Archive

1/2 ώρα

προετοιμασία

4

άτομα

Ένα πιάτο λαχανικών που μπορεί να συνοδεύσει άριστα συνταγές με Σέιταν και Τέμπε, τηγανητά πιάτα, ζυμαρικά (με περισσότερη σάλτσα), ριζότο και γενικά είναι πασπαρτού…

ΥΛΙΚΑ

  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ξηρό μέτριο
  • 1 κούπα λάχανο λευκό
  • 2 κοτσάνια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα) ή/και μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας Μίριν ONE Project
  • 2 κουτ. σούπας Ξύδι Καστανού Ρυζιού ONE Project
  • 2 κουτ. σούπας Ταμάρι ONE Project
  • Τριμμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα ψιλό αλάτι, θαλασσινό και ανεπεξέργαστο
  • ½ κουτ. σούπας Κούζου ONE Project
  • 1 κουταλάκι γλυκού χυμό τζίντζερ
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1

Κόβουμε τα λαχανικά.
Τα καρότα σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατοστών, το κρεμμύδι σε μεγάλους κύβους, το λάχανο ψιλοκομμένο, το σέλερυ σε λεπτές διαγώνιες φέτες, την γλυκοπατάτα επίσης σε μικρά κυβάκια, το σκόρδο στη μέση.

Βήμα 2

Σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με λίγους κόκκους αλατιού, μέχρι να γυαλίσει (2-3 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό

Βήμα 3

Δυναμώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε με το σέλερυ (ή/και μαραθόριζα) και ανακατεύουμε να λαδώσει, άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο μαζί με λίγο ακόμα αλάτι, σωτάρουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε με ένα κουταλάκι λίγο νερό, ώστε να μαλακώνουν τα λαχανικά από τους υδρατμούς. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε λίγους κόκκους αλάτι ακόμη, και ρίχνουμε το μισό Μίριν και Ξϋδι Καστανού Ρυζιού και συνεχίζουμε άλλα 3 λεπτά.

Όλη αυτή την ώρα το μίγμα πρέπει να είναι σχετικά στεγνό και να ανακατεύουμε συνεχώς.

Βήμα 4

Έπεται το λάχανο και ελάχιστο ακόμη αλάτι. Εδώ αντί για νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο Μίριν και Ξύδι Καστανού Ρυζιού και ανακατεύουμε έντονα να αναμιχθούν τα αρώματα.
Καρυκεύουμε με το Ταμάρι και διορθώνουμε σε γεύση, προσθέτοντας όσο θέλουμε με προσοχή μην μας βγει πολύ αλμυρό!

Βήμα 5

Αν θέλουμε, καρυκεύουμε με χυμό τζίντζερ, για πικάντικη γεύση. Αν θέλουμε να τα κάνουμε σάλτσα για ζυμαρικά ή συνοδεία δημητριακών, μπορούμε να αραιώσουμε σε ½ κούπα ζωμό λαχανικών ή σκέτο νερό, ½ κουταλάκι Κούζου και να περιχύσουμε το μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε τα μοναδικά αρώματα του Ξυδιού και την φυσική γλυκάδα του Μίριν, μαζί με το βάθος της γεύσης και του χρώματος του Ταμάρι.
Τέλειος γευστικός συνδυασμός στο εορταστικό τραπέζι, ότι και να σερβίρετε…

Καλή απόλαυση!

Παραλλαγές: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο λάχανο, για περισσότερο χρώμα, τότε θα πρέπει να το σωτάρετε ξεχωριστά με λίγο λάδι και αλάτι, και να το προσθέσετε στο τέλος, πριν τον χυμό τζίντζερ, ώστε να μην επηρεάσει χρωματικά το μίγμα και να κρατήσουν όλα τα υλικά το χρώμα τους.
Αντί (ή και μαζί) για καρότο, ψάξτε και βρείτε παστινάκι!

photography©Venthesikimi

Σχόλια ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    X