μας. Και ο πιο εύκολος τρόπος να τα έχουμε στο τραπέζι μας, είναι να τα κάνουμε μόνοι μας. Φτιάχνοντας πίκλες!  

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μέτρια ρέβα | κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μέτριο καρότο | κομμένο σε μικρά μισοφέγγαρα
  • 1/2 μικρό κουνουπίδι | χωρισμένο σε μπουκετάκια μικρά
  • 1 λίτρο νερό | βρασμένο, αλλά να έχει έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 1/2 κουταλιά αλάτι | θαλασσινό, ανεπεξέργαστο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ανακατεύουμε το αλάτι με το νερό, καλά, να διαλυθεί εντελώς.
Βήμα 2 Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα προσθέτουμε σε ένα δοχείο, γυάλινο ή κεραμικό, κατά προτίμηση.
Βήμα 3 Προσθέτουμε το νερό, να σκεπάζει τα λαχανικά.
Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω, ώστε τα λαχανικά να είναι βυθισμένα στο νερό.
Βήμα 4 Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 4-5 ημέρες.
Βήμα 5 Μετά από 2-3 ημέρες, ελέγχουμε κι άν έχει σχηματισθεί αφρός, τον αφαιρούμε με κουτάλι.
Βήμα 6 Μετά τις 5 ημέρες, βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο και καταναλώνουμε τις πίκλες μας με κάθε γεύμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Το καλοκαίρι η ζύμωση γίνεται πιο γρήγορα (3-4 ημέρες), ενώ το  χειμώνα μπορεί να χρειασθεί παραπάνω, εώς 5-7 ημέρες. 
  • Φυσικά μπορούμε να αφήσουμε τις πίκλες και παραπάνω, ώστε να γίνουν πιο δυνατές!

Καλή όρεξη..!

Καλοκαιρινή σαλάτα με τέμπε

1

6 μερίδες

ΥΛΙΚΑ

  • 1 άισμπεργκ ή μαρούλι
  • Μισό μάτσο μαϊντανό
  • 2 αγγουράκια κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 3 μεσαία καρότα κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 2 μεσαία κολοκυθάκια κομμένα σε διαγώνιες φέτες
  • 150 γρ τέμπε κομμένο σε κύβους
  • 1 πρέζα φύκια άραμε
  • 2 κουταλιές σόγιου
  • 2 κουταλιές μίριν
  • Μία χούφτα απύρηνες ελιές
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 κουταλιά γλυκό μίσο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Μουλιάζουμε τα άραμε σε νερό για 20 λεπτά.
Βήμα 2 Μαγειρεύουμε το τέμπε μαζί με τα άραμε σε ζωμό με νερό, σόγιου και μίριν, για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι τα άραμε να είναι μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, αν εξατμίζεται το υπάρχον.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 3 Βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό τα καρότα για 1 λεπτό (φροντίζουμε να παραμείνουν τραγανά), και συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 4 Σε ένα μεγάλο μπολ, κόβουμε το άισμπεργκ ή το μαρούλι με τα χέρια, προσθέτουμε τα αγγουράκια, τα βραστά λαχανικά, το τέμπε με τα άραμε και τις ελιές.
Βήμα 5 Φτιάχνουμε τη σάλτσα, αναμειγνύουμε μουστάρδα, γλυκό μίσο, προσθέτουμε λίγο σόγιου και νερό ή υγρό που έχει περισσέψει από το μαγείρεμα των τέμπε/άραμε, δίνοντας την επιθυμητή υφή (όχι πολύ ρευστή).
Βήμα 6 Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε!

 

Σάλτσα μίσο-ταχίνι

1

ΥΛΙΚΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Αναμειγνεύουμε το ταχίνι με το μίσο.
Βήμα 2 Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός του νερού, μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Βήμα 3 Προσθέτουμε όσο νερό θέλουμε για να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
Βήμα 4 Σερβίρουμε επάνω στα λαχανικά, τη σαλάτα μας κοκ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Προσοχή! Στο ψυγείο, η σάλτσα θα πήξει. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο νερό, πριν την επαναχρησιμοποιήσουμε.

Μακροβιοτική χορτοφαγική μαγειρίτσα

2

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. Τέμπε (σε κύβους 1 εκατοστού)
  • 200 γρ. Σέιταν – Φιλέτο σταριού (κομμένο όπως το τέμπε)
  • 200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους (σε τετράγωνα κομμάτια)
  • 1 κιλό πράσινα χορταρικά (λευκά σέσκουλα, σπανάκι, γλυκά αντίδια, φύλλα από ραπανάκια/καρότα, μαρούλι)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια (σε μεσαία καρέ)
  • 6 κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 1 κούπα άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 1/3 κούπας χυμό τζίντζερ
  • 1/3 κούπας Σάλτσα Σόγιας
  • 1/3 κούπας Μίριν
  • 2 κουταλιές Άμυλο Κούζου
  • 1 κούπα καστανό ρύζι (μαγειρεμένο)
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά θαλασσινό αλάτι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Κόβουμε το τέμπε και το σέιταν σε κυβάκια, όχι πολύ μεγάλα
Βήμα 2 Σε βαθιά κατσαρόλα, σωτάρουμετο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Βήμα 3 Προσθέτουμε το τέμπε και συνεχίζουμε να σωτάρουμε, μέχρι όλες οι πλευρές του να ροδίσουν.
Βήμα 4 Προσθέτουμε το σέιταν και τα πλευρώτους και ανακατεύουμε, να πάρουν και αυτά άρωμα από το ελαιόλαδο.
Βήμα 5 Προσθέτουμε το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
Βήμα 6 Σβήνουμε με το μίριν, το σόγιου, το μισό χυμό τζίντζερ και λίγο νερό.
Αφήνουμε να μαγειρευθούν μέχρι να ρουφήξουν τα μισά υγρά τους.
Βήμα 7 Χονδροκόβουμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το ρύζι και 2 κούπες ζεστό νερό. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι, ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε (1/2 κουταλάκι ίσως είναι εντάξει).
Αφήνουμε να σιγοβράζουν για 20 λεπτά.
Βήμα 8 Ετοιμάζουμε το κούζου, διαλύοντάς το στον υπόλοιπο χυμό του τζίντζερ και το χυμό λεμονιού.
Βήμα 9 Ρίχνουμε το κούζου στη σούπα, μαζί με τον άνηθο και αφήνουμε να σιγοβράσει 3-4 λεπτά, μέχρι να «δέσει» λίγο.
Βήμα 10 Σερβίρουμε τη σούπα αχνιστή και…Καλό Πάσχα!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τέμπε και φιλέτο σταριού (σέιταν), μπορείτε να βρείτε στην Παιώνια, www.peonia.gr.

 

Ούμε Σο Κούζου (Ume Sho Kuzu)

0

ΥΛΙΚΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Ψιλοκόβω ή λιώνω το ουμεμπόσι, να γίνει σχεδόν σαν πάστα, και το αφήνω στην κούπα μου.
Βήμα 2 Διαλύω το κούζου σε 2 κουταλιές κρύο νερό.
Βήμα 3 Βάζω το νερό σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι και προσθέτω το διαλυμένο κούζου.
Βήμα 4 Το φέρνω σε σημείο βρασμού, και χαμηλώνω τη φωτιά να σιγομαγειρεύεται.
Ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσει, για 2-3 λεπτά.
Βήμα 5 Τώρα το μείγμα έχει αρχίσει να γίνεται διάφανο. Προσθέτω το σόγιου και ανακατεύω για άλλα 2-3 λεπτά.
Βήμα 6 Σερβίρω το κούζου στην κούπα μου, πάνω από το ουμεμπόσι, το οποίο ανακατεύω να αναμιχθεί σε όλο το ρόφημα.
Βήμα 7 Πίνω σιγά σιγά με κουταλάκι, όσο είναι ζεστό.

Καντέν (ζελέ) μήλου με χυμό πορτοκάλι και τζίντζερ

1

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 λίτρο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 μεσαία μήλα (κομμένα σε φέτες)
  • 2 κουταλιές αγάρ-αγάρ (σκόνη)
  • 1/2 κουταλιά χυμό τζίντζερ
  • ελάχιστο αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Σε ένα κατσαρολάκι, φέρνουμε το χυμό με το αλάτι σε βρασμό.
Βήμα 2 Προσθέτουμε τη σκόνη αγάρ-αγάρ και τις φέτες του μήλου και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε 5 λεπτά.
Βήμα 3 Προσθέτουμε και το χυμό του τζίντζερ και σβήνουμε τη φωτιά.
Βήμα 4 Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ ή σε ένα μεγάλο όπου κόβουμε σε κομμάτια όταν κρυώσει και δέσει το γλυκό.
Βήμα 5 Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι, από πάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν χρησιμοποιήσουμε νιφάδες αγάρ-αγάρ:

  • τις βάζουμε στο χυμό, πριν τονβρασμό, για 10 λεπτά, να μαλακώσουν.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις φέτες μήλου και συνεχίζουμε για άλλα 5.

Τσάι Κουκίτσα

0

ΥΛΙΚΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Φέρνουμε το νερό μαζί με το σόγιου σε σημείο βρασμού, ρίχνουμε μέσα το τσάι και σβήνουμε τη φωτιά.
Βήμα 2 Αφήνουμε να γίνει αφέψημα, για 3-4 λεπτά.
Βήμα 3 Σερβίρουμε ζεστό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

*Κουκίτσα (καβουρντισμένα κλαδιά τσαγιού)

Μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε τα κλαδάκια του τσαγιού.
Την επόμενη φορά, θα τα βράσουμε με το νερό και το σόγιου για 3-4 λεπτά.

Κολοκυθόσπορος καβουρντισμένος με Ούμε Σου

0

ΥΛΙΚΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Καβουρντίζουμε τον κολοκυθόσπορο σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσει, αλλά να μην καεί.
Βήμα 2 Σερβίρουμε σε ένα μπολ και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ούμεσου, ανακατεύοντας να πάει παντού.
Βήμα 3 Ξανατοποθετούμε στο ζεστό τηγάνι, με σβηστή φωτιά, και αφήνουμε να στεγνώσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σερβίρουμε επάνω στα δημητριακά μας ή και σε σαλάτες.

Χιζίκι με Σέιταν

0

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κουτ. σούπας ξηρά φύκια χιζίκι (μουλιασμένα σε νερό για 1 ώρα)
  • 100 γρ Φιλέτο σταριού-Σέιταν
  • 1 μεσαίο καρότο (κομμένο σε χονδρές λωρίδες ή ροδέλες)
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι (κομμένο σε μισοφέγγαρα)
  • 1 1/2 κουτ. σούπας Σάλτσα Σόγιας ONE Project
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αναποφλοίωτο σουσάμι (καβουρντισμένο)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Σε κατσαρολάκι, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2 λεπτά, να γυαλίσει. Κόβουμε το Φιλέτο σταριού-Σέιταν σε λωρίδες και το προσθέτουμε, σωτάροντας για 2-3 λεπτά ακόμα.
Βήμα 2 Βγάζουμε τα χιζίκι από το νερό, το στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι, επάνω από όλα τα άλλα υλικά.
Βήμα 3 Προσθέτουμε  φρέσκο νερό, ίσα να καλύπτει τα Χιζίκι. Από πάνω προσθέτουμε το καρότο. 
Βήμα 4 Σκεπάζουμε με καπάκι, φέρνουμε σε σημείο βρασμού και μετά προσθέτουμε την Σάλτσα Σόγιας, Χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40-45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βήμα 5 Αν δεν έχουν απορροφηθεί τα υγρά, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε λίγο ακόμα μέχρι σχεδόν να εξατμισθούν και μείνουν λίγα σαν γλάσο.
Βήμα 6 Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε τηγάνι και πασπαλίζουμε από πάνω στο σερβίρισμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το νερό που έχουν μουλιάσει τα φύκια, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν μαγειρέψουμε όσπρια.

Αντί για καρότο, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, ντάικον (κινέζικο ραπάνι), ρέβα, παστινάκι κοκ.

Νίσιμε με ρέβα και καρότο

0

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεσαία ρέβα ή ντάικον (κομμένη στα 4)
  • 1 μεγάλο καρότο ή κολοκύθα (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
  • 4 εκατοστά κόμπου
  • 2-3 κουταλιές νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Μουλιάζουμε το κόμπου σε λίγο νερό να μαλακώσει (15 λεπτά περίπου).
Βήμα 2 Το τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας, από πάνω το ραπάνι (ή ρέβα) και από πάνω την κολοκύθα (ή καρότο).
Βήμα 3 Προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό, λίγους κόκκους αλάτι πάνω από κάθε κομμάτι λαχανικών και ανάβουμε τη φωτιά.
Βήμα 4 Διατηρούμε τη θερμοκρασία χαμηλά και σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά, αλλά να μην διαλύονται.
Βήμα 5 Προσέχουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, αν στεγνώσουν τα λαχανικά, αν και συνήθως βγάζουν υγρά.

 

Αζούκι με κολοκύθα και κρεμμύδι

0

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα Αζούκι φασόλια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
  • 3/4 κούπας κολοκύθα (σε κύβους, με τη φλούδα αν δεν είναι σκληρή)
  • 1/4 κούπας ξηρό κρεμμύδι (σε μεγαλα κομμάτια-κύβους)
  • 1 κομμάτι κόμπου (4 εκ.)
  • 1 πρέζα αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Βάζουμε το κόμπου στον πάτο της κατσαρόλα, τα φασόλια από πάνω, προσθέτοντας από πάνω την κολοκύθα και πιο πάνω το κρεμμύδι.
Βήμα 2 Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα φασόλια.
Βήμα 3 Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται νερό κατά την πορεία και προσθέτουμε λίγο-λίγο κρύο νερό.
Βήμα 4 Μετά τη μία ώρα, προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να είναι αρκετά μαλακά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν χρειαστεί να δοκιμάσουμε, δεν ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους!

Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, το Βήμα 3 είναι 45 λεπτά και το Βήμα 4, γίνεται όπως αναφέρεται.

Ριζότο καστανού ρυζιού και κριθαριού, με μαριναρισμένο τέμπε

0

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κούπα καστανό ρύζι
  • 1 κουταλιά κριθάρι
  • 1 κούπα τέμπε (κομμένο σε κύβους)
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σόγιου (σάλτσα σόγιας)
  • 1 κουταλιά μίριν ή γλυκό κρασί
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι (ανεπεξέργαστο)
  • 1 κουταλιά φρέσκο κόλιανδρο, κρεμμυδάκι ή όποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βήμα 1 Βάζουμε τα δημητριακά να βράσουν με 2,5 μέρη νερού και λίγους κόκκους αλατιού, για περίπου 50-60 λεπτά (40 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας, με 2 μέρη νερού).
Βήμα 2 Βάζουμε το τέμπε σε κατσαρολάκι και τους μαγειρεύουμε με 2 κουταλιές σως σόγιας και νερό (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές γλυκό κρασί), τόσο όσο να τα καλύπτει. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι σχεδόν να εξατμιστούν τα υγρά.
Βήμα 3 Ανακατεύουμε το τέμπε και το μυρωδικό μας στο ριζότο και σερβίρουμε.

 

X